Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vedran Pezelj
  • 08.08.2016. 07:30

Recept za sreću - humus, šimšir i šarplaninci

Sve govori kako se projekti u sklopu OPG Vedran Pezelj - poput proizvodnje humusa, humusnog čaja, vrhunskog ukrasnog bilja, uspješno ostvaruju. Na jesen će krenuti i projektom uzgoja kokoši i proizvodnje kokošjih jaja, a pokreće i osnivanje Udruge proizvođača i potrošača humusa.

Foto: Nedjeljko Musulin i Vedran Pezelj
  • 3.476
  • 446
  • 0

Poznato je kako su potrebe za humusom u poljoprivrednoj eko proizvodnji sve više tražene. Riječ je o humusu koji proizvode crvene kalifornijske gliste na imanju OPG Vedran Pezelj u Trilju.

Čini se naoko kako je ta proizvodnja, uz mala ulaganja, više nego isplativa, ali nije tako. Ipak je bitno da je Pezeljev OPG prepoznatljiv po kalifornijskim glistama, proizvodnji humusa i humusnog čaja; eko povrća, eko voća, vrhunskog ukrasnog bilja, posebice cvijeća i zimzelena.

"Osim proizvodnje i prodaje eko humusa od kalifornijskih glista bavimo se i uzgojem ukrasnog bilja. Gnojimo ga humusom, no moj suprug Vedran radi i humusni čaj kojim zalijevamo sve u vrtu. I to je u biti eko proizvodnja!", ističe gđa Majda Pezelj.

Natkriveni bazeni s proizvodnjom humusa na imanju OPG Vedran Pezelj

Kažu kako je sve počelo kada su Pezelji od poznanika dobili crvene kalifornijske gliste za koje su čuli još sredinom 80-ih godina minulog stoljeća razmišljajući dugo o njihovoj nabavci. Na početku su išli tek jednim leglom spomenutih glista koje su se jako dobro pokazale. Humus su koristili samo za potreba svog OPG-a, ali su dijelili i prijateljima. Ubrzo je krenuo neočekivano velik interes za glistama te je pokrenuta i veća proizvodnja humusa, koja se polako širila. No, gliste trebaju imati prikladne klimatske uvjete i konfiguraciju tla, uz dostatno vlage i hrane poput konjskog gnojiva jer ga, kažu, najbolje prerađuju u humus.

Zvijezda vodilja u proizvodnji eko humusa

"Mislim da je moj OPG, ipak, zvijezda vodilja u proizvodnji eko humusa od crvenih kalifornijskih glista ne samo na širem području Dalmacije. Mnoge sam zainteresirane ljude uputio u tu proizvodnju, što također govori kako je moj dosadašnji uspjeh dokaz da sam na dobru putu. U proizvodnji humusa crvenim kalifornijskim glistama me gotovo ništa nije neugodno iznenadilo i zato što sam imao odličnog stručnog mentora Božidara Dugonjića, predsjednika Udruge proizvođača i potrošača humusa Zagrebačke županije, koji je bio i moj gost na tribini kada sam predstavio razvojne projekte svog OPG-a.

Supružnici Vedran i Majda te njihov sin Anđelo

Ono što mi zatreba u proizvodnji humusa, i danas se obratim gospodinu Dugonjiću te mi on sve objasni. I mi upravo razmišljamo kako osnovati Udrugu proizvođača i potrošača humusa proizvedenog kalifornijskim glistama da bismo naš proizvod mogli plasirati i na šire tržište izvan granica Hrvatske", najavio je Vedran Pezelj, vlasnik i voditelj OPG Vedran Pezelj.

Kako se izrađuje humus?

O proizvodnji humusa upoznaje nas Vedranov stariji brat Tonći: "Stavljamo podlogu u bazen o kojoj se gliste hrane, zatim se kasnije dodaje drugi sloj otpada u bazen, najčešće konjski gnoj, a gliste narastu 10-15 cm. Kada one to sve prerade, izađu prema površini bazena, onda se gornji sloj premješta u drugi bazen, a gliste i dalje proizvode humus. Onaj dio humusa koji je ostao prerađen, vadi se iz bazena i stavlja na sušenje, prosijava se i pakira, te se priprema za transport. Dio otpada koji nam ostane, koristimo u sadnji sadnica, voćaka, svijeća, povrća, ukrasnog grmlja.

Proizvodnja eko humusa

No, danas je sve traženiji humusni čaj, također jako kvalitetno gnojivo, koji se dobije iz određene količine humusa. Tko se bavi proizvodnjom humusa, na početku mora izgraditi adekvatne bazene, kupiti veliku količinu glista, nabaviti i gnojivo za toliku količinu glista, a prve novce će dobiti tek nakon godinu dana ulaganja uz mukotrpni rad. To nije jednostavna niti laka proizvodnja, ali svatko tko god krene u tu proizvodnju razmišlja kako ćete bar nešto zaraditi. Veće zarade nema ako se započne manjim količinama glista, ali se proizvodnja humusa širi."

