Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 06.11.2015. 18:30

Prijave USKOK-u protiv Jakovine i Peze?

Upozoravaju da je za 30 projekata odobrena potpora veća od 10 milijuna kuna po projektu, a to je 75 posto ukupnih sredstava za projekte, među kojima su samo dva OPG-a.

  • 985
  • 263
  • 0

Hrvatska seljačka stranka (HSS) i ORaH optužili su Ministarstvo poljoprivrede da će omogućiti najveću pljačku EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, ako odobri dodjelu sredstava za poljoprivredu prema skandaloznom i nepoštenom pravilniku malom broju odabranih.

Od prijavljenih više od 1.100 projekata, za devet financijski najtežih bila bi odobrena potpora veća od 29 milijuna kuna po projektu, tj. 315,8 milijuna kuna ili 37% od ukupnih 861,4 milijuna, stoji u priopćenju HSS-a koji upozorava da među njima nije niti jedan OPG.

10 milijuna kuna po projektu

Upozoravaju da je za 30 projekata odobrena potpora veća od 10 milijuna kuna po projektu, što iznosi 647 milijuna kuna, a to je 75% ukupnih sredstava za projekte, među kojima su samo dva OPG-a.

"Najradikalniji je primjer da je jedna osoba osnivač četiriju tvrtki, kojima su odobrena sredstva u iznosu od 110,3 milijuna kuna", ističe HSS koji ocjenjuje da se mjera, od koje su očekivali snažan zamah oporavku domaćeg agrara, pretvorila u grabež u kojem plijen dijeli nekoliko pojedinaca odabranih po kriterijima poznatim samo Milanoviću i Jakovini.

Poništenje natječaja

ORaH se založio za hitno poništenje natječaja i redefiniranje uvjeta kako bi veći broj malih i srednjih OPG-a, obrta i tvrtki dobio barem 50% sredstava, uz ograničenje maksimalnog iznosa potpore na dva milijuna eura.

Poljoprivrednici sumnjaju u spregu visoke politike i krupnog kapitala, te najavljuju prijave USKOK-u protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi Ante Peze, stoji u priopćenju ORaH-a.

Pezo nije dogovorio na pitanje

"U emisiji Plodovi zemlje, Pezo nije odgovorio na ključno pitanje - koje će velike tvrtke i njihove tvrtke-kćeri dobiti većinu novca namijenjenog ruralnom razvoju Hrvatske i koje iznose potpore iz EU fondova će navedene tvrtke povući na svoje žiro-račune", navodi ORaH.

Gotovo 50% ukupne alokacije sredstava koje Hrvatska ima za temeljnu podmjeru 4.1.1. - izgradnja i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju te nabavka poljoprivredne mehanizacije, a to je 861 milijuna kuna ili oko 115 milijuna eura - bit će nepovratno podijeljeno malom broju odabranih, tvrdi ORaH.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

ORaH HSS EU fondovi OPG Projekti Ruralni razvoj Milanović Jakovina Plodovi zemlje Ante Pezo Natječaj Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]