Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 28.10.2015. 11:15

Akcija mladih: Ključna uloga zadruga i HPK!

Prioritetna koncesija poljoprivrednog zemljišta, ključna uloga zadruga i HPK u regulaciji proizvodnje i distribucije proizvoda, iznajmljivanje mehanizacije i besplatan repromaterijal za poljoprivrednike početnike, samo su neki od prijedloga iz ove političke stranke.

  • 342
  • 35
  • 0

Dražen Mataković, u ime stranke Akcije mladih poslao je redakciji Agrokluba odgovore na 11 pitanja o budućnosti proizvodnje hrane u RH, koje su 13. listopada na novinskoj konferenciji predstavili Hrvatska poljoprivredna komora, HPK i informacijski sustav Agroklub i odaslali svim zainteresiranim političkim strankama.

Prioritetna koncesija poljoprivrednog zemljišta, ključna uloga zadruga i HPK u regulaciji proizvodnje i distribucije proizvoda, iznajmljivanje mehanizacije i besplatan repromaterijal za poljoprivrednike početnike, samo su neki od prijedloga iz ove političke stranke.

Prioritetna koncesija zemljišta

1. Koje mjere mislite poduzeti kako bi stavili u funkciju državno neobrađeno zemljište, privatno (usitnjeno) poljoprivredno zemljište te zemljište koje nije na adekvatan način stavljeno u funkciju? Kako gledate na pitanje uvođenja poreza na neobrađeno zemljište?

Jedina adekvatna mjera je koncesija takvog zemljišta, no kod dodjele s naglaskom prioriteta malim poljoprivrednim poduzetnicima i OPG-ima uz eventualnu naknadu po urodu. Porez na neobrađeno zemljište se ne bi uvodio, a ni kazne, osim ako vlasnik ne bi dozvolio obradu zemljišta, a sam ga ne bi htio uređivati.

Zadruge i HPK u regulaciji prerade i distribucije

2. Kako ćete poboljšati trženje primarnih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje regulaciju cijena, burze, otkupne stanice, označavanje proizvoda, sajmove, registraciju trgovaca, povećanje kapaciteta skladištenja, hladnjača i sustava za navodnjavanje? Što ćete vi učiniti da potaknete lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda?

Krovna organizacija uz Ministarstvo poljoprivrede bila bi Hrvatska poljoprivredna komora u kojoj bi djelovali dokazani stručnjaci, a Zadruge bi se osnivale po teritorijalnim i svrhovitim interesima i potrebama te bi kao takve i provodile sve aktivnosti koje bi sačinjavali poljoprivredni poduzetnici i nositelji OPG-a.

3. Kojim konkretnim mjerama mislite potaknuti i regulirati preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima?

Zadruge bi u suradnji s HPK osiguravale preradu, kao i daljnju distribuciju, a Ministarstvo poljoprivrede bi na međunarodnoj razini reguliralo konkurentnost domaćeg proizvoda, a i da iznalazi tržišta van granica RH te da uvoz bude samo u slučaju neophodnosti i ovisno o potrebi i potražnji.

PDV na domaći proizvod 10%, 25% na uvozni

4. Uvozni proizvodi često su nelojalna konkurencija istim, ali kvalitetniji domaćim. Koje poteze porezne politike planirate provesti s ciljem povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda i proizvođača?

Za domaći proizvod bi porez bio max 10% (ovisno o cijeni proizvoda, te ponude i potražnje), dok bi uvozni bio oporezovan stopom od 25% bezuvjetno, pri čemu bi se osobita pozornost posvetila da ti uvozni proizvodi trebaju biti oslobođeni svakog prisustva - GMO-a.

Iznajmljivanje mehanizacije i besplatan repromaterijal

5. Kako planirate zadržati mlade u ruralnim područjima kroz sustave potpora i prostorne planove?

Mladima bi se kroz prvu točku omogućilo da se afirmiraju kao poljoprivredni poduzetnici ili OPG, dok bi se potpore i poticaji u novčanom smislu ukinuli te bi se poljo-početnicima omogućio besplatan repromaterijal - sjeme, gnojivo pa čak i životinje, dok bi za mehanizaciju omogućili kreditiranje s manjim kamatnim stopama ili čak i neki vid rent-a-poljoprivredne mehanizacije, obzirom da je sve više seoskih domaćinstava koji posjeduju mehanizaciju, ali se nema tko njome koristiti pa bi se iznajmljivanjem iste mogla uprihoditi simbolična novčana pomoć.

Nadalje, omogućila bi im se besplatna savjetodavna služba, kako u proizvodnji, tako i u samom planiranju koja bi kultura na kojem području polučila najbolje rezultate. Mladima iz grada, naseljavanje poljoprivrednih područja izvodilo bi se planski, u suradnji s ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja uz minimalna davanja i brzo rješavanje zahtjeva.

