Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća radinost Mirjana Čupić
  • 24.09.2016. 15:00

Zbog kćerine bolesti proizvodi zdrave sapune

Kako bi spasila kćer koja se pogubno borila s kožnim problemima, Mirjana Čupić je zakoraknula u proizvodnju zdravstveno pogodnih sapuna. Od tada je prošlo šest godina za čije je vrijeme ova marna gospođa usprkos malim serijama stekla brojne stalne kupce.

  • 4.282
  • 574
  • 0

Kako bi spasila kćer koja se dugo borila s kožnim problemima, Mirjana Čupić je zakoraknula u proizvodnju zdravstveno pogodnih sapuna. Od tada je prošlo šest godina za čije je vrijeme ova vrijedna poljoprivrednica usprkos malim serijama stekla brojne stalne kupce. Zahvaljujući reklami od usta do usta, Mirjana je pronašla tržište u Rijeci, Poreču i Zagrebu gdje šalje svoja mirisna blaga.

Sapuni bez "kemije"

U svojoj maloj manufakturnoj radionici radi s velikom ljubavlju, puno savjesti i odgovornosti na proizvodnji prirodnih sapuna bez dodataka agresivnih kemikalija koje susrećemo na tržištu industrijskih proizvoda. Uzimajući u obzir da pri proizvodnji ne koristi ništa što bi štitilo kožu, Mirjana isključuje emulgatore, parabene i konzervanse kako bi proizvela zdravstveno ispravne unikatne sapune koji ne sadrže masnoće životinjskog porijekla.

"Upotrebom prirodnih sapuna koža zadržava elastičnost i vlažnost. Sapuni sadrže visok postotak glicerina koji dodatno njeguje kožu. Osnovu prirodnih sapuna čine visokokvalitetna ulja palme, masline, kokosa i ricinusa u kombinaciji s čistim, prirodnim eteričnim uljima", kazala je Mirjana koja u sapune stavlja još i tusak svilu te razne dodatke kao što su bademovo ulje, kakao i shea maslac zbog kojih su sapuni iznimno pogodni za njegu lica i tijela.

Unikatnom proizvodnjom i malim površinama ostvaruje profit

Na malim vrtnim površinama gdje ima navodnjavanje kap po kap, uzgaja neven, kantarion, matičnjak i kadulju koje koristi za proizvodnju domaćih sapuna. Samostalno proizvodi macerate, dok hladno prešano ulje kupuje.

Proces proizvodnje sapuna od šest tjedana

"Priprema je najveći dio posla. Pomoću kalkulatora za izračun sapunskog broja prvo izračunam težinu ulja te ona koja su u krutom stanju otopim i ugrijem na 38 stupnjeva. Nakon toga otopim natrijevu lužinu u destiliranoj vodi koju ohladim na odgovarajuću temperaturu i potom miješam otopinu s uljima.

Štapnim mikserom dolazim do faze koju od milja zovem puding masom, a u koju dodajem eterična ulja, tusak svilu te razna dodatna njegujuća ulja. Smjesu izlijem u kalupe koje dobro utoplim, a u kojima stoji 24 sata za čije se vrijeme odvija gel faza. Idući dan režem mirisnu smjesu koju potom odlažem u prozračnu prostoriju na drvene police gdje ista sazrijeva šest tjedana", poručila je Mirjana Čupić.

Mirisna diverzificirana proizvodnja širi mogućnosti

Uzimajući u obzir da su brojni kupci iskazivali potrebu prema krutim šamponima za kosu, mlijekom za sunčanje, balzamom za usne te kremicama za njegu ruku i stopala, Mirjana se na zadovoljstvo kupaca okušala i u toj proizvodnji te tako donijela sreću brojnim potrošačima.


Povezane biljne vrste

Neven

Neven

Sinonim: Žutelj, zimorod, ognjac | Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Kantarion

Kantarion

Sinonim: Kantarijon, gospina trava, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka | Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potječe od grčkih riječi hyper = iznad i exion = misao, što označuje njezinu osobitu... Više [+]

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mirjana Čupić Vukovar Prirodni sapuni Neven Kantarion Matičnjak Kadulja Navodnjavanje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.