Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 19.10.2015. 07:35

HDSSB: Svim mladim farmerima pravo na potporu!

Prioritet obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pri dodjeli zemljišta, donošenje Zakona o robnoj burzi i skladišnici, sektorska strategija prerade, pravo na financijsku potporu svim mladim poljoprivrednicima - bez obzira koliko dugo su nositelji OPG-a samo su neki od planova HDSSB-a.

  • 765
  • 243
  • 0

11 pitanja o budućnosti proizvodnje hrane upućena političkim strankama od strane Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i redakcije Agrokluba izazvala su veliku pažnju javnosti i poljoprivrednih proizvođača. I Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) ponudio je 11 odgovora koji bi mogli promijeniti tijek hrvatske poljoprivrede.

Prioritet obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pri dodjeli zemljišta, donošenje Zakona o robnoj burzi i skladišnici, sektorska strategija prerade, pravo na financijsku potporu svim mladim poljoprivrednicima - bez obzira koliko dugo su nositelji OPG-a samo su neki od planova HDSSB-a.

Prioritet obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

1. Koje mjere mislite poduzeti kako bi stavili u funkciju državno neobrađeno zemljište, privatno (usitnjeno) poljoprivredno zemljište te zemljište koje nije na adekvatan način stavljeno u funkciju? Kako gledate na pitanje uvođenja poreza na neobrađeno zemljište?

Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je u primjeni je improvizacija i loš pokušaj da se najvrijedniji resursi, a to je državno poljoprivredno zemljište stave u funkciju razvoja Republike Hrvatske. Provedba ovoga Zakona je izazvala samo kaos i anarhiju prilikom upisa katastarskih čestica za potpore, odnosno prilikom unosa u ARKOD sustav.

Provedbom Programa HDSSB-a vratit ćemo oduzeti prioritet obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kod dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, izjednačiti cijenu zakupa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s trgovačkim društvima te vratiti gradove i općine u postupak odlučivanja, a što će ubrzati cijeli postupak rješavanja nagomilanih neriješenih predmeta. Ne mislimo uvoditi porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište, a neobrađeno privatno poljoprivredno zemljište bit će stavljeno u funkciju onoga trenutka kada se bude moglo od poljoprivrede i proizvodnje hrane bolje živjeti.

Zakon o robnoj burzi i skladišnici

2. Kako ćete poboljšati trženje primarnih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje regulaciju cijena, burze, otkupne stanice, označavanje proizvoda, sajmove, registraciju trgovaca, povećanje kapaciteta skladištenja, hladnjača i sustava za navodnjavanje? Što ćete vi učiniti da potaknete lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda?

Hrvatski Demokratski Savez Slavonije i Baranje

U Republici Hrvatskoj nužno je donijeti zakone koji će osigurati kvalitetu i bolji status proizvođača hrane. HDSSB je još 2005. godine izradio prijedlog Zakona o robnoj burzi i skladišnici, ukazao na problem nelegalnih objekata u poljoprivredi i pokrenuo postupak legalizacije poljoprivrednih objekata u Republici Hrvatskoj uz minimalnu naknadu, kao i niz drugih zakonskih rješenja kojima bi se uredilo tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s ciljem da se poljoprivrednoj proizvodnji osigura ravnomjeran status na tržištu hrane, a ne da bude ovisna o organizatorima proizvodnje koji su i jedini kupci njihovih proizvoda, a na štetu hrvatskog seljaka.

Model sufinanciranja nabavke lokalnih proizvoda

Hrvatska poljoprivreda ima kvalitetne prirodne resurse, znanstvene i stručne institucije i dostupnu tehnologiju kako bi se mogli izgraditi skladišni i prerađivački kapaciteti, povećala samodostatnost u proizvodnji hrane, označili proizvodi sela s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, a samo pod uvjetom da možemo snažno zastupati interese hrvatske prerađivačke proizvodnje na hrvatskom tržištu.

Dobar primjer za poticanje lokalne distribucije je Osječko-baranjska županija koja je pokrenula jedinstveni model sufinanciranja nabavke lokalnih proizvoda za pružatelje ugostiteljskih i turističkih usluga.

Sektorske strategije prerade

3. Kojim konkretnim mjerama mislite potaknuti i regulirati preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima?

Nužno je donijeti sektorske strategije kako bi se unutar svakoga sektora primjenom mjera i modela organiziranja proizvodnje stvorio finalni proizvod za tržište Republike Hrvatske. Prve mjere su udruživanja proizvođača kroz sektore, zatim izgradnja infrastrukture za prijam, skladištenje, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, a sve u vlasništvu poljoprivrednih proizvođača i financirano iz sredstava EU.

Smanjiti PDV samo za proizvode za koje imamo 90% samodostatnosti

4. Uvozni proizvodi često su nelojalna konkurencija istim, ali kvalitetnijim domaćim. Koje poteze porezne politike planirate provesti s ciljem povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda i proizvođača?

Planiramo smanjenje PDV-a samo za proizvode za koje imamo 90% samodostatnosti ili imamo prirodne resurse kako bi dostigli samodostatnost. Smanjenje PDV-a mora biti u funkciji poticanja poljoprivredne proizvodnje, a ne uvoza. Isto tako planiramo olakšice u turizmu (PDV 13%) omogućiti samo onima koji prepoznaju kvalitetu i vrijednost hrvatskog prehrambenog proizvoda.

