Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro d.d.
  • 10.06.2015. 13:40

Zaštitite vaše ruže od štetnika i nametnika

Ruža je podložna napadu raznih bolesti od kojih treba izdvojiti najštetnije na našem klimatskom podneblju.

  • 4.539
  • 57
  • 0

Ruža, toliko često opjevani cvijet, zauzima jedno od najvažnijih mjesta u našim vrtovima, cvjetnjacima, balkonima, terasama, okućnicama. Kleopatra je spavala na njenim laticama, kupala se u njenom mirisu, a mitovi nam kazuju da je ruža nastala od kapljice Adonisove krvi i bila posvećena božici Veneri. Da bi ruža sačuvala svoju ljepotu i titulu kraljice cvijeća moramo ju zaštititi. Ruža je podložna napadu raznih bolesti od kojih treba izdvojiti četiri najvažnije i najštetnije u našem klimatskom podneblju.

Zvjezdasta plijesan ili zvjezdasta pjegavost (Marsonnina rosae)

Pjegavost lista

Tretiranje se može provesti s fungicidima FUTURA 50 WP u količini 1,5 - 2 kg/ha (15-20 g sredstva u 3-6 l vode na 100 m²) ili POLYRAM DF u količini 2 kg/ha (20 g sredstva u 3-6 l vode na 100 m²). Uputno je tretiranje ponoviti nekoliko puta u razmacima od 8 - 14 dana, poglavito ako je godina vlažna. Patogen prezimljuje na otpalom lišću ili na granama ruža. Zbog takvog načina prezimljenja vrlo je važno sakupljanje otpalog lišća i orezivanje zaraženih grana, koje potom svakako treba spaliti. Bolest je vrlo prepoznatljiva po tamno smeđim do crnim pjegama nepravilnog oblika. Javljaju se na gornjoj strani lista sa promjerom od 2 - 12 mm. Karakteristično je difuzno ulaženje patogena u zdravo tkivo. Gljiva izlučuje etilen, koji kasnije izaziva žućenje listova i njihovo otpadanje. Zbog toga ćemo već u srpnju naći karakteristične slike ogoljelih grmova ruža. To je razlog zbog kojeg moramo reagirati odmah, čim uočimo prve mrlje.

Hrđa ruže (Phragmidium mucronatum)

Hrđa ruže

Prvi simptomi vide se u rano proljeće u obliku narančaste praškaste nakupine spora na donjoj strani lista. Patogen napada sve biljne organe i u poodmakloj fazi može biti uzrok otpadanja lišća. Higijenska mjera sakupljanja lišća pokazuje dobre rezultate u zaustavljanju širenja ove bolesti. Suzbijanje hrđe ruže može se provesti fungicidom FOND 12 E u koncentraciji 0,04-0,08 % (40-80 ml u 100 l vode) ili sredstvom POLYRAM DF u količini 1,5 - 2,0 kg/ha ovisno o visini biljke (15-20 g/100m²).

Pepelnica ruže (Sphaeroteheca pannosa var. rosae)

Bolest je osobito važna u zatvorenim prostorima. Napada sve biljne organe na kojima se pojavljuju karakteristične pepeljaste prevlake. Ako su napadnuti pupovi i cvjetna stapka, cvjetovi se ne otvaraju. Bolest može predstavljati veliki problem, osobito kod intenzivnog uzgoja, jer zaražene ruže gube svaku tržišnu vrijednost. Za suzbijanje pepelnice na ruži treba koristiti jedan od sljedećih fungicida: FOND 12 E (0,04%) ili CHROMOSUL 80 (0,35% ).

Plamenjača ruže (Peronospora sparsa)

Uglavnom se javlja u stakleničkoj proizvodnji iako se povremeno može pojaviti i na otvorenim prostorima. Simptomi se najlakše prepoznaju na listovima koji poprimaju crvenkastu boju. Na njemu se primjećuju smeđkaste pjege i nakon nekog vremena list požuti, osuši se i propadne. Za infekciju je potrebna vlaga pa u stakleničkoj proizvodnji treba podići noćnu temperaturu kako bi se izbjegle velike oscilacije i stvaranje rose.

Za učinkovito suzbijanje plamenjače preporučamo koristiti fungicid POLYRAM DF u količini 1,5 - 2,0 kg/ha ovisno o visini biljke (15-20 g/100m²). Na grmovima ruža prezimljuje veliki broj važnih štetnika koji tijekom cijele godine mogu napadati ružu. Najvažnije vrste su ružina lisna uš i crveni pauk.

Ružina lisna uš (Macrosiphum rosae)

Ružina lisna uš

Prezimljuje kao zimsko jaje na izbojima. Tvori brojne kolonije i siše na lišću, izbojima i cvjetnim pupovima. Posljedica napada je zaostajanje u rastu i slabo formiranje cvjetnih pupova. Lisne uši često luče i obilnu mednu rosu na koju se kasnije naseljavaju gljive čađavice. Gljive čađavice zatvaraju puči te tako uzrokuju indirektnu štetu. Za suzbijanje navedenog štetnog kukca mogu se koristiti insekticidi MAVRIK 2 F (0,02%) ili BOXER 200 SL (0,05-0,15%).

Crveni pauk (Panonychus ulmi)

Tijekom vegetacije ružu napadaju i grinje. Na otvorenom je najčešći crveni voćni pauk, dok se koprivina grinja češće javlja u zaštićenim prostorima. Na napadnutom lišću isprva se vide žućkaste točkice koje su često koncentrirane uz žile. Pjege se spajaju i list se suši. Na naličju se vidi fina paučina unutar koje su uočljive sitne grinje. U slučaju jakog napada paučina je omotana i oko cvjetnih pupova koji se tada ne otvaraju već venu i suše. Suzbijanje se provodi akaricidima DEMITAN (0,1-0,12 %) i APOLLO 50 SC (0,04%).


Tagovi

Chromos Agro Ruže Bolesti ruža Zaštita ruža Zvjezdana pjegavost Hrđa ruže Pepelnica ruže Plamenjača ruže Ružina lisna uš Crveni pauk Voćni pauk Koprivina grinja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]