Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začin života
  • 20.04.2016. 13:30

Začinsko i egzotično bilje prava poslovna ideja!

Ekološka prehrana postaje sve popularnija zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje. Najbolje to zna Marinko Ćurić, koji proizvodi eko začinsko bilje. Osim začinskog, dodali su i malo egzotičnog bilja.

Foto: Začin života Osijek
  • 1.553
  • 54
  • 0

Ekološka prehrana postaje sve popularnija zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje. Najbolji prijatelj zdravom eko povrću i voću jesu začinske biljke proizvedene prema istim principima, kako bi jela bila što ukusnija.

Marinko Ćurić, eko proizvođač, kaže kako su pored začinskog bilja stavili i malo egzotike, kao što je meksički krastavac i stevija, koja je već dobrim dijelom poznata na tržištu kao najbolji prirodni zaslađivač.

Neke od biljaka, poput ljupčaca, poznatijeg kao vegeta, mogu znatno smanjiti unos soli u organizam pa ga liječnici svakako preporučuju. Ćurić ističe kako je začinsko bilje postalo popularnije i zahvaljujući medijima, raznim kulinarskim show-ovima, gdje često koriste primjerice korijander.

Začini u drvenim posudama za lakši uzgoj

Posebnost ovih biljaka je da ih možete imati u svome domu, neovisno o tome imate li vrt, balkon, ili tek prozorsku klupčicu.

"Ideja nam je bila da začinsko bilje donesemo našim domaćicama u stan, u kuhinju, budući da nemaju svi vrtove. Osmislili smo jedan oblik drvene posude, u koje bi, prema njihovom izboru, stavili začinsko bilje koje žele. Bitno je da ga drže negdje na suncu, da mu daju vode i ono će bujati", savjetuje Ćurić.

Začinsko bilje ima još jednu posebnost, što ga više trošite, bolje će vam uspijevati. To bilje, ističe Ćurić, mora se koristiti i često rezati kako bi izbacivalo mlade listiće, kako se nebi prigušilo.

Ono što je još važno, je paziti na dobrosusjedske odnose među biljkama. Tako recimo rajčica voli društvo peršina, celera i špinata, a krastavac i krumpir bi trebali biti dalje od nje. No, kada je riječ o začinskom bilju, tu nema pravila, sve može rasti jedno uz drugo.

Foto: Začin života Osijek


Povezana biljna vrsta

Stevija

Stevija

Sinonim: - | Engleski naziv: Stevia | Latinski naziv: Stevia rebaudiana Bertoni

Stevija je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Najbolje uspijeva u područjima mediteranske (suptropske) i umjereno kontinentalne klime, a u hladnijim... Više [+]

Tagovi

Eko proizvodnja Začinsko bilje Stevija Meksički krastavac Proizvođač Zelena tržnica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]