Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gigantski svinjski korov
  • 12.10.2016. 15:00

Ne tako običan korov kojeg treba izbjegavati

Riječ je o opasnoj invazivnoj vrsti koja se pojavila i na našem području. Zabilježena je i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini (u okolici Sarajeva), a u RH se nalazi u Međimurju, na obali rijeke Mure.

Foto: bigstockphoto.com
  • 10.301
  • 411
  • 0

Gigantski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum) poznat pod imenom gigantski kravlji peršin biljka je iz porodice Apiaceae, porijeklom iz Kavkaza i središnje Azije, može narasti od dva do sedam metara i izrazito je fototoksičan.

Stabljika je uspravna, debela, šuplja, tamnocrvenih pjega. Listovi su složeni, duboko urezani, nazubljenih rubova, veliki, dugi i do 1 metar, nalaze se na dugim peteljkama. Cvjetovi su sitni, bijeli, gusto skupljeni u krupne polukuglaste cvatove veličine 30-50 cm, imaju mnogobrojne zrakaste stapke. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plodovi su ovalni, spljošteni, glatki ili slabo dlakavi. Nazvana je svinjski korov jer je svinje mogu jesti bez posljedica.

Njegov sok može uzrokovati fitofotodermatitis (tešku upalu kože) kada je koža izložena suncu ili UV zrakama. Od opeklina se mogu razviti ožiljci koji mogu trajati i nekoliko godina. Prisutnost i najmanje količine biljnog soka u očima može dovesti do privremenog ili čak i trajnog sljepila.

Ima lijepe bijele cvijetove, ali ako njihov biljni sok dospije u oko, izaziva sljepilo!

Riječ je o opasnoj invazivnoj vrsti koja se pojavila i na našem području. Zabilježena je i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini (u okolici Sarajeva), a u RH se nalazi u Međimurju, na obali rijeke Mure.

Može narasti i do sedam metara

Mjere opreza - fitotoksičan korov

Svi dijelovi biljke sadrže furokumarin koji izaziva opekline koje teško zacijeljuju, koža pocrveni, svrbi, stvore se mjehuri i potrebna je medicinska pomoć. Dovoljno je samo dotaknuti list da bi se na tome mjestu pojavile opekline čije se posljedice trpe mjesecima, a na koži trajno ostaje tamnocrveni trag. Biljku je teško istrijebiti i najbolje ju je izbjegavati. Ako je koža izložena kontaktu s biljkom, područje treba temeljito oprati sapunom i vodom, a izloženu kožu zaštititi od sunca na nekoliko dana.

Ugrožavaju lokalne vrste biljaka

U Njemačkoj je biljka postala prava smetnja. Mnoge strane biljke su uvedene u Englesku u 19. stoljeću, uglavnom za ukras. Tako su postale agresivne i stvaraju ozbiljne probleme. Sada je široko rasprostranjena po cijelom Britanskom otoku naročito duž riječnih obala. Također se proširio u sjeveroistočnoj i sjeverozapadnoj Americi i središnjoj i istočnoj Kanadi. To je jednako opasna invazivna vrsta u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji, ugrožavajući lokalne vrste biljaka. U nekim zemljama kao što je SAD je klasificiran kao "ilegalan". Ovaj korov je pak cijenjen od strane pčelara.

Gigantski svinjski korov (Foto: bigstockphoto.com)

Suzbijanje korova

Gigantski svinjski korov je kratkotrajna višegodišnja biljka (u trajanju obično između pet i sedam godina). Njegovo cvijeće je u svojoj završnoj godini od kasnog proljeća do sredine ljeta.

Biljka proizvodi 1.500 do 100.000 sjemenki. Gigantski svinjski korov se može suzbiti iskopavanjem, odsijecanjem cvijetova (biljka može ostaviti nekoliko tisuća sjemenki), košenjem, preuređenjem zemljišta, ispašom, špricanjem, tekućim dušikom. Djecu treba držati podalje od gigantskog svinjskog korova. Prilikom iskopavanja biljke treba nositi zaštitnu odjeću, uključujući i zaštitu za oči. Pronalazak biljke treba prijaviti Državnom zavodu za zaštitu prirode!

Foto: zagorje-priroda.hr


Tagovi

Gigantski svinjski korov Opekline


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.