Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grgo Lučić
  • 11.12.2016. 13:30

OPG Grgo Lučić nudi eterična ulja sa otoka Hvara

Eterična ulja od bilja sa otoka Hvara!

  • 6.842
  • 639
  • 0

Zbog vapnenastog i škrtog tla, sa najviše sunčanih sati u Hrvatskoj, ulje koje se proizvodi na otocima je iznimne kvalitete što potvrđuju redovni kupci i oni izvan granica Hrvatske. Kod nas se nekako uvriježilo da lavanda uspijeva samo u obalnim krajevima, a prva impresija na njen spomen je otok Hvar gdje se uzgaja lavandin, hibrid prave i širokolisne lavande.

Prava lavanda, ili Lavandula angustifolia, raste na visini od 700 do 1.500 metara, i za razliku od lavandina, ima grančice koje se ne granaju i koje u grmu cvijetaju ravno, bez bočnih izdanaka te je njezin miris izrazilo slatkast. Lavandin je, pak, prilično otporniji i lakši za uzgoj od prave lavande te daje do sedam puta više ulja, ali je njegovo ulje lošije kvalitete, a samim tim i dosta jeftinije od ulja lavande. Hvarski je lavandin u svojoj klasi daleko najbolji u Hrvatskoj.

Magistar kineziologije sa ribarskim obrtom

Grgo Lučić je magistar kineziologije sa trogodišnjim radom u struci koji se nakon studija ukrcao na ribarski brod-koču, i u tom poslu, sa prekidima, je bio do prije tri godine. Vlasnik je 20 metara broda sa aktivnim ribarskim obrtom devet godina. Svoj dio broda prodaje partneru iduće godine, priča nam Grgo. Donosimo njegovu priču iz Zastražišća na Hvaru.

Kupac ulja u Australiji

"Prvi kontakt sa destilacijom lavande i ružmarina imao sam radeći kao kotlovničar na mjesnom postrojenju koje opslužuje dugi niz godina. Zadružno postrojenje trenutnom tržim u najmu. 1992. sam otvorio obrt za proizvodnju eteričnih ulja, jer sam pronašao kupca u Australiji i izvozio tada 17 vrsta eteričnog ulja. Nakon pet godina kupac nije htio plaćati više cijene, kada je cijena rada u Hrvatskoj porasla, te sam zatvorio obrt i vratio se ribolovu.

OPG Grgo Lučić

U proizvodnji eteričnog ulja

Otvorio sam OPG prije dvije godine. U OPG-u su supruga Sanja, punoljetni sin i ja. Ravnopravno svi sudjelujemo u sakupljanju lavande, samoniklog bilja, destilaciji i prodaji. Nasad lavande je star 16 godine, a uzgajamo ga na jednom hektaru zemlje. Sadnica lavande imamo 7.000 komada hrvatski lavandin-Budrovka.

Samoniklo bilje sakupljamo po neobrađenim površinama, od poznanika i površina HŠ kojima plaćamo naknadu po kilogramu ubranog bilja. Do sada nisam tražio poticaje od države, ali kako pripremam 1,5 ha površine za sadnju smilja, namjeravam tražiti poticaj za obradu zemljišta koje kod nas iznosi 2 eura/m² zbog kamenitog terena", priča.

150 litara ulja godišnje

Proces destilacije temelji se na principu nemiješanja dviju dobivenih tekućina, to jest vode i esencijalnog ulja. Svakim satom i svakim novim danom ulje hlapi pa je za destilaciju najbolje koristiti još zelenu, svježe ubranu lavandu. U prosjeku godišnje se proizvede oko 150 litara ulja, a godina je nekad bolja, nekad lošija.

"Eterična ulja skladištim na sobnoj temperaturi u tamnim staklenkama u mraku. To se odnosi i na hidrolate koje dobivamo pri destilaciji. Naravno, boce su napunjene do pred sam vrh. Izrađujemo izvrsne balzame i sapune. Kada je jednom kupac probao naš proizvod ponovo ga traži. Educirani kupci kakvi su Slovenci i Talijani su najbolji. Domaći kupci loše poznaju bilje i ljekovitost istih te će trebati još nekoliko godina dodatnih napora da dobijemo potrebni broj stalnih kupaca.

Zbog nerazumno visoke cijene od 350 do 1.250 kn za analizu jednog uzorka ulja, ovisno instituciji, trenutno imam šest analiza ulja za koje kupci traže certifikat."

Teško do stručnih informacija

Ljeti izlažu u Jelsi na štandu turistima i kupcima sa Hvara, što ih najviše veseli jer su se kupci uvjerili u učinkovitost proizvoda, nadasve balzama. Na facebook-u su aktivni po pitanju marketinga, ali usmena preporuka je najbolja. "Proizvode šaljemo poštom, poduzećem i u EU. Imamo jednog značajnog kupca u EU koji kupuje eterično ulje po više litara za potrebe dalje distribucije u manja pakovanja.

Na pitanje kada je najbolje zbog količine i kvalitete ulja brati neku biljku nitko očito ne zna odgovor. "Uvijek dobivamo odgovor: Ja mislim. I ja mislim iz iskustva, ali previše puta sam pogriješio što je veoma skupo. Prepisani su zakoni EU koji su veoma strogi za koje mi, manji OPG-ovi, nismo financijski sposobni. Istina je da inspektori kontroliraju dio propisa i ne tlače nas nepotrebno, ali zakoni postoje, samo teško dobijem potrebne informacije."

Ovce pobrstu travu, svi radovi su mehanički, a bolesti nema jer nema vlage. Proizvodi, balzami, hidrolati, eterična ulja se koriste i za kozmetičke svrhe, a imaju i ljekovita svojstva.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lavanda Samoniklo bilje Destilacija Proizvodi


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.