Omogućiti mladim poljoprivrednicima pravo na financijsku potporu

5. Kako planirate zadržati mlade u ruralnim područjima kroz sustave potpora i prostorne planove?

Kroz provedbu Zajedničke poljoprivredne politike potrebno je povećati udio mladih poljoprivrednika koji se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom. Za uspješnost ovih politika nužno je promijeniti Pravilnike o provedbi Mjera 4 i 6 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Promjene navedenog trebaju jamčiti mlađim osobama od 40 godina pravo na financijsku potporu bez obzira koliko su dugo nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a ne da je to vrijeme ograničeno na 18 mjeseci kako je u sada važećim Pravilnicima.

Zajednički nastup na tržištu

6. Mali proizvođači samostalno ne mogu opstati na današnjem tržištu, ali se nužno udruživanje trenutno ne događa. Kako ćete potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača?

Samo zajednički nastup na tržištu jamči održivost proizvodnje, zaštita tog proizvoda je zaštita samih udruženih proizvođača. Povezivanje poljoprivrednih proizvođača u proizvodne organizacije je temelj stvaranja konkurentnih proizvoda uz ostvarivanje dostatnih prihoda, a posebno u onim dijelovima gdje je vidljiv pad proizvodnje i smanjenje broja proizvođača. Njihov proizvod mora biti prepoznat od strane kupaca i države.

Zakone pisati zajedno s poljoprivrednicima

7. Zastupanje interesa proizvođača pretpostavka je njihovog kvalitetnog statusa pri donošenju odluka kod zakonodavca. Kako vidite ulogu Hrvatske poljoprivredne komore i što ćete poduzeti po pitanju njezinog statusa u odnosu na ostale komore? Zašto poljoprivredni proizvođač nema u tom smislu status jednak obrtniku ili trgovačkom društvu?

Hrvatska poljoprivredna komora u budućnosti mora imati snažniju i jaču ulogu kod donošenja zakonskih i provedbenih akata jer se oni u konačnici odnose na sve one koji su članovi, kao i na one koji nisu članovi Hrvatske poljoprivredne komore, a žive od poljoprivrede. Naša je poruka da ćemo hrvatske zakone o poljoprivredi pisati s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i proizvođačima hrane.

Primjena rezultata istraživanja u poljoprivrednoj proizvodnji

8. Suradnja znanstvene zajednice s poljoprivredom nije na visokoj razini. Kojim mjerama mislite motivirati strane na suradnju?

Moramo težiti modernoj hrvatskoj poljoprivredi, a koje nema bez značajnije uloge znanstvenih i stručnih institucija. Povezivanje poljoprivrednih proizvođača sa znanstvenim institucijama te primjena rezultata istraživanja u poljoprivrednoj proizvodnji rezultirao bi povećanjem same proizvodnje, smanjenjem unosa gnojiva i pesticida, a u konačnici vodi ka očuvanom okolišu i proizvodnji na načelima održive poljoprivrede.

Tisuću novih savjetodavaca

9. U transferu znanja važnu ulogu imaju savjetodavci. Kako vidite ulogu Poljoprivredne savjetodavne službe i kako ćete realizirati njihovo financiranje u perspektivi odnosno smanjiti udio financiranja iz državnog proračuna?

Hrvatskoj poljoprivredi i proizvođačima hrane je nužna pomoć kroz transfer znanja. Upravo kroz taj transfer znanja vidimo ulogu i značaj poljoprivredne savjetodavne službe koju do 2020. godine moramo ojačati sa najmanje 1.000 novih savjetnika financiranih iz Programa ruralnog razvoja M-2 jer od njihove osposobljenosti i opremljenosti ovisi uspješnost primjene i provedbe drugih Mjera 10, 11, 13 (agrookoliš).

Željko Kraljičak budući ministar poljoprivrede?

10. Mislite li dodatno regulirati nasljeđivanje poljoprivrednog zemljišta ili farme?

Da bi očuvali dostignutu razinu okrupnjavanja posjeda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potrebno je i dodatno regulirati nasljeđivanje, a sve sa ciljem stvaranja obiteljskih gospodarstava koja će imati održivu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.

11. Za provođenje politika potrebni su ljudi. Smatrate li da raspolažete s dovoljnim i kvalitetnim kadrom za vođenje resora poljoprivrede i koga smatrate poželjnim kandidatom za ministra poljoprivrede u narednom razdoblju?

HDSSB u ove izbore izlazi s jasnim ciljem i programom kojim želi preuzeti odgovornost za poljoprivredu Republike Hrvatske. Naš kandidat Željko Kraljičak ima podršku brojnih seljačkih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz pet slavonskih županija, a HDSSB ima tim ljudi s kompetencijama i znanjem kako u Upravi tako i pojedinim sektorima nadležnosti Ministarstava, što jamči uspješnost u provedbi našeg programa, a time i provedbu reformi koje su nužne za pokretanje poljoprivrede, proizvodnju hrane i povratak dohotka u naša sela i poljoprivredu.


Tagovi

Izbori 2015 HDSSB Željko Kraljičak ARKOD OPG Cijena zakupa Prioritet Poljoprivredno zemljište HPK Agroklub 11 pitanja Gradovi Općine Zakon o robnoj burzi i skladišnici Legalizacija poljoprivrednih objekata Lokalna opskrba Sektorska strateg


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije