Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija poljoprivrede
  • 20.04.2016. 07:30

Roboti i u hortikulturi - jednim klikom do uroda!

Robotika i u hortikulturi! U budućnosti će automatizirani roboti biti opremljeni da navodnjavaju, obavljaju gnojidbu, pa čak i čiste usjeve od korova.

  • 565
  • 24
  • 0

Roboti se u poljoprivrednoj proizvodnji koriste već godinama. Dronovi nadlijeću usjeve sakupljajući vizualne podatke, a visokotehnološka mehanizacija sada može žeti usjeve sama, bez vozača.

Gomila samoupravljajućih mehanizama, koje robotičari često nazivaju "rojevi", donijeli su preokret u poljoprivrednoj proizvodnji, piše Modern farmer.

Moći će prepoznati bolesti biljaka

Mali i okretni, ovi roboti sa solarnim napajanjem će svojevremeno biti sposobni nadzirati pojedine biljke bez trošenja sredstava ili zagađivanja okoliša, ističe Magnus Egerstedt s Tehnološkog instituta u Georgiji, koji trenutno istražuje mehanizme za kontrolu i upravljanje "rojevima".

"Usmjeravajući se na cilj, primjenjujući gnojivo kada ga biljka treba, imat ćete bolji usjev i uštedjet ćete novac", ističe Egerstedt, koji vjeruje da će "rojeve" u budućnosti koristiti stalni vrtlari, brinući se o biljkama svakodnevno tijekom cijelog životnog ciklusa. "Rojevi" će biti opremljeni senzorima kako bi prepoznali bolesti pojedinih biljaka, punjeni vodom i gnojivom u malim spremnicima ili sjemenom za sjetvu pa čak i pružanje pomoći u plijevljenju.

Jednim klikom do informacija

Stručnjaci su još uvijek daleko od spoznaje kako će se poljoprivrednici suočiti sa kompaktnom mehanizacijom i, kaže Egerstedt, usmjeriti ih na jednu stranu usjeva samo jednim klikom na tabletu.

Ideja proizvodnje pomoću robota sigurno će biti izazov za poljoprivrednike, no Egerstedt ističe kako nije namjera zamijeniti poljoprivrednike, već im smanjiti opterećenja: "Ova tehnologija je zamišljena da oslobodi poljoprivrednike, kako bi se oni mogli fokusirati na posao i planiranje proizvodnje".


Tagovi

Roboti u poljoprivredi Dronovi Precizna poljoprivreda Senzori


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.