Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjetka
  • 27.08.2016. 09:00

Najdraža hrana medvjeda liječi bubrege

Medvjetka, niski zimzeleni grm, koristi se od davnina u pučkoj medicini za liječenje urinarnog trakta!

  • 2.760
  • 261
  • 0

Medvjetka (Arctostaphylos Uva - Ursi) je niski, razgranjeni zimzeleni grm. Ime je dobila prema medvjedima jer se medvjedi hrane njezinim plodovima. Gustog i površinskog korijenovog sustava, ima veliku sposobnost vezivanja tla.

Stabljika je crvenosmeđe boje, gola ili slabo dlakava. Listovi su brojni, cjeloviti i debeli. Gornja strana listova je tamnozelena i sjajna, a donja svjetlija, izrazite mrežaste nervature. Naraste do visine između 20 i 60 cm. Cvjetovi se nalaze na kratkoj stapci i sakupljeni su u viseće grozdaste cvatove. Cvate od travnja do srpnja, ovisno o nadmorskoj visini. Plod je mala, crvena jednosjemena boba i sazrijeva u jesen. Plodovi su jestivi, ali bez okusa te ih više preferiraju ptice i druge divlje životinje. Medvjetka se većinom razmnožava vriježama, a nešto manje sjemenom.

Ugrožena svojta u Hrvatskoj

Raste u planinskom pojasu na vrištinama s klečicom i na sunčanim kamenitim travnjacima. Najraširenija je na području planinske makroregije i na planinama južnoprimorske mezoregije. U Hrvatskoj, medvjetka ima status ugrožene svojte, u kategoriji osjetljivih biljaka (VU). Zbog svoje izrazite ljekovitosti, njezin broj na prirodnim staništima se smanjuje jer ju sakupljači ljekovitog bilja čupaju zajedno s vriježama. Iako mjere zaštite nisu poduzimane, svejedno bi se trebalo pripaziti na njezino nekontrolirano branje.

Raste na kiselom, suhom i ocjeditom te pjeskovitom ili kamenitom tlu na osunčanom položaju. Prilično je važna na planinskim točilima jer ima sposobnost zadržavanja tla. Može podnijeti slabiju sjenu te tolerira sušu. Najčešće raste na siromašnim i neplodnim tlima. Biljke medvjetke nije potrebno gnojiti. Dobro raste na otvorenim i izloženim položajima. Otežano raste u suhim i vrućim ljetnim podnebljima. Ako se presadi iz divljine, njezin će rast biti jako otežan.

Sprečava eroziju tla

Pomaže pri sprječavanju erozije tla na padinama i obroncima. Razmnožava se reznicama ili dijeljenjem biljaka (treba postupati s velikim oprezom jer korijen ne voli uznemiravanje), te preko sjemena. Uzimaju se reznice duljine 5 do 8 cm te sade u klijalište od kolovoza do prosinca. Reznice sporo rastu te im je potrebno oko godinu dana da stvore korijen. Dijeljenje biljaka je u rano proljeće. Sjemenke, čim postanu zrele, najbolje je sijati u zaštićeni prostor. Prije sjetve sjemenke je potrebno namakati u vreloj vodi na 10 do 20 sekundi ili se posipaju zapaljenom slamom i onda ostaviti da odstoji dva mjeseca na temperaturi od 2 do 5°C.

Sjemenke će isklijati za 2 do 3 mjeseca na temperaturi od 15°C. Kada su presadnice dovoljno velike, mogu se presaditi u veću posudu te ostaviti da prezime prvu zimu u hladnom klijalištu ili zaštićenom prostoru. Biljke se mogu presaditi u kasno proljeće ili rano ljeto.

Nema štetnika ni bolesti. Ako se uzgaja na slabo dreniranim tlima ili u pretoploj klimi, medvjetka postaje osjetljiva na određene bolesti, kao što su: crna plijesanj, hrđa i trulež korijena.

Liječenje bolesti bubrega

Od davnina se koristila za liječenje bolesti bubrega, mjehura i mokraćnih puteva. Njezina ljekovita svojstva baziraju se na prisutnosti 5 do 11% glikozida arbutina u staničnom soku. Zahvaljujući njemu, medvjetka ima diuretsko djelovanje. Tijekom izlučivanja arbutin ima antiseptički utjecaj na mokraćnu sluznicu. Druge kemijske tvari koje se nalaze u listovima su: metilarbutin, glukozid erikolin, galna kiselina, elaginska kiselina. U medicinske svrhe koriste se osušeni listovi koji se sakupljaju samo od samonikle biljke. Oni se sakupljaju u rujnu i listopadu te moraju biti zelene boje i sušeni uz slabiju toplinu.

Listovi se beru po lijepom vremenu, ujutro, nakon što se osušila rosa. Suši se vani po toplom i sunčanom vremenu, ali u polusjeni kako bi listovi zadržali svoju boju. Može ih se postaviti na žice rešetke ili okvire vrtne mreže na visinu od 1 metra kako bi se omogućilo strujanje zraka. Listove treba rasporediti u jednom sloju te ih nije potrebno dirati tijekom sušenja, samo u slučaju kako bi se okrenuli. Listovi se čuvaju u drvenim ili limenim kutijama, na suhom mjestu kako se ne bi navukla vlaga. Čajevi se pripremaju od listova, stabljike i korijena te imaju antiseptička, diuretička, adstrigentna svojstva.

Smanjuje nakupljanje mokraćne kiselina

Medvjetka pomaže u smanjenju nakupljanja mokraćne kiseline i bolova kod bubrežnih kamenaca. Listovi su bogati taninima i nekad su se koristili za bojanje odjeće i kože. Plodovi se mogu jesti svježi ili kuhani. Iako bezukusni i brašnasti, kuhanjem postaju slatki. Mogu se dodavati u variva. Grančice sa zelenim listovima i crvenim plodovima mogu se koristiti kao božićne dekoracije.

Pri korištenju pripravaka od medvjetke potrebno je pripaziti da lijekovi i dodaci prehrani nemaju kiseli utjecaj na urin. To su primjerice: vitamin C, sok od brusnice, sok od naranče i drugih agruma. Pripravci od medvjetke mogu nadraživati bubrege i sluznicu pa se nikako ne bi trebali koristiti duže vrijeme, a trudnice bi ih trebale izbjegavati. Također se ne preporučuju ni djeci mlađoj od 12 godina. Iako nema propisane kliničke doze, dnevna količina potrebna za liječenje urinarnog trakta je 10 g listova medvjetke. Velike doze mogu dovesti do mučnine i povraćanja, zbog prisutnosti tanina. Predoziranje može rezultirati zujanja u ušima, mučnine, povraćanja, kratkoće daha, te grčeva.


Tagovi

Medvjetka Ugrožena svojta Diuretik


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]