Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Došlović
  • 20.02.2016. 07:20

Želio je biti drugačiji i stvarati svojim rukama

Kao dvadesetpetogodišnjak Ivan Došlović iz Novske želio je prije devet godina stvoriti nešto svojim rukama. U međuvremenu je postao prepoznatljiv po proizvodnji hibridne lavande budrovke i po mirisnom suvenirskom programu koji je tražen na Jadranu, a počeli su ga kupovati i partneri iz nekih europskih država.

Foto: Željko Gašparović Gašo
  • 7.439
  • 1.221
  • 0

Budući da u Novskoj nije mogao naći odgovarajući posao Ivan Došlović kao mladić krenuo je trbuhom za kruhom u Zagreb. Krenuo je za boljim životom poput mnogih mladih ljudi, nadajući se da će u velikom gradu nekako lakše preživjeti ova krizna vremena. No, ubrzo je shvatio da ni posao, a ni život u velikom gradu nisu za njega.

Osjećao je da može više, probudio se njegov poduzetnički duh i vratio se u Novsku. Oženio se sa suprugom Mišelom i sa 25 godina okrenuo se zemlji i prilično hrabro krenuo u neizvjestan vlastiti biznis pun rizika.

Posao s lavandom

Iako je u obitelji ovog tridesetčetverogodišnjaka poljoprivreda bila tradicija, ni u snu nije sanjao da će umjesto klasične proizvodnje ući u nešto sasvim novo i neobično za to područje Sisačko-moslavačke županije.

"Cijela moja obitelj je oduvijek radila na zemlji i bavila se poljoprivredom. Htio sam se i ja baviti zemljom, ali sam želio nešto novo, drukčije od ostalih. Kada sam se na moru susreo s lavandom pomislio sam da bi ta atraktivna mirisna biljka mogla uspijevati i na našem području. U suradnji sa šogorom Hrvojem Krivošićem, inženjerom hortikulture, počeo sam proučavati lavande i odmah sam znao da je to ono nešto novo što želim raditi, jer je drukčije.

Mirisne vrećice, jastučići, privjesci, magneti, eterična ulja

Osnovao sam obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kupio sadnice lavande i 2008. godine posadio prvu plantažu na površini od 1,22 hektara sa 5.000 grmova u selu Kozarice, udaljenom 5 kilometara od grada", počinje svoju zanimljivu i poučnu priču ovaj mladi i ambiciozni čovjek.

Ivan planira širiti plantaže lavande

Kada je kretao u posao sa lavandom, Ivan je planirao prodavati njezin cvijet za ulje ili za sušenje, ali je s vremenom shvatio da se najmanje isplati prodati čistu sirovinu. Šansu svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva vidio je u preradi, ali i prodaji finalnih proizvoda. Iziskivalo je to nova ulaganja u strojeve i opremu, puno mukotrpnog rada, ali ustrajao je u tomu, bio uporan i sada je njegov OPG već nadaleko poznat proizvođač ekološke lavande.

"Lavanda proizvedena na našim poljima poznata je diljem Hrvatske i sve je prepoznatljivija i u nekim državama Europske unije. U našem proizvodnom programu nudimo kupcima mirisne vrećice, jastučiće, privjeske za ključeve, mirisne jastučiće za automobile, mirisne magnete, eterična ulja, hidrolat lavande te sapun od lavande koji proizvode poduzetnici u Zagrebu", kaže Ivan, zadovoljan što je osmislio i zaokružio cijeli program - od proizvodnje sadnica, do kvalitetnih finalnih proizvoda i prodaje i marketinga.

Tržište i u Austriji, Cipru, uskoro možda i u Švedskoj

Trenutačno ovaj OPG ima kompletan suvenirski program koji sami rade - od šivanja, tiskanja logotipa po želji kupaca do pripremanja i izrade suvenira. Nude brzinu, poštivanje rokova isporuke, kvalitetu, uz najnoviju tehnologiju kolor-tiska vrhunske kvalitete. To su, kaže, prepoznali i domaći i strani kupci, a najveći su hoteli, turističke zajednice i suvenirnice na Jadranu.

