Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruže stablašice
  • 13.08.2016. 13:30

Stablašica - ruža kojoj se svi dive

Ruže stablašice osvajaju svojom pojavom, ali da bi sva njihova raskoš i ljepota došle do izražaja potrebna im je odgovarajća njega.

Foto: Pixabay.com
  • 5.427
  • 245
  • 0

Gotovo da nema dvorišta ili cvetnog vrta bez ijedne ruže u njemu. U raznolikom svijetu ruža, svojom atraktivnošću posebno se ističu ruže stablašice. Bilo da se radi o kuglastim ili padajućim formama, sve one dominiraju prostorom u kojem se nalaze.

Ruža stablašica
Mladice ruža

Kada je reč o bojama, vrlo su zanimljive dvobojne i zelene stablašice, ali bez obzira na sortu uvijek su najpopularnije crvene ruže.

Šta je potrebno stablašicama?

Prednost ruža stablašica je u tome što se mogu saditi u vrtovima, ali i u saksijama jer ne traže previše prostora. Međutim, da bi se ova biljka pravilno razvijala i tako nam pružila zadovoljstvo uživanja u njezinoj raskoši, potrebno je ispuniti njezine osnovne zahtjeve.

"Period sadnje stablašica traje od početka ožujka pa do kraja studenog. Sade sa na osunčanim mjestima, ali nije uvjet da cijelog dana budu izložene suncu. Zemljište mora biti bogato humusom sa dobrom drenažom. Održavanje je isto kao i kod svih ostalih vrsta ruža. Obavezno je redovno okopavanje, prihrana, prskanje, pravilno orezivanje. Najveća prijetnja za ružu je neskidanje divljih izdanaka", objašnjavaju stručnjaci za ruže.

Ruže traže pažnju i njegu

"Stablašicama je obavezno potrebna potpora, odnosno ojačanje u vidu šipke ili štapa kako bi se očuvala od udara jačih vjetrova i kako se stablo ne bi iskrivilo pod teretom krošnje. Zaštita od štetnika i bolesti se ne razlikuje od ostalih vrsta ruža. Stablašice su osjetljive na mraz pa ih je dolaskom zime i niskih temperatura obavezno zaštititi. Za tu svrhu je najbolje koristiti agril. Svatko tko se odluči za sadnju ruža, a naročito ruža stablašica, mora se prvo informirati kako pravilno njegovati tu biljku."

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Stablašice Mraz Prihrana


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar