Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomska isplativost
  • 11.07.2015. 15:15

Koliko je isplativ uzgoj aromatičnog bilja?

Donosimo tablice isplativosti uzgoja ljekovitog bilja!

  • 36.934
  • 1.816
  • 0

Više od 30.000 kuna iznosi dobit od prodaje lavandinog ulja dobivenog od lavande proizvedene na površini od jednog hektara, jedan je od zanimljivih podataka koje je iznijela magistrica agronomije Branka Perinčić, na predavanju Potencijali uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja koje je organizirala Udruga Ravni kotari iz Zadra.

Ljekovito i aromatično bilje posljednje vrijeme medijski prostor nalazi u dijelovima crne kronike gdje se najčešće izvješćuje o nelegalnom branu smilja, tuči i prosvjedima berača. U takvoj situaciji logično je razmišljati o njegovom uzgoju, osobito u Hrvatskoj gdje imamo više od milijun hektara neobrađene zemlje.

30 milijardi eura ljekovitog bilja

Hrvatska proizvodi 7 milijuna dolara, a svijet trži 30 milijardi eura ljekovitog bilja

"Ljekovito bilje čine vrste čiji jedan ili više biljnih dijelova sadrže biološki aktivnu tvar koja se može koristiti u terapijske svrhe ili za kemijsko-farmaceutske sinteze. U aromatično bilje ubrajaju se biljne vrste koje sadrže jednu ili više aktivnih tvari posebnog mirisa ili okusa. Koristi se za spravljanje mirisa, kozmetičkih, preparata, napitaka, aroma u prehrambenoj industriji", kaže magistrica Perinčić.

Uvjeti za ekološki uzgoj su prvenstveno da su proizvodne parcele udaljene 10m od parcela konvencionalne proizvodnje, najmanje 50m od prometnice opterećenja 100 vozila na sat, najmanje 20m ako su osigurane žive ograde najniže visine 1,5m. Donosimo tablicu isplativosti za vrste koje se uzgajaju pod eko proizvodnjom.

Tablica. Ekološka proizvodnja - Euro/kg

Gospina trava

5.70

List koprive

5.20

Šipak

1.60

Cvijet lipe

11.00

Uskolisni trputac

5.20

Ćubar

8.00

Stolisnik

4.10

Pelin

3.90

Brezin list

4.70

Majčina dušica

6.70

Korijen odoljena

9.00

1.300 vrsta bilja porijeklom iz Europe

Svjetski trendovi pokazuju porast potražnje za aromatičnim i ljekovitim biljem od strane farmaceutske, kozmetičke i prehrambene industrije. Danas je oko 30% aktivne tvari u lijekovima biljnog podrijetla. Godišnji prihod od trženja ljekovitog i aromatičnog bilja na svjetskoj razini iznosi preko 30 milijardi eura. U Europi se trguje s oko 2.000 vrsta ljekovitog i aromatičnoga bilja, od čega je oko 1.300 vrsta porijeklom iz Europe. Preko 80% ljekovitog i aromatičnog bilja još uvijek se prikuplja izravno iz prirode, zbog čega prekomjerno sakupljanje i nedovoljna edukacija mogu dovesti do nestanka staništa dragocjenih kultura.

U Hrvatskoj se bilježi se rast površina zasađenim ljekovitim i aromatičnim biljem. Najviše se sadi kamilica, a zatim kadulja, lavanda, menta, mažuran, korijandar i vrijesak, a posljednje vrijeme počinje se i s uzgojem smilja.

"Temelj razvitka ljekovitog bilja u Hrvatskoj su obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Ono se uzgaja na površini od 3.000 hektara, od čega 85% otpada na kamilicu. Vrijednost njenog izvoza iznosi oko sedam milijuna dolara. Ostalo se odnosi na lavandu, paprenu metvicu, matičnjak, komorač, sljez, odoljen, neven, smilje", kaže Perinčić te nabraja značaj uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja.

Kalkulacija proizvodnje nekih ljekovitih i aromatičnih vrsta

Tko su najveći proizvođači ljekovitog bilja?

Smanjena je nekontrolirana berba, zaštićena su prirodna staništa biljnih vrsta, zna se koje su količine na raspolaganju, kvaliteta je ujednačena i postoji mogućnost dobivanja eko znaka. Domaći OPG-ovci koji su počeli s uzgojem ljekovitog bilja iznose pozitivna iskustva. Goran Pavić iz Debeljaka uzgaja lavandu i stalno povećava površine pod njom.

"Počeo sam prije šest godina s 2.500 komada, a danas imam 7.000. Posao ide dobro, imam sigurno tržište. Cvijet prodajem po cijeni od 40 do 50 kuna po kilogramu. Ulje od lavande se prodaje po cijeni od 500 do 600 kuna po litri, ali ja o tome ne razmišljam", kaže Goran Pavić.

Godišnje se u zemlje EU uveze začina u vrijednosti milijardu eura (400.000 t). Najveći potrošači su Njemačka, Velika Britanija, Rumunjska i Mađarska, dok su najveći proizvođači također - Rumunji, Mađari i Bugari. Šafran je najskuplji začin, ovisno o kvaliteti između 1.000 i 11.000 USD/kg, a godišnje ga se u svijetu proda oko 300 tona, od toga 50 tona vrhunske kvalitete. Papar se prodaje za 2.000 do 3.000 eura/t. Cimet od 750 do 1.500 eura po toni, ovisno o kvaliteti. U prilogu ispod teksta možete pronaći cijelu prezentaciju na temu isplativosti uzgoja ljekovitog bilja.

Tablica. Najvažnije ljekovite biljke koje se proizvode i prerađuju u Europi

Ginko

900 milijuna eura

Odoljen

450 milijuna eura

Gospina trava

450 milijuna eura

Divlji kesten

350 milijuna eura

Gorki ekstrakt naranče

400 milijuna eura

Metvica

350 milijuna eura

Glog

320 milijuna eura

Ženšeni

300 milijuna eura

Trputac uskolisni

360 milijuna eura

Jaglac ljekoviti

170 milijuna eura

Kokotac žuti

200 milijuna eura

Matičnjak

135 milijuna eura

Kopriva

150 milijuna eura

Borovnica

150 milijuna eura

Kamilica

120 milijuna eura


Dokumenti


Tagovi

Phil Hogan Europski parlament Europska pučka stranka Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Strasbourg Zajednička poljoprivredna politika Mljekarstvo Marijana Petir Otkupljivači Kooperanti Bjelovarsko-bilogorska županija Belje Europska komisi


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.