Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krizantema
  • 10.09.2015. 08:10

Zamračivanje krizantema i zaštita od bijele hrđe

Zbog kiša i vlage u zraku, krizanteme su još donedavno bile pokrivene crnim folijama. No, sada kada je ona maknuta, biljkama prijeti opasnosti od nekoliko bolesti, posebno bijele hrđe.

  • 2.375
  • 80
  • 0

Pokrivanje krizantema crnim plastičnim folijama obično se provodi od prvog tjedna kolovoza do prvog tjedna rujna, jer se tada, kažu stručnjaci, prema višegodišnjim iskustvima očekuju kasno-ljetne ciklone koje donose kišne dane i povišenu vlagu zraka.

No zamračivanje krizantema u tom razdoblju stvara i uvjete za razvoj nekoliko skupina biljnih bolesti. Ovih dana, zbog vremenskih prilika bilježe se vrlo povoljni uvjeti za pojavu i razvoj jedne od najopasnijih bolesti krizantema, bijele hrđe (Puccinia horiana), a prvi znakovi ove su sezone, primijećeni već u prvoj polovici srpnja.

U fazi zamračivanja cvijeća, mogu se javiti razne bolesti

Tablica 1. Spektar djelovanja većine fungicida dopuštenih u našoj zemlji za primjenu u cvijeću, ukrasnom bilju i krizantemama, na najvažnije bolesti koje se javljaju tijekom i nakon zamračivanja:

Djelatna tvar

Pripravak

Najčešće skupine bolesti

Puccinia

Alternaria

Didymella

Botrytis

Oidium

mankozeb

Dithane DG

+

+

+

-

-

folpet

Futura WP

+

+

+

-/+

-

kaptan

Kastor WP

+

+

+

-/+

-

metiram

Polyram DF

+

+

-/+

-

-

sumpor

Cosavet i dr.

-

-

-

-

+

azoksistrobin

Ortiva,Quadris

+

+

-/+

-

+

tetrakonazol

Domark ME

+

-

-

-

+

penkonazol

Topas 100 EC

+

-

-

-

+

pirimetanil

Pyrus SC

-

-

-

+

-

fenheksamid

Teldor SC

-

-

-

+

-

fludioksonil*

Switch WG

-

-

-

+

-

piraklostrobin*

Signum DF

+

+

-/+

+

+

trifloksistrobin

Zato 50 WG

+

+

-/+

-/+

+

miklobutanil

Fond 12E

+

-

-

-

+

propikonazol

Bumper EC

+

-

-

-

+

bakaroksiklorid

Neoram DF

+

-/+

+/-

+/-

-

ciazofamid

Ranman Top

?

-

-

-

-

*fludioksonil u pripravku Switch ima dodatak djelatne tvari ciprodinil, a piraklostrobin u pripravku Signum ima dodatak djelatne tvari boskalid.

Bijela hrđa se širi preko zaraženih sadnica i cvjetova

"Strategija zaštite krizantema od bijele hrđe temelji se na korištenju zdravstveno ispravnih presadnica, porijeklom iz nezaraženih matičnih biljaka, zatim uzgoju manje osjetljivih ili otpornijih kultivara te redovitoj kemijskoj zaštiti u kritičnom razdoblju rasta i razvoja krizantema. Međunarodna i unutarnja trgovina latentno zaraženim presadnicama i biljkama krizantema, rezanim cvijećem krizantema te kontaminiranom ambalažom, osnovni je način širenja i izvor zaraze bijele hrđe.

Tijekom vegetacije biljke se moraju pažljivo pregledavati, kako bi se eventualni simptomi bijele hrđe na vrijeme primijetili. Redovito se provodi i program preventivnih, kurativnih i eradikativnih tretiranja, koji započinje obavezno prije zamračivanja", ističe agronom Milorad Šubić.

U Hrvatskoj se često protiv bijele hrđe preporučuju površinske i sistemične djelatne tvari. Prskanja treba obavljati temeljito, a prve zaražene listove otrgnuti i spaliti. No zbog intenzivne i jednolične uporabe fungicida iz skupine inhibitora biosinteze ergosterola odnosno triazolina i strobilurina, početkom ovog tisućljeća pojavili su se i otporni sojevi bijele hrđe krizantema.

Prve zaražene listove otrgnite i spalite, a zaštitna sredstva kombinirajte

"Proizvođače krizanteme posebno upozoravamo da je skupina fungicida strobilurina, vrlo rizična za pretjeranu, čestu ili nestručnu uporabu zbog moguće brze pojave otpornih populacija biljnih bolesti, pogotovo onih iz skupine hrđa i pepelnica. Stoga u uspješnoj strategiji kemijskog suzbijanja bijele hrđe treba uvijek mijenjati i kombinirati različite skupine kemijskih pripravaka, uz načelo da se jedna grupa fungicida ne bi smjela koristiti više od 2 do 3 puta tijekom jedne proizvodne sezone", poručuje Šubić.

Stoga bi već tijekom srpnja, u program zaštite krizantema trebalo uvrstiti djelatne tvari dopuštene za suzbijanje bolesti cvijeća u Republici Hrvatskoj, navedene u Tablici 1., a koje su po spektru djelotvornosti dovoljno učinkovite na hrđu, ranu sivu plijesan, te lisne pjegavosti i antraknozu. Uzročnici biljnih bolesti se u pravilu suzbijaju preventivno odnosno prije pojave prvih znakova ili simptoma bolesti.

Ovi preparati pomažu da krizanteme budu zdrave i lijepe

"Dobru preventivnu zaštitu daju ditiokabamati (Dithane DG, Polyram DF), ftalimidi (Futura WP, Kastor WP) i istrobilurini (Ortiva, Signum DF, Zato WG). Već početkom zamračivanja mogu se prije znakova bolesti koristiti i neki triazoli, primjerice, Domark ME, Topas EC, Fond 12E ili Systhane 24E.

Tek nakon pojave prvih znakova bijele hrđe prednost dajemo primjeni propikonazola (npr. Bumper EC). Od ove godine je na hrvatskom tržištu, iz kemijske skupine benzimidazola, djelatna tvar tiofanat-metil, u pripravku Topsin 500 SC (0,15 %), dopušten za primjenu u nekim cvjetnim vrstama, npr. karanfilima, ali koji također daje i određenu preventivnu zaštitu protiv smeđe truleži krizantema", ističe Milorad Šubić.

Zbog izrazite fitotoksičnosti, u krizantemama nemojte koristiti fungicid Falcon 460 EC.


Tagovi

Krizanteme Crne folije Zamračivanje Bijela hrđa Presadnice Nezaražene matične biljke Mađunarodna trgovina Milorad Šubić Zaraženi listovi Pepelnica Siva plijesan Lisna pjegavost Antraknoza


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.