Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj oleandera
  • 22.06.2015. 12:00

U Tisnom podijeljeno 1.000 oleandera!

Općina je mještanima darovala tisuću sadnica oleandera kako bi ih posadili na svoje okućnice i tako doprinjeli uređenosti općine.

Foto: Općina Tisno
  • 447
  • 20
  • 0

Predstavnici općine Tisno u Šibensko-kninskoj županiji, podijelili su mještanima tisuću besplatnih sadnica oleandera. Zauzvrat, od mještana se očekuje da urede svoje okućnice, kako bi područje ove općine, što uređenije i ljepše dočekalo turističku sezonu.

U sastavu Tisnog su osim istoimenoga općinskog središta još i naselja Dazlina, Dubrava kod Tisna, Jezera i Betina u kojima živi oko tri tisuće stanovnika. Općina je dijelom smještena na otoku Murteru, a dijelom na kopnu, koje razdvaja uski morski tjesnac širok samo 38 metara. Tisno je najmlađe otočko naselje. S kopnom je povezano pokretnim mostom, koji se za vrijeme ljetnih mjeseci podiže dva puta dnevno.

Oleander (Nerium oleander) poznat je još kao lijander, leander i olijandar, a u našim primorskim krajevima, zasigurno je jedan od najdekorativnijih cvatućih, zimzelenih grmova. Biljka ima lijepe cvjetove, koji ukrašavaju vrtove i okućnice gotovo cijelo ljeto.

Uzgoj oleandera

"Može se uzgajati kao grm ili kao manja stablašica. Oleander je dobro poznat poznat i u kontinentalnim krajevima naše zemlje, gdje se uzgaja u lončanicama koje se tijekom zime spremaju u prozračne, svijetle i ne prehladne prostorije, kako se ne bi smrznuo. Uspješnost uzgoja u ukrasnim loncima ovisi o kvaliteti i opskrbljenosti tla hranjivima, kao i redovnom održavanju biljke, što podrazumijeva zalijevanje, prihranjivanje, eventualnu zaštitu od bolesti i štetnika te odgovarajuću rezidbu. Raskošnost oleandera nije samo u njegovoj bogatoj cvatnji, već i u raznolikosti cvjetnih boja. Uz to, dobro podnosi posolicu na našim otocima, a na otvorenom nema posebnih zahtjeva za tlom,“ doznajemo od agronoma Željka Perana.

Oleander se razmnožava sjemenom i reznicama, odnosno mladim izbojcima. U priobalju sjeme dozrije i može se koristiti za razmnožavanje. Pri zriobi, odmah se mora sakupiti i spremiti, kako ga vjetar ne bi odnio. Sadnice dobivene iz sjemena ne garantiraju da će cvjetovi nove biljke biti isti kao i oni s koje je sjeme sakupljeno, jer pri oprašivanju s oleandrima drugih boja dolazi do križanja. No, to je još samo jedan razlog zašto mnogi sade oleandere u svojim vrtovima i okućnicama.

Foto: Općina Tisno


Tagovi

Općina Tisno Šibensko-kninska županija Oleanderi Dazlina Dubrava kod Tisna Jezera Betina Murter Pokretni most Nerium oleander Primorje Dekorativnost Grm Stablašica Kontinentalni krajevi Lončanice Posolica Željko Peran Sjeme Reznice Zri


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.