"Trenutno najviše prodajemo u Dubrovniku, Splitu, Trogiru, Zadru, Hvar i još nekim gradovima na Jadranu. Od prošle godine imamo i tržište u Austriji i Cipru. Oni su nas sami našli, jer imamo dosta jak marketing na čemu stalno radimo. Želja nam je prodaju proširiti i na druge države Europske unije. Sad istražujemo tržište na području Švedske gdje također imamo šanse za izvoz.

Proizvodnja lavande

Naše suvenire kupuju Francuzi, Talijani, Nijemci i drugi strani turisti koji dođu na naše more. Bez obzira na krizu, turizam je dovoljno jak da proguta svu našu proizvodnju", zadovoljan je Došlović. Prisjeća se početaka kada je sa mirisnim vrećicama i drugim suvenirima obilazio hotele na jadranu i polako se i uporno probijao na tržištu. Sada, kaže, zahvaljujući internetu, svojoj web-stranici, facebooku, oglašavanjem na portalima i drugim oblicima ponude i uz jak marketinški tim lakše dolazi do kupaca. Inače, glavna sezona prodaje počinje pred Uskrs i traje do kraja turističke sezone.

Želi proširiti plantažu lavande do 5 hektara

Ivan ne misli stati na trenutačnoj proizvodnji. Budući da mu se zemlja u Kozaricama, gdje mu je sadašnji nasad nije pokazala najpogodnijom, počeo je kupovati zemlju u neposrednoj blizini grada Novske, jer s vremenom planira proširiti plantažu do površine od 5 hektara. U međuvremenu planira i zakupiti dio površina pod lavandom na Jadranu. Ističe da je ovo čime se bave obiteljski posao u kojem mu povremeno pomažu supruga Mišela i majka Dragica. Volio bi, kaže, uz proširenje posla nekoga i zaposliti.

"Uz suvenirski program imamo i rasadničarski program. U plasteniku površine 120 četvornih metara sa grijanjem godišnje razmnožavamo do 30 tisuća sadnica lavande. Do sada je to uglavnom hibridna budrovka, lavandin, otporan kultivar, pogodan za uzgoj u kontinentalnim područjima, jer podnosi temperature i do -20 ºC. Budrovka uspijeva na laganim tlima, pjeskovitim ili šljunčanim tlima. Za sadnju su pogodni brežuljkasti tereni koji odgovaraju vinogradima. Planiramo saditi i lavandin grosso i proizvoditi i sadnice tog križanca. Lavandini budrovka i grosso su isplativiji od prave lavande zato što daju veće prinose i više se koriste za industriju", govori Ivan o planovima proširenja.

Mirisima lavande osvaja tržište

Budući će proširivati plantaže lavande, planira i podizanje sušare. Nada se da će tu imati sreće i da će dobiti dio poticajnih sredstava iz neke od mjera Programa ruralnog razvoja.

Budući je lavanda pčelinja paša koja odlično medi Ivan se planira baviti i pčelarstvom kada proširi površine. Ističe da se sa hektara lavade može ostvariti daleko veća zarada nego u proizvodnji klasičnih ratarskih kultura. Do sada je njegova obitelj u tu proizvodnju uložila puno novca, rada, truda i ljubavi, pa su vidljivi rezultati.

"Kada sam se oženio i osnovao svoju obitelj, u dogovoru sa suprugom Mišelom želio sam stvoriti nešto svojim rukama i tako smo krenuli u posao s lavandom. Imam dvoje djece, kćerku Mariju koja ima devet godina i sina Mihaela koji ima šest godina, i zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima".

Ivan je stvorio uvjete za samozapošljavanje na vlastitom gospodarstvu i tako nastavio tradiciju vrijedne obitelji: od pradjeda, djeda i oca koji su prije rata na veliko radili u poljoprivredi, proizvodili kukuruz, pšenicu, šećernu repu i druge kulture. No, vremena su se promijenila, pa je Ivan ušao u jednu novu, suvremeniju, težu, ali i dohodovniju proizvodnju koju je tržište prepoznalo.

Foto: Željko Gašparović Gašo


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ivan Došlović Poduzetnički duh Novsku Mirisne vrećice Eterična ulja Lavanda Sadnica Austriji Suvenirski program Europske unije Talijani Plantažu Dragica Mišela Budrovka Lavandin Grosso Samozapošljavanje Tržište.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.