Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 06.11.2015. 14:35

HDZ: Provedba natječaja nije u skladu s EU praksom

U organizaciji HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, u Letovaniću, Kutjevu i Slatini održane su tribine, punog naziva Nova poljoprivredna politika.

  • 459
  • 70
  • 0

U organizaciji HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, u Letovaniću, Kutjevu i Slatini održane su tribine, punog naziva Nova poljoprivredna politika.

Izlagali su predsjednik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Krunoslav Zmaić i tajnik tog istog odbora Tugomir Majdak. Predstavljeni su ciljevi i mjere Programa za poljoprivredu HDZ-a i Domoljubne koalicije.

Potpora razvoju kooperacije

"Glavne odrednice našeg Programa su postići samodostatnost, postići bolju strukturu primarne poljoprivredne proizvodnje, efikasno koristiti prirodne resurse (tlo, vodu i šume), osigurati bolje izvore financiranja, bolju tržišnu poziciju, omogućiti bolju organiziranost te pomoći selo kako bi ono bilo poželjno za uspješan život i mirno starenje.

HDZ: Donijeti Zakon o prodaji državne zemlje!

Naš Program daje konkretnu potporu razvoju kooperacije u proizvodnji, preradi i marketingu malih proizvođača. Snažno ćemo podupirati kratke tržne lance te pomagati proizvodnju i trženje lokalnih i tradicijskih proizvoda, a poglavito postizanje certificiranih standarda zaštite i brandiranje proizvoda uz jačanje regionalnih prerađivača. Važna je i uspostava sustava zajamčenoga otkupa. Povezat ćemo mala poljoprivredna gospodarstava kroz proizvođačke organizacije i poljoprivredne centre međusobno i sa znanstvenicima i drugim stručnjacima koji će im pomoći u unaprjeđenju proizvoda i tehnologija Pomoć u pripremi i provedbi projekata također će biti dio rada poljoprivrednih centara", izjavio je Zmaić.

Provedba natječaja za realizaciju sredstava nije u skladu s EU praksom

"Provedba natječaja za realizaciju EU sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj trenutno u Hrvatskoj nije u skladu s dobrom EU praksom i načinom na koji se u drugim zemljama članicama provode ruralni programi gdje se daje prioritet malom i srednjem poduzetniku te ukupnom razvoju sela.

Osnovni cilj i briga aktualnog ministra Tihomira Jakovine je zadovoljavanje potreba velikih sustava, dok brojni mali i srednji poduzetnici u ruralnim krajevima, a prije svega OPG-ovi nisu prioritet vlade u protekle četiri godine. Dokaz su tome tek objavljeni rezultati natječaja za potporu ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, gdje od 1.107 prijava prolazi tek njih 200-tinjak - što je porazan rezultat. Kriteriji koje je postavio Jakovina doveli su do toga da su OPG-ovi zakinuti, a potporu su većinom ostvarili veliki sustavi i tvrtke", ističe Majdak.

Njihov su cilj projekti OPG-ova, odnosno mali i srednji poduzetnici u ruralnim područjima. Kako kažu, omogućit će da ubuduće više od 50% prijavljenih projekata prođe u natječajima za ruralne investicijske mjere, kao što je to praksa EU, a pobrinut će se i za one čiji su projekti odbijeni.

Osiguravanje uvjeta za održivi razvoj sela i prehrambena samodostatnost

"Za vrijeme ove vlade zaposlenost u poljoprivredi pala je za 1,66%. Izgubili smo oko 26 tisuća radnih mjesta samo u poljoprivredi. Ministar Jakovina obećao je stavljanje u funkciju milijun hektara poljoprivrednog zemljišta, a realizirao je tek nešto više od tisuću hektara. Obećao je, također, izgradnju sustava navodnjavanja na nekoliko desetaka tisuća hektara, a nije izgradio niti tisuću hektara! Obećao je uspješnu realizaciju EU sredstava, a danas imamo loše i štetno postavljene kriterije u ruralnim mjerama i Programu ruralnog razvoja - koji uništavaju hrvatskog seljaka i naše selo! U protekle četiri godine poljoprivredna proizvodnja je u katastrofalnom padu u gotovo svim sektorima", ističu u Odboru. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je prema njihovom mišljenju, temelj buduće održive proizvodnje u Hrvatskoj.

40 sustava navodnjavanja

Kvalitetnim udruživanjem u proizvođačke organizacije, zadruge i klastere osposobit će OPG-ove za konkurentnu tržišnu utrku. U roku od pola godine nakon preuzimanja odgovornosti za hrvatsku poljoprivredu, obećavaju donijeti i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koju će jamčiti sigurnost hrvatskom poljoprivredniku u njegovom poslovanju. Za poljoprivredu je iznimno važno navodnjavanje - zato je u planu i izgraditi 40 sustava navodnjavanja na 55.000 hektara poljoprivrednih površina u budućem razdoblju.

Razdvajanje natječaja po sektorima

"Odvojit ćemo natječaje po sektorima i ulaganjima te uvesti specifična ulaganja u svakom od sektora. Nužno je i odvojeno tretirati OPG-ove u odnosu na velike subjekte u budućim natječajima. Uvest ćemo prioritetne kriterije za mlade poljoprivrednike - kako bismo ih privukli u što većem broju za pokretanje poslovanja u poljoprivredi i nepoljoprivrednim aktivnostima na selu. Potrebno je uvesti specifična ulaganja u svakom od sektora, koje treba dodatno bodovati. Znači da znamo što je to u govedarstvu, svinjogojstvu, voćarskoj proizvodnji", planiraju u HDZ-u.


Tagovi

HDZ Kooperacija Razvoj poljoprivrede Selo Krunoslav Zmaić Tugomir Majdak Razvoj poljoprivrede Natječaji Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]