Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja božura
  • 06.11.2015. 13:40

Nizozemski božuri na podravskim poljima

Članovi poljoprivrednog gospodarstva Kuhtić iz Podravine, ovih su dana posadili 25 tisuća božura. Namjeravaju ga izvoziti u zemlje EU gdje su njegovi cvjetovi vrlo traženi.

  • 968
  • 65
  • 0

OPG Kuhtić iz Miholjanca, mjesta u podravskoj općini Virje, godinama se bavi proizvodnjom ratarskih i povrćarskih kultura. No nedavno su na oranici, površine sedam tisuća kvadratnih metara, posadili 25 tisuća podanaka odnosno rizoma, božura. Podzemni dijelovi ovoga cvijeća u Podravinu su dopremljeni direktno iz Nizozemske. Bila je to pošiljka teška četiri tone.

Dobar šogor cvijeća vrijedi

Ideju da tradicionalne kulture zamjene ovim cvijećem, dao im je, kaže Marina Kuhtić, šogor Nizozemac, koji, osim u toj zemlji, božure proizvodi i u Srbiji i to na površini od 3 hekara stakleničkoga prostora. Jer na taj način sezona ovoga cvijeća duže traje. Budući da su posađeni na različitim lokacijama u zaštićenim prostorima, božuri koji su u Hrvatskoj još poznati i kao paeonija ili trojačka ruža, cvatu gotovo dva mjeseca, od početka svibnja do kraja lipnja.

Božuri su odlična izvozna roba

"Prije transporta, podanci su tretirani tzv. kuhanjem na 43 stupnja, kako bi ostali zdravi. I ovih su dana posađeni. Inače, u Hrvatskoj se nekoliko obiteljskih gospodarstava bavi uzgojem božura i svi ih uglavnom izvoze. Komercijalni uzgoj počinje u drugoj ili trećoj godini nakon sadnje, a može trajati i do 25 godina. Primjerice, trogodišnji grm na godinu može imati i do desetak cvjetova, a aukcijska cijena jedne stabljke s pupom, može doseći cijenu i od jednog eura", pojašnjava Sunčica Dombaj.

Na Aljasci ih sade zbog kasne cvatnje

Jedna od prednosti uzgoja božura je i ta što počinje relativno rano cvasti, kad većina cvijeća još nije došla u tu fazu, pa zbog toga postiže solidnu cijenu. Inače, kažu agronomi, božuri se sve više uzgajaju i na Aljasci, jer tamo počinju cvjetati u srpnju, kada su na drugim područjima već ocvali. U Hrvatskoj ga je, kao ukrasni grm, moguće vidjeti na brojnim okućnicama. Ima velike i lijepe cvjetove, intenzivnog mirisa koji u vazi mogu dugo trajati.


Tagovi

OPG Kuhtić Miholjanec Paeonija Trojačka ruža Virje Božur Podzemni dijelovi Podravina Nizozemska Marina Kuhtić Šogor Srbija Staklenička proizvodnja Zaštićeni prostor Komercijalni uzgoj Stabljika Pup Cvjetovi Sunčica Dombaj Aljaska Ukras


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]