Zadruge izjednačiti s trgovačkim društvima

6. Mali proizvođači samostalno ne mogu opstati na današnjem tržištu, ali se nužno udruživanje trenutno ne događa. Kako ćete potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača?

Kroz odgovor na prve tri točke odgovoreno je i na ovu. Dakle, ulaskom u Zadruge, otvarale bi se i lakše mogućnosti plasiranja proizvoda, a i sigurnija zarada, a i mogla bi se predvidjeti za kojom je kulturom veća potražnja.

7. Zastupanje interesa proizvođača pretpostavka je njihovog kvalitetnog statusa pri donošenju odluka kod zakonodavca. Kako vidite ulogu Hrvatske poljoprivredne komore i što ćete poduzeti po pitanju njezinog statusa u odnosu na ostale komore? Zašto poljoprivredni proizvođač nema u tom smislu status jednak obrtniku ili trgovačkom društvu?

HPK bi bila vrh poljoprivredne aktivnosti, sto znaci da bi ona u zemlji vodila koordinaciju kako poljoprivrede, tako i stočarstva, peradarstva i ribarstva i svih relevantnih čimbenika po tim pitanjima. Zadruge bi se u tim smjerovima izravnale s trgovačkim društvima, a mali poljoprivredni poduzetnici i OPG-i bili bi tretirani kao i obrtnici, pri čemu bi se davanja odredila u koordinaciji s ministarstvom financija (paušalna, mjesečna i godišnja).

Kolika je dobit - toliko se dijeli

8. Suradnja znanstvene zajednice sa poljoprivredom nije na visokom nivou. Kojim mjerama mislite motivirati strane na suradnju?

Znanstvene suradnje bi se održavale u vidu foruma, seminara, poljoprivrednim emisijama kroz medije uz neposredan kontakt s proizvođačima. Posebna motivacija nije potrebna obzirom da je svima interes da zemlja bude obrađena, a time i država i njeni građani siti.

9. U transferu znanja važnu ulogu imaju savjetodavci. Kako vidite ulogu Poljoprivredne savjetodavne službe i kako ćete realizirati njihovo financiranje u perspektivi, odnosno smanjiti udio financiranja iz državnog proračuna?

Savjetodavci bi se financirali iz zajedničke dobiti Zadruga i HPK, što bi jednostavnim rječnikom značilo: kolika je dobit - toliko se dijeli. Dakle, svakom učesniku u segmentu u kojem se nalazi bilo bi u interesu da uloži svoj trud i znanje. Državni proračun bi pomagao u posebnim uvjetima i situacijama koje se nalaze u elementarnim nepogodama (suša, poplava, požari velikih razmjera).

Uzgoj domaćih i egzotičnih vrsta

10. Mislite li dodatno regulirati nasljeđivanje poljoprivrednog zemljišta ili farme?

Nasljeđivanje bi se nastavilo regulirati kroz ostavinske rasprave i ugovorima kojima se regulira to pitanje, ali i komisijom koja bi na terenu utvrđivala prethodno ulaganje možebitnog nasljednika. Porez na obiteljsko naslijeđe ne bi se naplaćivao, a kroz posebne ugovore bi se određivao temeljem dobiti kroz određeni period. No, to su sve nedorađeni planovi i programi koji bi se uredili u prvih 60 dana novoizabrane vlasti.

11. Za provođenje politika potrebni su ljudi. Smatrate li da raspolažete sa dovoljnim i kvalitetnim kadrom za vođenje resora poljoprivrede i koga smatrate poželjnim kandidatom za ministra poljoprivrede u narednom razdoblju?

Ministar bi bio određen kao osoba koja je imala i ima najviše doticaja i spoznaja o poljoprivredi i problemima iste, a prateći kadar bi se odredio natječajem među (svojim aktivnim radom) dokazanim ljudima i stručnjacima.

Nadodali bi još da bi pozornost skrenuli spram uzgoja domaćih vrsta u stočarstvu, peradarstvu, ribarstvu, autohtonih vrsta po regijama, a isto tako poticala bi se i proizvodnja egzotičnih vrsta ovisno o tržišnoj potražnji. Isto tako, velika pozornost posvetila bi se navodnjavanju regija gdje je to prijeko potrebito, eko uzgoju, eko turizmu, energiji iz obnovljivih izvora, kao i samom očuvanju prirode te proizvodnji u staklenicima kako bi proizvodi bili dostupni tijekom cijele godine. Naravno da su ovo sve planovi iz programa i da su podložni određenim promjenama, no ukoliko bi se što mijenjalo, te bi promjene izvršile kompetentne, iskusne i stručne osobe kojima je sektor poljoprivrede i seoskog razvoja osnova zanimanja.


Tagovi

Izbori 2015 HPK Agroklub Akcija mladih PDV Zadruge Koncesija Bepslatan repromaterijal OPG GMO Kreditiranje Savjetodavna služba


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije