Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Darinka Krnčević
  • 24.01.2017. 13:30

OPG Krnčević od prirode uzima i u prirodu vraća

Prije svega Darinka se osvrnula na suživot s prirodom i taj suživot je prednost koju je ona prihvatila i zna cijeniti. Stoga ne čudi da se u njezinoj riznici prirodnih proizvoda nalazi širok, zanimljiv i atraktivan izbor.

  • 2.456
  • 341
  • 0

OPG Darinka Krnčević istoimene vlasnice s otoka Lastova je spoj truda, rada, znanja, ljubavi prema prirodi i svemu što je u skladu s njom.

Ovaj OPG je otvoren u ožujku 2015. godine i u njegovom radu ovog Darinki pomaže cijela obitelj. U početku su kako kaže Darinka, proizvodili sve proizvode u zadruzi Prijatelji Lastova, čija je bila upraviteljica punih osam godina, tako da je u principu samo nastavila s radom OPG-a.

Suživot s prirodom kao prednost

"Život na Lastovu nije lagan, ali ima puno svojih prednosti. Živjeti u Parku prirode i biti okružen prirodom koja ima svoje plodove vuče vas da prirodu uzmete za život i počnete raditi proizvode koji su jedinstveni sami po sebi. Osim toga ujedno i dodatno popunite kućni budžet", istaknula je Darinka Krnčević.

Naravno da je kako kaže glavni faktor za sve to ljubav. Tu se nauči i strpljenju koje priroda postavlja, jer ne možete brati bilje u siječnju kada priroda kaže da je to svibanj.

Prije svega Darinka se osvrnula na suživot s prirodom i taj suživot je prednost koju je ona prihvatila i zna cijeniti. Stoga ne čudi da se u njezinoj riznici prirodnih proizvoda nalazi širok, zanimljiv i atraktivan izbor.

Raznovrstan izbor kvalitetnih proizvoda

U OPG-u proizvode džemove (gorka naranča, limun, breskva vinogradarka, smokva te smokva indiana - kaktus, rakije - travarica, ruža, rogač, likeri od limuna, naranče, mirte, salate - motar i kapari u eko proizvodnji, smokva u prošeku koja se najbolje ljubi sa mladim sirom, sapuni obogaćeni sa eteričnim uljem smilja, kadulje, ružmarina, mente, naranče, limuna.

Posebnost sapuna od divlje masline

"Jednom prilikom mi je bila prijateljica kod mene(ona je sa otoka Raba i radi vrhunsku kozmetiku - Labarbara prvenstveno od lavande i smilja. Kada je vidijea moju ljubav prema proizvodnji od plodova prirod, iako sve radim ručno, ona me je potakla - a i naučila raditi sapune na Lastovu", ističe Darinka.

Tako je došla na ideju da sapun napravi od ulja divlje masline (Mastrinka). Naime čula je da ono ima posebna svojstva, a to i ne čudi pošto je cijela prirodna bez utjecaja čovjeka. "Njen plod je malo veći od zrna riže i raste na zapuštenom zemljištu te možete zamisliti kako je teško ubrati dovoljnu količinu da bi se sapun napravio. E, to me je najviše privuklo da sapun napravim baš od ulja divlje masline", naglašava Darinka.

Svi proizvodi imaju oznaku HOP-a

Poslala je tako sapun na analizu te je dobila nalaz koji kaže da je sapun ispravan za ljudsku uporabu te blag prema koži. Počela ga je upotrebljavati te tvrdi da je poseban te da je koža poslije tuširanja mekana i svilenkasta. Oduševljena sa svojim sapunom i prijavila ga je u resorno ministartsvo da dobije oznaku - Hrvatski otočni proizvod i u tome je uspjela.

Njezina preporuka je da se pranje njezinim sapunom odnosi i na lice i cijelo tijelo. Svi njezini proizvodi, a posebno sapuni su pravi otočni Lastovski suveniri.

Višestruko nagrađivani lastovski gastro suveniri

"Puno nagrada smo osvojili, a napominjem da naši proizvodi svi imaju oznaku HOP-a, dvije godine zaredom smo na Sabatini dobili zlatnu medalju za rakiju rogačušu i liker od mirte, druge rakije i likeri su nam srebrni. Dobili smo nagradu od Slobodne Dalmacije i Jadranskog Osiguranja plakatu - Malo Misto Veliki Uspjeh, pa Eko Etno priznanje za sve proizvode jer su nam u komisiji rekli da ne mogu izdvojiti niti jedan proizvod jer su svi super. To su samo neke novije, a ima ih još", ističe Darinka Krnčević.

"Put do uspjeha je ljubav, strpljenje i opet ljubav te ostati na kvaliteti pod svaku cijenu", naglasila je Darinka.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Prirodni sapuni Darinka Krnčević Otoka Lastova Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Prijatelji Lastova Suzivot s prirodom Rakije Dzemove Salate Smokva Sapuni Ulja divlje masline Mastrinka Hrvatski otocni proizvod Zlatnu medalju Slobodne


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]