Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Topiari
  • 29.01.2015. 13:00

Zagorski topiari bili nadomak belgijskih parkova

Kroz stoljeća, topiari su dobivali i gubili na popularnosti, no danas je ova umjetnost orezivanja i oblikovanja ukrasnoga grmlja i drveća poznata u cijelome svijetu i nema kontinenta u kojemu ne postoji barem jedan topiari park.

  • 1.717
  • 417
  • 0

Topiari je najjednostavnije rečeno vještina oblikovanja ukrasnoga grmlja u razne oblike, najčešće geometrijske i oblike raznih životinja. Bila je poznata još u starome Rimu, a popularizirao ju je, uvodeći je u tamošnje velebne vrtove, Cnaeus Matius Calvinus, prijatelj Julija Cezara.

Kroz stoljeća, topiari su dobivali i gubili na popularnosti, no danas je ova umjetnost orezivanja i oblikovanja ukrasnoga grmlja i drveća poznata u cijelome svijetu i nema kontinenta u kojemu ne postoji barem jedan topiari park.

Prvi hrvatski proizvođači topiarija

Zagorski topiari

Kad je Europa u pitanju, topiari se najčešće povezuju s Engleskom, koja obiluje ukrasnim grmljem oblikovanim u najmaštovitije oblike. Jedan od njih je npr. Levens Hall koji se nalazi na području Cumbrie smještene na sjeverozapadu Engleske. Belgijanci se primjerice mogu pohvaliti topiarima iz Parc des Topiares u gradu Durbuy.

Jedan od prvih hrvatskih proizvođača topiara je Vladimir Flegar iz Sračinca, općine u Varaždinskoj županiji. Nakon što je 1995. godine ostao bez posla, morao si je, kaže, pronaći nekakav hobi, jer najgore je kad se besposleno sjedi i razmišlja o onome što vas je snašlo.

Ukrasni zimzeleni grmovi raznih oblika

"Topiari, kao malo poznata umjetnost u Hrvatskoj, činila mi se kao izazov vrijedan truda. Kako za originalan topiari biljku treba početi formirati još kad je malena, treba puno strpljenja, volje i nešto umjetničkog dara da bi nakon nekoliko godina dobili skulpturu koja će privući pozornost posjetitelja neke izložbe ili prolaznika koji je vidi u nečijem dvorištu. Topiarima možemo nazvati oblike poput kugli, stožaca, spirala, dok se u izradu onih složenijih, kao što su likovi ljudi, životinja i druge zahtjevne skulpture, općenito u svijetu upušta mali broj zelenih kipara.

Umjetnost topiarija

Upravo zbog složenosti samog postupka izrade, moram napomenuti kako se za izradu topiara koriste najčešće zimzeleni grmovi poput šimšira koji je 2010. godine dobio hrvatski naziv zelenika, zatim tise, ligustruma i božikovine. Ja koristim zeleniku, jer sporo raste, a i topiari iz nje su nekako najbogatiji zbog sitnog i gustog lišća. To je i jedan od razloga zašto radim samo originalne i složene skulpture i likove, iako je to dugotrajniji proces od serijske proizvodnje na žičanim bazama, no ovakvi topiari su puno kvalitetniji. Uz redovito održavanje, topiari mogu desetljećima krasiti dvorišta, vrtove ili parkove. One napravljene na žičanim bazama lako je održavati, no teže ih je pravilno šišati, a i zbog serijske proizvodnje, gube na atraktivnosti", pojašnjava nam Vladimir Flegar.

Proizvodi samo originalne topiare bez žičane podloge. Za njegove radove do sada su interes pokazali Slovenci, Srbi, Austrijanci i Belgijanci.

Topiari park u Hrvatskoj?

Vjeverice od šimšira

"Prije nekoliko godina održao sam, ni sam neznam koliko, prezentacija s namjerom da otvorim jedan topiari park u Hrvatskoj, koji bi ujedno bio i drugi takve vrste u Europi. No, nažalost kod nas nema interesa za jednim takvim velikim turističkim magnetom, barem što se tiče kontinentalnog turizma. Za razliku od, primjerice, Belgije, unatoč tome što u toj državi postoji poznati topiari park u Durbuyu. No zainteresirali su se i za moje. Namjeravali su ih uzeti u kompletu, što je idealno, budući da sam taj svoj park osmislio kao desetak različitih priča, što bi bilo jedinstveno u svijetu i vrlo zanimljivo ljubiteljima hortikulture i općenito ljubiteljima prirode.

