Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višeosjetilni parkovi
  • 07.03.2016. 13:30

Nije dovoljno samo živjeti!

U višeosjetilnim vrtovima za osobe s invaliditetom treba saditi biljke intenzivnih boja, mirisa i teksture. Cvijeće baršunastih listova, drveće sa zvučnim treperenjem lišća, odnosno biljke sličnih staništa.

Foto: kavram/bigstockphoto.com
  • 2.828
  • 312
  • 1

"Nije dovoljno samo živjeti", rekao je leptir. Potrebno je imati malo sunca, slobode i malo cvijeća. Slijedeći tu bajkovitu misao Hansa Christiana Andersena upravo je cvijeće kao i druge biljke u multisenzornim vrtovima, spona prilagođenog doživljaja prirode osobama s invaliditetom.

To više jer nemali dio njih zbog hendikepa ne može u potpunosti uživati u raskoši koje nam biljke daruju. Da bi se to i praktično učinilo, kaže prof. Vesna Židovec iz Zavoda za ukrasno bilje i krajobraznu arhitekturu s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, valja znati kojim biljkama treba oplemenjivati višeosjetilne vrtove i parkove.

Potražiti bilj(k)e sa naših prostora: kadulju, ružmarin, lavandu, bosiljak, smilje,viseće rajčice.

Najzahvalnije je za to, na ovim prostorima dostupno začinsko i aromatično bilje poput kadulje, ružmarina, lavande, smilja, bosiljka, vlasca ali i peršina, luka, visećih rajčica i jagoda kako bi gluhe odnosno slijepe, slabovidne i gluhoslijepe osobe mogle doživjeti ljepotu i govor biljaka. U vrtovima treba (po)saditi, ako je riječ o drveću, topolu koja ima šušteće listove, ali i brezu čiji zvuk djeluje poput češljanja grana.

Za višeosjetilne parkove najzahvalnije aromatično i začinsko bilje!

Zahvalan je grab, poželjne vrbe i čempresi

Grab je zahvalan jer usprkos listopadnom karakteru, u jesen dugo zadržava lišće na granama, a iskustveno su poželjne i vrbe odnosno čempresi. Kod drveća treba povesti računa i o kori stabala jer i njihova tekstura ponajprije (gluho)slijepima stvara određeni doživljaj i sliku.

Saditi cvijeće intenzivnih boja, mirisa i baršunastih teksturnih listova.

Isto je i s oblikom, veličinom i bojom listova odnosno cvijeća koje treba biti intenzivnih boja (žuta, crvena, narančasta) i mirisa, ali ibaršunastih i teksturnih listova. Višegodišnja biljka zečje uši (Stachus byzantina) je poželjna u višeosjetilnom vrtu, zbog karakterističnih listova s malim dlačicama koje podsjećaju na meko krzno. Potrebna je i stoga što privlači pčele i leptire, kao i aromatično slatkasto i medonosno smilje.

Poželjne cvjetne vrste pelargonije, petunije, klinčići, tulipani, karanfili

Cvjetovi pelargonije koji su kao i listovi karakterističnog mirisa odnosno petunije raznih i žarkih boja biljne su vrste koje treba posaditi u višeosjetilnom vrtu uključujući i tulipane, klinčiće, karanfile. Za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica potrebno je ustrojiti povišene gredice koje su postale česta slika i u kućnim vrtovima, kao i biljke koje se mogu penjati uz žicu, rastu plošno ili uz podržavanje ( rajčica, krastavci, viseće jagode).

Kod osmišljavanja vrta treba odrediti vrstu biljaka, način sadnje, uzgoja, njege

Kod osmišljavanja vrta treba znati koje će se vrste biljaka posaditi (cvijeće, drveće, povrtnice) kako ih valja njegovati, jesu li trajnice ili jednogodišnje odnosno dvogodišnje vrste i sl. Valja povesti računa i o načinu sadnje (sjeme, presadnice reznice), vremenu (proljeće, jesen), vrsti i kvaliteti tla odnosno biljkama koje se (ne)podnose.

Nije dovoljno samo živjeti. Potrebno je imati malo sunca, slobode i malo cvijeća.

U prirodnom zajedništvu rajčica i bosiljak, ruže i češnjak

To nije zanemarivo, jer primjerice u prirodnom zajedništvu mogu biti rajčica i bosiljak, ruže i češnjak dok su za uništavanje štetnika u vrtu poželjni neven kao i šarena i specifičnim mirisom oplemenjena kadifica. U vrtu kaže prof. Židovec treba spariti vrste sa sličnim staništima, ali i one intenzivnih boja i mirisa kako bi privlačile pčele i korisne insekte.Što je veća prirodna raznolikost, slika raja je bliža slikovito objašnjava.

Saditi patuljasto voće: jabuke, kruške, trešnje, višnje

U višeosjetilnom vrtu ne treba saditi ukrasno grmlje sa bodljama i iglicama ali može zaživjeti patulljasto voće poput jabuka, trešanja, višanja, krušaka odnosno ljekovita drvenasta bazga i dr. Prof. Židovec napominje da se kod višeosjetilnih vrtova mora paziti i na veličinu određene biljke odnosno na razmake, potreban im životni prostor, kao i strane s kojih se biljka sadi (osunčano mjesto). Treba poznavati vlastite želje i mogućnosti jer nemalo je biljaka koje zahtijevaju svakodnevnu skrb, kaže ona, što se postiže i upotrebom odgovarajućeg alata od škara za za orezivanje bilja, grabljica, motičice sa rašljama, kantice za zalijevanje,lopatice za supstrat(e), štihače i drugog.

Foto: kavram/bigstockphoto.com


Tagovi

Višeosjetilni Vrt Park Vesna Židovec Biljke Staništa Cvijeće Agronomski Miris Grab Breza Kadifica Petunija Patuljasto Voće Aromatično Začinsko bilje


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.