Eko jaja, šimšir i šarplaninci!

Braća Tonći i Vedran Pezelj su, unatoč svemu, zadovoljni proizvodnjom eko humusa od crvenih kalifornijskih glista u sastavu OPG Vedran Pezelj. Kažu kako za taj projekt većim dijelom nabavljaju konjsko gnojivo na ranču Kurabasa na planini Svilaji tvrdeći kako ga gliste lakše, brže, kvalitetnije prerađuju u humus. Na tom su OPG-u itekako vidljivi rezultati uloženog rada, truda, sredstava u poljoprivredu, ali i njegovanje tradicije mlađih naraštaja. Poznato je kako je na Međunarodnom sajmu Agro Arka 2015 u Trilju, ovjenčana Pezeljeva inovacija u eko proizvodnji, u koju su uključene crvene kalifornijske gliste i čovjek.

"Osim proizvodnje eko humusa od crvenih kalifornijskih glista, humusnog čaja, uzgoja vrhunskog ukrasnog bilja poput šimšira, lovora, višnje, tuje, različitih vrsta zimzelena, cvijeća te uzgoja pasa plemenite pasmine labradora i šarplaninaca, na jesen ćemo ove godine krenuti novim projektom u sastavu OPG Vedran Pezelj. Radi se o uzgoju eko kokoši (350) i proizvodnji jaja, čije je meso vrlo ukusno, a koje bi se hranile glistama. Bitno je da raste potražnja za proizvodima našeg OPG-a, pa bi i njihova cijena na tržištu mogla biti viša, a uz to i bolja, sigurnija zarada. Stručne analize su pokazale da je naš eko humus kvalitetan te da se sličan humus proizvodi samo u Austriji.

20 metara prostornih humusa godišnje

Inače, sadašnja cijena humusa je vrlo niska, otprilike samo jednu kunu za kilogram. Ako bismo htjeli imati nekakvu zaradu, morali bismo početi tisućama EUR-a odnosno kuna mjesečno, kao početnim kapitalom, da bi se opremila proizvodnju, ali i početi velikim brojem glista. No, mi proizvedemo eko humusa 20 metara prostornih godišnje pa nam je itekako potrebna financijska injekcija iz EU fondova", računa Vedran Pezelj, dodajući kako njegov OPG nema nikakve financijske potpore.

Humus crvenih kalifornijskih glista

Braća Tonći i Vedran priželjkuju: "Ako nam se to ostvari, vjerujemo da ćemo proizvoditi znatno više humusa, eko voća, eko povrća, pilećeg mesa, kokošjih jaja, sokova te inih napitaka odnosno eko hrane te ćemo u većim količinama opskrbljivati tržište. Drago nam je što u proizvodnji zdrave hrane slijedimo tradiciju naših predaka, pokojnog djeda Ivana i pokojnog oca Anđelka, poznatih inovatora u poljoprivrednoj proizvodnji. A mi smo, kao mlađa generacija, praktično počeli tek prije četiri godine kada smo utemeljili i registrirali OPG Pezelj i tada smo počeli proizvodnjom eko povrća te još nekih poljoprivrednih inovacija, vezanih za sjemenje, čime se Pezelji bave gotovo cijeli život."

Postojeće projekte uspješno realiziraju Vedran i njegova supruga Majda, dvojica sinova Marko i Anđelo, u čemu ih podupire Vedranov brat Tonći. U njihov hvale vrijedan uspjeh u proizvodnji zdrave hrane, prepoznat i izvan granica Hrvatske, nedavno se na licu mjesta uvjerila i skupina više od 20 francuskih studenata agronomskog smjera kada je posjetila imanje OPG Vedran Pezelj.

Osim proizvodnje humusa od crvenih kalifornijskih glista, dodaje Vedran, studenti su kušali i domaće sokove i likere, a upoznali su i proizvodnju sadnica ukrasnog bilja, bio insekticida te bio fungicida od preslice. Prije toga su posjetili OPG Ivin Dol u Postinju Donjem, koji se bavi proizvodnjom eko voća i eko povrća, a istog dana su razgledali farmu goveda OPG Bandalo u Udovičićima upoznavši se s proizvodnjom domaćeg mlijeka.

Foto: Nedjeljko Musulin i Vedran Pezelj


Fotoprilog


Tagovi

OPG Vedran Pezelj Humus Humusni čaj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]