Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kamilice
  • 26.05.2015. 07:35

Pola RH da zasijemo kamilicom - sve bi prodali!

Hrvatska kamilica je brand u svijetu.

  • 3.530
  • 1.106
  • 0

"Pola Hrvatske da zasijemo s kamilicom, sve bi prodali", najkraće i slikovito opisuje potražnju za ovom ljekovitom biljkom ekološki uzgajivač Žarko Lazić, vlasnik Organica Vite - poljoprivrednog obrta iz Vraneševca u Virovitičko-podravskoj županiji. Upravo u tom dijelu Hrvatske, najviše je proizvođača kamilice, što je preraslo u jedini ozbiljan biznis s ljekovitim biljem jer je uzgoj ili sakupljanje drugih vrsta drugdje tek u simboličnim količinama. Hrvatska kamilica u svijetu je postala brand, a prema mišljenju mnogih je i najkvalitetnija.

Pripremiti tlo za eko proizvodnju

Ljekovitom bilju i ekološkoj proizvodnji Lazićevi su se okrenuli prije osam godina. Do tada su uzgajali duhan. Danas u zakupu obrađuju 50-ak hektara državne zemlje, a pod kamilicom je 35. Zapošljavaju pet radnika, a u sezoni se broj zna i udvostručiti.

"Ekološku proizvodnju ljekovitog bilja počeo sam izdvajati prije osam godina jer je neizvodivo uzgajati ljekovito bilje na konvencionalan način. Zemlju sam pripremao tri godine kako bih ju očistio", priča Žarko nagovještavajući budućim proizvođačima što ih čeka.

Važnost infrastrukture

Izbor je pao na kamilicu jer tržište ekoloških proizvoda tada, kaže, nije bilo formirano iako ni danas još ne funkcionira najbolje. Iako ulaganja u sjeme i obradu tla nisu velika, kako su nešto ranije već isticali proizvođači kamilice, važno je, ipak, da svaki poljoprivrednik ima sušaru i strojeve za branje. "Velika su ulaganja da bi sve funkcioniralo. Morate imati svoje sušare, berače, linije za doradu, a tek onda razgovarati o cijenama na europskoj sceni", napominje on.

Ove godine Lazićevi očekuju nešto manji prinos od prosječnih 800 kilograma po hektaru zbog velikih količina oborine prošle jeseni, u vrijeme sadnje kamilice. Optimalni uvjeti su isti kao i za pšenicu. Kada se tlo priprema, ne smije biti previše suho ili vlažno. "Sjetva započinje sredinom rujna i traje oko mjesec dana, a dozrijeva sredinom svibnja. Ako prezrije na njivi, presuši se i osipa u sušari što joj smanjuje vrijednost", upozorava ovaj iskusni proizvođač.

Osam eura po kilogramu prvoklasne eko kamilice

Sve što Lazićevi ekološki uzgoje, izvezu u Njemačku. Za prvu klasu dorađene glavice kamilice po kilogramu tamo se može postići cijena i do osam eura. "Cijeli mi je program izvozni, u tom smo pravcu i usmjereni. Kada kamilicu oberemo i osušimo dorađujemo ju kroz tri frakcije. Takvu robu možete prodati i unaprijed jer je tražena. Izvozimo ju u Njemačku, ali imamo upita iz Francuske, Mađarske, Nizozemske", objašnjava.

O cijeni se tek može razgovarati, dodaje, kada roba prođe analize na teške metale i pesticide, uljnost. "Ako nemate kvalitet, vani ne možete postići cijenu. Ništa ne ide glatko i lagano", poručuje ovaj ekološki proizvođač ljekovitog bilja napominjući kako se tlo mora pripremiti, za što nije dovoljno dobiti samo certifikat. Otkupljivač je ovdje prisutan od trenutka sjetve i nicanja pa sve do berbe i sušenja jer se uzorci stalno analiziraju. Iako bi proizvodnju mogao udvostručiti, a s tim i broj zaposlenih ljudi, ne može ništa planirati jer ne može do državnog zemljišta kojega, kako kaže, uokolo ima koliko hoćeš.


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Kamilica Eko uzgoj Ljekovito bilje Izvoz Njemačka Sušara Dorada Branje kamilice Sjetva Priprema tla Žarko Lazić Organica Vita Poljoprivredni obrt Brand Sezonski rad Tržište eko proizvoda Cijene Državno zemljište


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)