Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narcisi
  • 26.09.2016. 16:30

Narcisima protiv miševa i voluharica

Narcisi se sade tijekom jeseni, a svojim mirisom tjeraju miševe, voluharice, zečeve i srne.

Foto: Yastremska/bigstockphoto.com
  • 4.044
  • 325
  • 0

Jesen je vrijeme sadnje lukovica narcisa. Ovi vjesnici proljeća se mogu saditi do sredine listopada, ovisno o vremenskim prilikama i kasnije. Sadnju obaviti najkasnije 2 do 4 tjedna prije temperatura smrzavanja. Narcisi pripadaju porodici Amaryldaceae. To su višegodišnje, vrlo otporne biljke. Cvjetaju krajem zime i početkom proljeća, tijekom ožujka i travnja.

Na cvjetnoj stabljici se razvija jedan cvijet. Cvijet se sastoji iz šest latica i trubaste korone. Osnovna boja cvjetova je bijela, žuta i narandžasta, a mogu biti jednobojni ili dvobojni. Selekcijom su dobiveni cvjetovi u drugačijim bojama. Listovi su dugački, linearni. Razmnožavaju se lukovicama. Jedna lukovica može formirati pet do sedam novih lukovica.

Narcisi se često sade u kombinaciji sa zumbulima i tulipanima. Zbog sadržaja određenih tvari, narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i vjeverice, srne, zečeve. Zahvaljujući ovoj svojoj osobini, narcisi se sade od davnina kao cvijeće koje čuva kuće i skladišta hrane od ovih štetnika.

Možemo ih saditi u voćnjacima kako bi zaštitili stabla od miševa i voluharica, ali im tijekom vegetacije treba osigurati pola dana osunčanosti.

Uvjeti za sadnju

Kod sadnje narcisa vrlo je važno odabrati zdrave lukovice bez znakova truleži, oštećenja. Lukovice trebaju biti sjajne, sočne. Bolje je odabrati krupnije lukovice za sadnju, jer će dati krupnije cvjetove.

Moramo imati na umu da narcisi ostaju na istom mjestu četiri do pet godina i za to vrijeme im je potrebno osigurati optimalne uvjete. Ukoliko želimo dobiti krupne cvjetove za rezanje, najbolje je presađivanje obavljati svake dvije godine. Mjesto za sadnju treba biti osunčano, ocjedito. Narcise saditi na mjesto koje je najmanje pola dana osunčano kako bi formirali cvijet. Razina podzemne vode treba biti najmanje 60cm. Narcisi ne podnose prevlažno zemljište. Na ovakvom zemljištu lukovice su podložne truljenju, izmrzavanju i propadanju.

Zbog sadržaja određenih tvari, narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i vjeverice, srne, zečeve.

Prilikom odabira mjesta za sadnju odabrati mjesto koje je zaštićeno od vjetrova, sa blagim nagibom (nema zadržavanja vode). Za sadnu odabrati pH neutralno ili slabo kiselo tlo. Najpogodnije je tlo sa pH vrijednostima 6,5 do 7. Postoje i narcisi koji vole bazno tlo. Ukoliko sadnju obavljamo u glinovito, teško tlo dodati pijesak, a u pjeskovito tlo glinu i kompost. Gnojenje obaviti tri mjeseca prije sadnje. Ukoliko se tlo gnoji svježim stajnjakom gnojenje obaviti godinu dana prije sadnje. Svježe stajsko gnojivo može izazvati propadanje lukovica.

Tijekom prve godine biljka naraste na račun hranjivih tvari uskladištenih u lukovici. Za svoj rast i cvjetanje narcisi trebaju izbalansiranu ishranu mineralnim elementima. Narcisi troše dosta fosfora i kalija za formiranje lukovica i cvjetanje. Ne saditi ih pored biljaka koje brzo rastu. Ove biljke će oduzimati hranjivo i vodu od narcisa i oni će zaostajati u porastu i formiranju cvjetova.

Sadnja lukovica narcisa

Nakon što smo odabrali lukovice i mjesto sadnje pristupamo sadnji lukovica narcisa. Lukovice saditi u grupama. Sadnju obavljati kada je temperatura tla 8 do 10ºC. Dubina sadnje ovisi o krupnoći lukovice i kreće se od 7 do 20cm. Sitnije lukovice saditi pliće, a krupnije dublje. Lukovice se sade na dubinu od 1,5 do 3 puta dužine lukovice. Dubinom sadnje se može utjecati na početak cvjetanja. Pliće posađene lukovice krenuće sa vegetacijom ranije u proljeće i doći će ranije do cvjetanja. Lukovice dublje posađene cvjetaju kasnije.

Prilikom sadnje iskopati rupu dubine 15cm, na dno posaditi lukovice narcisa na razmak 10 do 15cm. Lukovice zatrpati rahlim slojem zemlje. Ukoliko je vrijeme bez padalina posađene lukovice je potrebno zalijevati kako bi se one dobro ukorijenile i spremno dočekale zimu.

Tijekom zime lukovice se mogu prekriti kako bi se zaštitile od izmrzavanja. Za prekrivanje koristiti sijeno, slamu, suho lišće, papir, grane smreke, piljevinu. Izbjegavati umjetne folije za prekrivanje.

Briga o narcisima

Tijekom vegetacije narcise je potrebno gnojiti i po potrebi zalijevati, redovito uklanjati ocvale cvjetove. Prilikom gnojenja odabrati đubrivo sa manje azota. Previše dušika može izazvati pretjerano stvaranje listova, izostajanje cvjetanja i propadanje lukovica.

Narcisi na istom mjestu ostaju 4 do 5 godina. Trenutak kada je potrebno podijeliti narcise pokazuju nam mnogobrojne biljke iznikle na jednom mjestu. Tijekom godina iz jedne lukovice se može formirati četiri do sedam novih lukovica. Ovo će rezultirati lošijim cvjetanjem, a cvjetovi će biti sitni. Da bi to spriječili potrebno je razdijeliti novoformirane lukovice. Iz iskopanih lukovica odstraniti oštećene, sitne lukovice. Pregledati ima li lukovica koje ukazuju na simptome bolesti i ukloniti sumnjive lukovice. Odabrane lukovice prosušiti, ali ne dopustiti da se u potpunosti osuše.

Lukovice se mogu čuvati na tamnom i prohladnom mjestu, a nije poželjno da temperature čuvanja pređe 17ºC.

Ne uklanjati listove narcisa nakon cvjetanja. Listove ukloniti tek pošto se sami počnu sušiti. Prerano uklanjanje listova rezultirat će slabo razvijenim lukovicama koje će sljedeće godine slabo cvjetati.

Od štetnika i bolesti koji se javljaju na narcisima najčešći su: puževi, grinje, nematode, trulež lukovica, virusne bolesti.

Foto: Yastremska/bigstockphoto.com


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.