Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlamentarni izbori
  • 08.10.2015. 13:40

Dan neovisnosti - zaslužujemo li bolje?

Parlamentarni izbori 2015. prilika su da se stvari pomaknu sa mrtve točke.

Foto: depositphotos.com, ysbrand
  • 533
  • 332
  • 0

Svaki narod ima onakvu političku vlast kakvu zaslužuje. Nakon 24 godine konzumacije naše demokracije, nikako se ne mogu pomiriti sa tezom mnogih da će nam bez obzira za koga glasamo budućnost biti ista. Taj koncept relativiziranja utvrda je onih koji obnašaju vlast i ujedno demotivirajuća za one koje izlaze na izbore i posebno potvrđen kroz one koje to ne čine.

Naša je građanska dužnost, osim da izađemo na izbore i da penaliziramo ono što je loše ili nije dobro te da nagradimo one pojave koje respektiramo i želimo vidjeti u budućnosti. I to sigurno možemo, ali moramo sagledati brojne varijable i primijeniti logiku i metodu mrkve i batine.

Ovaj tekst nema namjeru protežirati niti jednu političku opciju, već je skup razmišljanja o tome može li se određenom logikom napraviti dobar odabir kod glasanja, a da takav rezultat bude pozitivan za budućnost demokracije i razvoj države uopće.

Veliki igrači, malih rezultata

Oni su članski i kadrovski najsnažniji, ali kompromitirani, bezidejni i neskloni stvarnim promjenama. Zadnja 2 politička ciklusa odnosno mandata HDZ (2008 - 2011) i SDP-a (2012 - 2015) sa svojim koalicijskim partnerima pokazala su brojne manjkavosti upravljanja i nedovoljan razvoj društva. Kako god gledali na godine prije toga, moramo konstatirati da je barem dojam bio takav da se krećemo naprijed. Danas to nije slučaj. Nastranu brojke, analize, statistike i ostalo - njih ionako svatko koristi kako njemu odgovara.

Parlamentarni izbori 2015. prilika su da se stvari pomaknu sa mrtve točke. Dvije premise pri tome mi bodu oči. Prva se odnosi na Hrvatsku demokratsku zajednicu. Činjenica je da HDZ nije do kraja očistio svoju strukturu od ljage korupcije zbog procesa koji još uvijek traju, a neki njegovi istaknuti pojedinci za koje javnost sa razlogom sumnja da su imali prste u pekmezu i dalje obnašaju visoke funkcije. Dodatno, dugo najavljivani program razvoja RH, od kojega se puno očekivalo, pokazao se kao popis želja osmogodišnjaka Djedu Božićnjaku. Teško da više itko može to shvatiti ozbiljno jer, nadam se, birači nisu telad.

Bez formalnog plana razvoja

Druga se odnosi na SDP, kako kod danas tumačili tu skraćenicu činjenica je da oni žele dobiti izbore i bez formalnog plana razvoja. Kakva li je to tek dimenzija podcjenjivanja biračkog tijela. Mandat su ispucali sa više minusa nego pluseva i to birači također moraju kazniti. Imali su početkom mandata jedinstveni nacionalni konsenzus po pitanju promjena, koje se očito na koncu nisu dogodile.

Kako bi već spominjanom metodom mrkve i batine korigirali našu demokraciju, nužnost je da oba tabora budu kažnjena, jer će se jedino u tom slučaju i unutar njih otvoriti prava pitanja koja mogu promijeniti njih same, a potom i društvo u cjelini. Pustimo podjele na plave i crvene, Hrvate i Srbe, junake i dezertere i pitanja '45 i '91. Pustimo što je bilo i razmišljajmo o tome kakvu budućnost želimo sebi i svojoj djeci.

Regionalni i mali, veliki izbor u malom dućanu

Ako veliki nisu opcija u smislu batine, što nam onda preostaje. Puno je malih razjedinjenih ideja i opcija, svaka sa svojim snagama i slabostima. Male i regionalne stranke koje nisu ušle u predizborne koalicije, imaju sada svoju priliku. Njihov osnovni problem je manjak kvalitetnih kadrova. Te stranke mogu u perspektivi držati po jedan resor, a da pri tome govorimo o njihovim stvarnim kapacitetima i razvoju sektora koji vode.

