Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 15.10.2015. 12:30

Koja je strategija agrara koalicije SDP-a?

U predizbornom programu SDP-ove koalicije spominje se plan za navodnjavanje 65 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, smanjenje PDV-a, ali i osnaživanje HBOR-a prema agraru.

Foto: hrvatskaraste.org
  • 474
  • 52
  • 0

"Radimo ono o čemu drugi samo govore. Postigli smo ono o čemu su mnogi godinama samo sanjali. Stvorili smo nove, puno zdravije temelje hrvatskog gospodarstva. Trgovačku i rentijersku ekonomiju baziranu na enormnom zaduživanju i uvozu transformiramo u ekonomiju baziranu na industriji, turizmu i izvozu i roba i usluga.

Zahvaljujući svemu tome, nakon više godina ostvarujemo i pozitivnu platnu bilancu. Danas su to ključni parametri gospodarskog oporavka i preokreta trendova!", navodi se u gospodarskom programu Koalicije Hrvatska raste u čijem su sastavu SDP, HNS, IDS i HSU. Već u 2016. planiraju, kako kažu, posebnu pozornost posvetiti unapređenju konkurentnosti i povećanju poljoprivredne proizvodnje i generalno proizvodnje hrane.

Najavljuje se smanjenje PDV-a za košaricu proizvoda

"Nakon što smo u prethodnom razdoblju snažno potaknuli turistički i ugostiteljski sektor smanjenjem stope PDV-a s 25% na međustopu od 13%, slično ćemo napraviti i u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane. Smanjit ćemo stopu poreza na dodanu vrijednost za košaricu izabranih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uključujući morsku i riječnu ribu, s 25% na međustopu od 13%!"

Poticati domaću proizvodnju i dodatno zaposliti farmere

Cilj je ove mjere, kažu, direktno potaknuti konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i drugih proizvođača hrane, i to u onim segmentima koji su već prepoznati kao značajan potencijal hrvatskog gospodarstva u opskrbi domaćeg tržišta, supstituciji uvoza, kao i povećanju izvoza. Ova mjera ima za cilj povećati ukupnu proizvodnju izabranih proizvoda, dodatno zaposliti hrvatske poljoprivrednike, ali i smanjiti značajnu prekograničnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda od strane naših građana u susjednim zemljama koje imaju nižu stopu PDV-a od Hrvatske.

Navodnjavanje uvesti na 65 tisuća ha!

"Značajna EU i nacionalna sredstva ćemo uložiti u projekte navodnjavanja, čime ćemo osigurati da se 65 tisuća ha poljoprivrednih površina navodnjava te ćemo također osigurati dostizanje prosjeka EU u pogledu udjela navodnjavanih površina (oko 6%)", kažu iz te koalicije.

Povećanje proizvodnje u akvakulturi

U području ribarstva za iduće četiri godine očekuju povećanje proizvodnje u akvakulturi za 75% u svim segmentima. U tu svrhu za sektor ribarstva osigurali su sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od oko 1,9 milijardi kuna.

Razminiranje kompletnog poljoprivrednog zemljišta

"Kako bismo unaprijedili uvjete života u ruralnim područjima i potaknuli građane da ostaju u svom zavičaju, uložit ćemo preko 2 milijarde kuna u socijalnu i komunalnu infrastrukturu kao što su prometnice, vrtići, knjižnice, tržnice, zelene površine. Dodatni poticaj jačanju ukupnog potencijala za razvoj poljoprivredne proizvodnje bit će i razminiranje kompletnog poljoprivrednog zemljišta koje je trenutno zagađeno minama, korištenjem također sredstava iz EU Programa ruralnog razvoja", ističu.

Rast osobne potrošnje i izvoza pridonio rastu BDP-a

"Sve komponente BDP-a rastu, neovisno imaju li one karakteristiku vanjske ili domaće potražnje, osim javne potrošnje koju držimo pod kontrolom. Posebnim poreznim mjerama Vlade povećali smo plaće za više od milijun hrvatskih građana i potaknuli rast osobne potrošnje. Zadnjih godinu dana osobna potrošnja se polako, ali sigurno oporavlja, a vidljivo je da je značajno doprinijela rastu BDP-a", izlažu rezultate svog mandata.

Povećati izvoz za 30%

"Jedan od najvećih doprinosa rastu BDP-a dao je rast izvoza. U naredne četiri godine cilj nam je povećati vrijednost izvoza roba i usluga za najmanje 30% u odnosu na 2015. godinu (stopa rasta izvoza 7 do 8% prosječno godišnje)!", planiraju u SDP-ovoj koaliciji.

HBOR će podupirati poljoprivredu

"Veliki problem gospodarstva u vremenu krize bila je slaba dostupnost kapitala, odnosno izvora financiranja. Porast rizika uvjetovao je povećani oprez i usporavanje kreditne aktivnosti poslovnih banaka. Zato smo snažno podržali Hrvatsku banku za obnovu i razvitak koja je u četiri godine plasirala više od 35 milijardi kuna kredita te doprinijela otvaranju preko 10.000 novih radnih mjesta u Hrvatskoj.

Cilj nam je HBOR učiniti još snažnijom financijskom institucijom, osobito u svrhu potpore financiranju izvoza, a to znači sektora usmjerenih prema izvozu roba i usluga kao što su industrija, turizam i u narednom razdoblju posebno poljoprivreda", najavljuju. HBOR je potpuno spreman i za vrlo povoljno financiranje vlastitog udjela poduzetnika i jedinica lokalne samouprave u EU projektima, kako kažu.

Foto: hrvatskaraste.org


Tagovi

SDP Strategija poljoprivrede Blokirani Poduzetništvo Reprogram Porezne obveze Zapošljavanje Izbori 2015 Izvoz Uvoz Navodnjavanje Poljoprivredno zemljište Razminiranje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?