I na moju veliku radost u rujnu prošle godine dobio sam poziv iz belgijskog veleposlanstva da dođem na sastanak u Zagreb, s predstavnicima nekoliko njihovih rasadnika ukrasnog drveća. Htio sam im uživo pokazati svoje topiare, pa sam ih nekoliko utovario u kombi i presretan krenuo put Zagreba. Nažalost, stigao sam samo do Sv. Ivana Zeline, jer mi se kombi pokvario. Javio sam u veleposlanstvo što se dogodilo i rekao da neću stići na sastanak. Ne moram niti napominjati da sam se osjećao posramljenim do bola, jer sam ispao totalno neprofesionalan, ali nisam si mogao pomoći.

Izlaz u održavanju živih ograda

Vladimir Flegar

Ipak, činilo se da nije sve gotovo, jer mi je iz veleposlanstva rečeno da će svratiti do mene kad za tri dana krenu u Sloveniju. Nažalost nisu. Uskoro mi se opet na tren učinilo da će se stvari pomaknuti s mjesta, jer sam dobio zemljište na koncesiju od matične općine. Međutim, prošle godine su me obavijestili da ništa od toga. Slijedeću ponudu dobio sam iz Slovenije. Nudili su mi 15 hektara zemljišta na prekrasnoj lokaciji, no opet ništa od realizacije, zbog neriješenih imovinskih odnosa s jednim suvlasnikom. Jednostavno kad nejde, nejde.

Topiari su mi još i hobi i posao, no i dalje se nadam da ću jednoga dana moći živjeti samo od njihove izrade. Za sada, s obzirom da je izrada topiara dugotrajan posao, zarađivati moram i na druge načine, primjerice, održavanjem živih ograda. Što se tiče održavanja topiara, sve se svodi na kvalitetno orezivanje. Prvo i najvažnije je ono proljetno, nakon prvog bujnog rasta.

Turistički potencijal topiarija

Kroz godinu, zelenika zahtjeva samo skraćivanje rijetkih neposlušnih grančica, koje se pojedinačno izdvoje iz zadanog oblika. Kod već formiranih topiara održavanje je jednostavno. Važna su i dva prihranjivanja u godini, u proljeće i u jesen, te malčiranje slamom, sijenom, ukrasnom korom ili ukrasnim lomljenim šljunkom", pojašnjava nam Vladimir.

Ni dalje ne odustaje i nada se da će u ovoj godini naći adekvatno zemljište ili partnera za njegov topiari park. Ukoliko ne uspije, cijeli će projekt parka, kaže, prodati nekome tko razumije koliku korist može donijeti jedan takav turistički potencijal.

Zagorski topiari

"Zemljište koje tražim može biti na bilo kojem području, odnosno općini, gradu ili županiji, koji su orijentirani na razvoj cjelogodišnjeg turizma, jer parkovi takve vrste su interesantni za turiste cijele godine, čak i zimi. Inozemni Topiary parkovi su različitih veličina. Od belgijskog Durbuya koji se prostire na jednom hektaru, pa do Ladew parka u američkoj saveznoj državi Maryland od 22 hektra. Što je veća površina, to je park atraktivniji, jer je sadržajno bogatiji" priča nam Vladimir.

Kako bi hrvatske ljubitelje hortikulture bolje upoznao s ovom umjetnošću orezivanja i oblikovanja ukrasnoga grmlja i drveća, Vladimir namjerava izdati i knjigu s detaljnim uputstvima kako od nekoliko malenih ukrasnih grančica napraviti umjetničko dijelo. No i za to je potreban novac, pa ako ga posluži zdravlje i zatvori financijsku konstrukciju, knjiga će se, kaže Vladimir Flegar, jedan od prvih hrvatskih proizvođača topiara, prije ili poslije naći na policama knjižara.


Fotoprilog


Tagovi

Vladimir Flegar Umjetnost orezivanja Levens Hall Topiari Skulpture Durbuy Šimšir Tisa Ligustrum Božikovina Serijska proizvodnja Hortikultura Rasadnik Koncesija Zemljište Žive ograde Turistički potencijl Maryland


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]