Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinsko bilje
  • 11.04.2015. 18:45

Uzgoj začinskog bilja u Slavoniji

Iako se primarno bave voćarstvom, nositelje gospodarstva OPG Pelin začaralo je i ljekovito bilje.

  • 2.461
  • 70
  • 0

Još prije 6.500 godina začinsko bilje koristilo se u pripremanju hrane i spravljanju ljekovitih pripravaka. Ove biljke imale su i veliku ulogu u religijskom životu drevnih, no i suvremenih naroda, a prema nekim vjerovanjima nosi i skrivene magične moći i djelovanja. Koliko u tome ima istine pokušali smo doznati na ovotjenom Zelenom čertvrtku na osječkoj glavnoj tržnici.

Gotovo sve začinske biljke, uz tek nekoliko iznimaka, zahtijevaju sadnju na sunčanom položaju, zaklonjenom od vjetra, i nemaju prevelikih zahtjeva za hraniva u tlu, koja bi trebala biti propusna za vodu i u najboljem slučaju lagano pjeskovita.

Većina aromatičnih i začinskih biljaka može se uzgajati u posudama u zatvorenom, te istodobno koristiti kao začin i kao lijek. Kada se začinsko i aromatično bilje, ali i ljekovito bilje, uzgaja unutar kuće, ono daje posebno obilježje prostoru u kojem se nalazi. Bilje koje se uzgaja u zatvorenom mnogo je osjetljivije od bilja posađenog na otvorenom, te zahtijeva više njege. Ali, uzgajane unutar kuće biljke duže traju, jer su zaštićene od vremenskih nepogoda.

Idealna temperatura za uzgoj začinskog bilja je između 18 i 20° C. Ako se različite biljke sade u iste, veće posude, važno je kombiniranje biljaka sličnih zahtjeva. Na primjer, biljke koje podnose sjenu ne smiju se saditi s biljkama koje traže izravno sunce, a jednogodišnje biljke sade se odvojeno od trajnica


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Sinonim: Bosilj, bazilika, bosiljak sarmaš, krupan bosiljak, bažulek | Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Tagovi

Ljekovito bilje Ljiljana Olujić OPG Pelin Bosiljak Melisa Hraniva Sunčano mjesto Vremenske nepogode


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs