Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 05.12.2016. 15:00

Kućna srećica - jedan naziv za dvije biljke

Pod imenom kućna sreća kriju se dvije biljke koje plijene svojom ljepotom i jednostavnošću uzgoja.

Foto: Pixabay.com
  • 8.037
  • 185
  • 0

Pod imenom kućna sreća poznate su dvije biljke Soleirolia soleirolii (Helxine soleirolii) i Nertera granadensis (Nertera depressa). Soleirolia soleirolii je biljka koja se veoma često uzgaja kao ukras naših stanova, kuća, poslovnih prostora. Nazivaju je i jastuk biljka zbog njezine osobine da dobro pokriva površinu tla.

Pripada porodici kopriva Urticaceae. Vuče porijeklo sa Sardinije, Korzike. U prirodi se nalazi na vlažnim i sjenovitim stijenama. Ova višegodišnja biljka odlikuje se nježnim, puzavim stablom koje se lako ukorjenjuje. Korijen se plitko razvija. Listovi su mali, srcoliki, naizmjenično postavljeni. Cvjetovi su mali, neugledni. Raste u visinu oko 5cm i rasprostire se.

Pokrivač vrtnih staza

Danas postoje mnoge selekcionirane biljke sa različitom obojenošću listova, od svjetlo zelene, tamnozelene do srebrnih i zlatnih nijansi.

Soleirolia se može uzgajati u kućnim uvjetima, terariju, prekriva površinu saksije kod uzgoja bonsaija. U područjima gdje zime nisu oštre uzgaja se i na otvorenom. Odličan je pokrivač vrtnih staza i kamenitih obala vrtnih jezeraca. Traži dobru osvjetljenost, ali ne i direktnu izloženost suncu. Odgovaraju joj sjenovita mjesta. Odlično raste kraj prozora koji je okrenut sjevernoj strani. Ne podnosi suh zrak i ponekad je treba isprskati.

Nije ljubitelj ni direktnog zalijevanja. Može propasti ako je zalijevamo kvaseći listove. U proljeće i ljeto traži obilnije zalijevanje, a zimi umjerenije. Najbolje je zalijevati dodajući vodu u tanjurić saksije. Optimalna temperatura vode za zalijevanje je oko 20ºC.

Za svoj rast i razvoj traži i odgovarajuću temperaturu oko 15ºC. Temperatura ne treba prelaziti preko 25ºC, a ni padati ispod 8ºC. Soleirolia se prihranjuje u periodu od ožujka do rujna. Koristiti gnojivo za lisnate sobne biljke.

Sadnju i presađivanje obaviti u proljeće u pliće saksije ispunjene rahlim zemljištem i dobrom drenažom. Supstrat treba imati pH reakciju 5 do 7. Razmnožava se dijeljenjem u proljeće, sadnjom dijelova biljke u vlažan supstrat ili polaganjem izrasle biljke na površinu nove saksije i pričvrsti se žicom da se dobije bolji kontakt između biljke i supstrata. Pričvršćene biljke se brže ukorjenjuju.

Tijekom vegetacije grm se može orezati u formi lopte. Tim postupkom uklanjaju se izrasli dijelovi koji strše i izaziva grananje i popunjavanje grma.

Koraljna mahovina

Nertera granadensis je još jedna kućna sreća. Poznata je i pod nazivom koraljna mahovina. I Nertera se odlikuje dobrom sposobnošću prekrivanja tla. Vodi porijeklo sa Novog Zelanda i Anda. Njezino porijeklo nam pokazuje da je otpornija na niže temperature. To je biljka malih listova. Visina joj je do 5cm. Za vrijeme svibnja i lipnja cvjeta sitnim cvjetićima i krajem ljeta stvara vrlo dekorativne plodove. Plodovi ostaju na biljci. Boja plodova je različita.

Najčešće je u ponudi Nertera sa narančastim plodovima, a u posljednje vrijeme i sa plodovima koji su svijetlo obojeni. Kada primijetimo da se plodovi suše treba ih sakupiti, osušiti i sačuvati sjeme iz njih. Sjeme možemo posijati i dobiti nove biljke.

Temperatura i vlažnost najviše utječu na njen rast i opstanak.

Ima iste zahtjeve u pogledu osunčanosti kao i Soleirolia. Za svoj rast i razvoj traži sjenu. Odgovaraju joj istočni i zapadni položaji. Dovoljno joj je 3 do 4h osunčanosti. Ne odgovaraju joj temperature iznad 15ºC i ispod 8ºC.

Opadanje listova, kao i formiranje listova bez cvjetova i plodova, pokazuje nam da je biljka smještena u prostoru koji je pretopao za njen normalan razvoj. Biljku je potrebno premjestiti na hladnije mjesto i zaliti je.

Umjereno je zalijevajte

Tijekom cijele godine treba je umjereno zalijevati. Vodu iz podmetača proliti. Gnojiti je dva puta mjesečno. Rasađuje se u proljeće dijeljenjem korijena, reznicama ili iz sjemena. Presađivanje se obavlja svake godine ili druge godine. To će potaknutu cvijetanje i formiranje plodova.

Nakon plodonošenja potrebno joj je osigurati period sa nižim temperaturama. Ukoliko ostane izložena višim temperaturama izdužuje se i gubi dekorativan izgled.

Zbog pretjeranog zalijevanja na obje biljke mogu se pojaviti znakovi truljenja i propadanja. U tom slučaju prestati zalijevanje i izbjegavati zalijevanje pri kojem kvasimo biljku. Takođre, obje mogu stradati od ožegotina, suhog tla i zraka. Potrebno ih je premjestiti u hladovinu i zaliti.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Dekorativne biljke Kućna sreća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]