Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvijeća
  • 12.07.2016. 18:00

Ljubav prema staticama traje već 30 godina

U Hrvatskoj imate godišnje u proizvodnji tri artikla konstantno i u doba izmjene tržišne situacije ne možete konkurirati jer je veliki priljev uvozne robe, kaže Renata Dujilović Mikulić.

  • 5.577
  • 175
  • 0

Nekoć su bili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a danas obrt Renata DM koji kao svoju osnovnu djelatnost obuhvaća uzgoj i prodaju raznovrsnog cvijeća. Vlasnica ovog obrta je Renata Dujilović Mikulić iz Splita, ali u prodaju cvijeća je uključen i njezin otac Jozo Dujilović. Bave se uzgojem cvijeća kao što su statice, krizanteme velike glave i krizanteme bokete već 30 godina. Prodaju veći dugo godina cvijeće na gradskoj tržnici Gruž u Dubrovniku. Na toj tržnici su se ustalili tako da je to jedino mjesto prodaje, imaju svoje kupce i održavaju kontinuitet.

U proizvodnji godišnje tri artikla

"Prodajemo cvijeće na tržnici Gruž od 1983. godine. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, a i inače u Hrvatskoj imate godišnje u proizvodnji tri artikla konstantno, nitko u proizvodnji nema više i u doba izmjene tržišne situacije ne možete konkurirati jer je veliki priljev uvozne robe. Tako da se radi s asortimanom od 10 do 15 artikala", priča Jozo Dujilović.

Statice i krizanteme već 30 godina uzgajaju se u obitelji Dujilović

Prema situaciji na tržištu u pravilu najbolje se drži domaći proizvod, a upravo kod ovog obrta stavlja se velika važnost na odnos cijene i kvalitete i to im je glavni moto.

U zimskom periodu, kažu, najviše se prodaju krizanteme jer je to period kad ima domaće robe od 1. listopada do 15. siječnja. Tada dominira domaća roba nad uvozom. U ljetnim periodima stavlja se naglasak na domaću ribostaticu - suho cvijeće.

Kod uzgoja 70% ide cvijeća se sadi za masovniju prodaju, a 30% je ekskluzivnije cvijeće. U velikoj ponudi cvijeća koju imaju su među ostalim statice, karanfili, ljiljani, astromerije, gerberi, ruže itd. Prodaja je zadržala konstantu. Nekoć su, kažu, imali plastenike, ali zbog prelaska s OPG-a na obrt sad ih nemaju.

Statice i krizanteme najzahvalnije za uzgoj

Najzahvalnije cvijeće za uzgoj prema riječima Joza Dujilovića je suho cvijeće - statica i krizanteme i to su dva artikla koji dominiraju u određenim periodima, u jesenskom i ljetnom. Statice u ljetnom, a krizanteme u jesenskom periodu. Cvijeće zahtijeva svakodnevno brigu tako da ovaj obrt pridaje veliku važnost tome.

Velika ljubav prema cvjećarstvu traje 30 godina, tako da nema zabrinutosti za konkurenciju. Tržište je definitivno prihvatllo ovaj obrt a samim time i njihovu ponudu i to je jedan pozitivan pokazatelj. Nema sumnje da će i dalje imati uspjeha jer rade posao kvalitetno i s ljubavlju.


Fotoprilog


Tagovi

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Obrtu Renata DM Renata Dujilovic Mikulic Jozo Dujilovic Trzistu Cijene Kvalitete Domaca roba Uvozom Masovne prodaje Ekskluzivnije cvijece Statice Karanfili Ljiljani Astromerije Gerberi Ruze Trziste


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]