Realna opcija da Kraljičak zamijeni Jakovinu

Tu je u prvom redu i svakako najozbiljniji kandidat HDSSB koji je već oko bacio na buduće Ministarstvo poljoprivrede, a koji ima ozbiljnu potporu u cijeloj Slavoniji i Baranji. Sasvim je realna opcija da Kraljičak zamijeni Jakovinu. Drugi regionalni lider je IDS (pojačan za PGS) koji godinama dobre rezultate ostvaruje u Istri i s pravom gleda prema Ministarstvu turizma uz mogući i ostanak Lorencina u fotelji ministra. Orah je polako potrošio epitet hita i snažne treće opcije, ali ima status sigurnog člana budućeg saziva sabora, a povijest Mirele Holy sigurno trasira put prema Ministarstvu zaštite okoliša i s obzirom na teme koje potenciraju u javnosti.

Most za Ministarstvo uprave?

Most čestitog i pozitivnog Petrova je zasigurno opcija koja će na temelju dobrih rezultata u mjestima gdje obnašaju vlast, vjerujem uzeti i jedno ili više saborskih ruku i pokazati da se može napredovati gledajući u prvom redu javni interes. Možda je Ministarstvo uprave dobra lokacija za te teme. Živi zid sa svojom gardom zaštitnika najugroženijih sigurno može očekivati pozitivne rezultate, ali pri tome teško da mogu sudjelovati u bilo kojem slučaju formiranja vlasti. Jer do sada su pokazali protiv čega jesu, ali bez konstruktivnog elementa neće ići tako dalje.

I na kraju, ostaje nam popis velikana kojima su ovi izbori slamka spasa, od Milana Bandića preko Radimira Čačića i Ive Josipovića do HSP-a koji u koalicijama traže svoje mjesto pod hrvatskim političkim nebom. Svakako kategorija koja je najmanje predvidiva. Ako se sada vratimo na mrkvu, izbor kome je dati i nije bajan, ali ostaje logika glas dati opciji koja u izbornoj jedinici ima realnih šansi, a kako zbog razmjernog izbornog sustava (D' Hondtova formula) glas ne bih otišao u smjeru u kojem ne želimo (glasovi opcija koje ne prelaze prag, automatizmom se proporcionalno dijele onima koji jesu i tu profitiraju veliki na konto malih).

Što je poželjan scenarij?

Možda je utopijski, ali voljela bih vidjeti sljedeći scenarij rezultata ovih izbora. Kada bi HDZ i SDP sa koalicijama bili propisno kažnjeni i ostvarili po 25% mandata u saboru, onda bi imali situaciju da regionalne i manje nacionalne stranke čine gotovo pola parlamenta. I tu kreće stvarni korektiv. Može opet Milanović/Karamarko biti mandatar, ali određeni broj kvalitetnih ljudi iz manjih stranaka imati će priliku podići ritam zakonodavne i izvršne vlasti te realizirati neke od projekata koje HDZ/SDP nikada ne bi imali snage jer očito smatraju da riskiraju previše. Prije svega Vlastite interese. Vlada koja bi se u tom trenutku formirala, morala bi drugačije doživljavati termin Javnog interesa.

U tom scenariju bila bi zasigurno poslana jasna poruka da dalje više ne može ovako! I tu bi onda gledali stvarne promjene jedne demokracije. Logika dakle može pomoći, samo je pitanje želimo li ju primijeniti? I zato još više ima smisla ona Marksova: Svaki narod ima onakvu političku vlast kakvu zaslužuje!

Foto: depositphotos.com, ysbrand


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Parlamentarni izbori HDZ SDP ORAH Mirela Holy Karamarko Milanović Jakovina Kraljičak IDS HDSSB Političke opcije Program razvoja Korupcija Mandat Budućnost


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]