Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja cvijeća
  • 01.11.2015. 11:30

Na uvezene 235 tone krizantema - izvezemo tri!

Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno 235 tona svježe rezanih krizantema ukupne vrijednosti milijun eura i to najviše iz Nizozemske, Italije i Mađarske, dok su domaći uzgajivači izvezli tek tri tone.

  • 976
  • 247
  • 0

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine uvezli smo 13.999 tona cvijeća, drveća, lukovica, gomolja te ostalih živih i rezanih biljki. Domaći proizvođači su pak izvezli 970 tona spomenutog bilja ukupne vrijednosti 2 531 586 eura.

Posljednjih dana gradske tržnice, ulice i trgovi puni su prigodnih aranžmana povodom blagdana Svih svetih. Tradicionalno su najtraženije krizanteme koje prosječno po komadu stoje sedam kuna.

Uvezli 235 tona krizantema - izvezli tri

"Ove godine pripremili smo 30 tisuća špina, margareta i krizantema. Potražnja je dobra, stoga ćemo uspjeti sve prodati", istaknula je Ivana Jakeljić Hruška iz Vetova, vlasnica obrta za proizvodnju cvijeća.

Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno 235 tona svježe rezanih krizantema ukupne vrijednosti milijun eura i to najviše iz Nizozemske, Italije i Mađarske, dok su domaći uzgajivači izvezli tek tri tone. Možemo reći kako uvoz cvate, kao i naše krizanteme.

"Riječ je o osjetljivoj biljci kojoj ne odgovaraju velike vrućine. S proizvodnjom počinjemo već u veljači, a tijekom lipnja, nakon razvoja presadnica, sadimo ih u plastenike. Zatim slijedi briga za biljke sve do studenog", naglasila je naša sugovornica.

Tri plastenika i sto tisuća proljetnica i ljetnica

Članovi obitelji Jakeljić uzgojem krizantema počeli su se baviti prije dva desetljeća. Potaknuti dobrim rezultatima, sedam godina kasnije pokrenuli su proizvodnju cvijeća za uređenje okućnica i balkona.

"Godišnje proizvedemo oko sto tisuća komada proljetnica i ljetnica. Uspijemo ih prodati, a protiv konkurencije se borimo dobrom kvalitetom. Ipak, najtraženije je prigodno cvijeće za blagdan Svih svetih koje proizvodimo u tri plastenika ukupne površine tisuću četvornih metara", otkrila je Ivana Jakeljić Hruška.

Vlasnica obrta zaključuje kako su niske cijene cvijeća najveći problem domaćih uzgajivača. "Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima, no Europska unija nam nalaže nove standarde razmnožavanja cvijeća pa za svaku sadnicu moramo platiti licencu što podiže cijenu i otežava prodaju".


Povezana biljna vrsta

Krizantema

Krizantema

Sinonim: - | Engleski naziv: Oxeye | Latinski naziv: Chrysanthemum

- Više [+]

Tagovi

Uvoz cvijeća Izvoz cvijeća Ivana Jakeljić Hruška Vetovo Europska unija Krizantema Nizozemska Plastenici Krizanteme


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]