Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 19.11.2014. 12:10

U aromatičnom bilju - moguć razvoj i zarada!

Koliko su zapravo kulture ljekovitog i aromatičnog karaktera isplativije od ratarskih?

  • 1.355
  • 161
  • 0

U okviru razgovora o europskim potporama, poželjnim djelatnostima u poljoprivredi, obnovi i oživljavanju sela, sve se svodi na, u razvijenom svijetu već prokušane recepte: proizvoditi ono za što je već unaprijed osiguran kupac i tržište, proizvoditi u dostatnim količinama koje snižavaju cijenu, a povećavaju konkurentnost i zaradu, savladati tehnologiju za vrhunsku kakvoću proizvoda te osigurati svjetski priznate certifikate za izlazak na tržište.

Unaprijediti tehnologiju uzgoja

Sve je to moguće i u mnogim našim područjima s aromatičnim i ljekovitim biljem, isplativijim kulturama od ratarskih, koje nerijetko ostaju i na polju nepobrane zbog ništavne zarade ili gubitka. Na nastavak priče potakla nas je ponuda proizvoda svjetske firme Pranarom po našim ljekarnama, koja u desecima eteričnih ulja, macerata i ostalih pripravaka zacijelo ima i sirovina s naših područja, od lavande, metvice, agruma, lovora, ružmarina do raznih kupaža i mješavina koje se rabe u aromaterapiji.

Neki domaći uzgajivači bilja sami su unaprijedili svoju proizvodnju, baš poput Zdravka Pernara, inače profesora matematike iz Zaprešića, koji je dobro naučio, a u nekim detaljima i unaprijedio tehnologiju (sušenje pod krovom, strojno šišanje itd.), te na tržištu ponudio proizvode koji donose više.

To više, najčešće se odnosi na razne certifikate, primjerice terapeutski i slično, pa spomenuta ulja u petmililitarskoj bočici imaju i cijene od 200 kn (smilje) pa i do tisuću kuna (ruža), a slično je i s maceratima i preparatima.

Može li se "kuruza" zamijeniti dohodovnijim kulturama?

Može li naš OPG-ovac kuruzu, koja mu raste do kućnog praga zamijeniti ovim dohodovnijim vrstama i kulturama. Na to nam je pitanje (u okviru svoje specijalizacije, eteričnih ulja) nesebično pomogla odgovoriti mr.sc. Jasminka Papić nadležna za analize i certifikate u ZZJZ. Analize ulja i certifikate za pojedine namjene moguće je napraviti i kod nas, a njihovi rezultati ovise od tehnologije uzgoja, načina prerade, pa do širine analize. Neki, čak i manji proizvođači to naručuju i sami, ovisno za kakve namjene plasiraju svoja ulja.

Tako, samo za primjer, Certifikat zdravstvene ispravnosti može uključivati sedam, osam analiza i plinsku kromatografiju (alergeni u kozmetici i slično), a cijena toga samo orijentacijski s pisanim dokumentom može biti oko dvije tisuće kuna, no (za proizvodnju uopće) treba priložiti dosta papirologije. Zanimljivo je da za aromaterapiju nema te zakonske regulative. Dakle, raditi i zaraditi više možemo i na našim pustopoljinama, ali ne uz usmene reklame domaće, ljekovito i slično, nego u skladu sa općeprihvaćenim standardima.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Tagovi

Aromatično bilje Zdravko Pernar Aromaterapija Pranarom Jasminka Papić ZZJZ Tehnologija uzgoja Certifikat zdravstvene ispravnosti Analiza ulja Dohodovnost Zakonska regulativa Smilje Macerati Zarada Ljekovito bilje Potpore Kakvoća proizvoda


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt