Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 4. Dani božura
  • 23.05.2014. 10:30

Kod najvećeg hrvatskog izvoznika božura

Na Obiteljskom gospodarstvu Željka Ledinskog održani su 4. Dani božura!

  • 15.127
  • 446
  • 0

Na obiteljskom gospodarstvu bivšeg bjelovarsko-bilogorskog župana, čelnika Hrvatskih šuma Željka Ledinskog u Kovačevcu kod Rovišća su se 4., 11. i 18. svibnja održavali 4. Dani božura (Trojačka ruža) i u selu 1. Dani jagoda. Prvi termin manifestacije je bio 4. svibnja, a po kišnom vremenu posjetio ih je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, pod čijim se pokroviteljstvom događaj organizirao te gradonačelnik Rovišća Slavko Prišćan i drugi gosti.

Mi smo bili prisutni na drugom terminu, 11. svibnja za lijepog sunčanog dana. Dočekao nas je vlasnik Željko Ledinski i nositelji gospodarstva kćer Maja i zet Alojz. Tu se uzgaja vijeće - božuri, liljani, gladiole. Gospodarstvo se bavi i uzgojem dvadeset vrsta voća (uglavnom jabuka) i povrća, pčelarstvom, proizvodnjom božićnih drvaca, vinogradarstvom, šumarstvom i turizmom. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je naslijedio od majke Milke, a prostire se na ukupno 15 hektara. Većina površine OPG-a je pod voćnjacima jabuka, cvijeće sadi na jednom hekaru, dok su ostalo livade i šume. U vrijeme kad cvijeće treba ubirati, a Ledinski osim božura uzgaja i ljiljane, uočio je da nema puno posla u voćnjacima i da se zaposlenici mogu baviti tim poslovima. Na imanju radi troje ljudi i njegova kći Maja, inače studentica ekonomije.

Božure izvozimo nekoliko godina na burzu u Amsterdam. S njihovim uzgojem smo počeli slučajno prije devet godina, zahvaljujući prijatelju, koji nam je ovu nezahtjevnu trajnicu preporučio, a tražena je na tržištu", rekao je najveći hrvatski izvoznik božura Željko Ledinski. "Njihova prednost je da na jednom mjestu mogu rasti dvadeset godina. Imamo šest sorti u svim mogućim bojama. Najzanimljivija je sorta Coral sunset, koja tijekom cvatnje mijenja boje, najpoželjnija je sorta Sarah Bernard. Božur je ove godine procvao 14 dana ranije. Raste na otvorenom i pod mrežama, koji ga štite od tuče. Subvencije ne dobivamo. U Nizozemsku božure voze OPG Ledinski i dva proizvođača iz Đurđevca i Virja. Prodaju se u svim većim gradovima Hrvatske."

Postoje dvije vrste grmolikih i zeljastih božura. Ž. Ledinski se orijentirao na zeljaste. Svake godine ih proda oko 50.000. Kada opskrbi tržište do 1. svibnja cijena je 5 eura/komad. Nakon toga cijena pada. Na domaćem tržištu komad se prodaje po cijeni od 5 do 15 kuna. Cijena korijena božura je 2-10 eura. Investicija se vraća za 15 godina. Berba traje od travnja do sredine srpnja.

Popularnost OPG Ledinski je porasla kada se pročulo, da je božure od njih za vjenčanje kupio hrvatski nogometaš Luka Modrić. Cvijeće i voće su pohranjeni u komori za hlađenje. Pedeset gostiju, koji su se okupili na farmi, došli su automobilima i autobusom te prisustvovali trima prezentacijama. Na jednom štandu su se izrađivali aranžmani od božura. Na drugom se svaki mogao testirati, kako se višak cvjetova dobivenih pinciranjem može koristiti za proizvode u aroma-terapiji. Od božura se mogu proizvesti pekmez, sapun, različiti napici. Na trećem štandu je zadruga Sa srcem osnovne škole Rovišće, izrađivala čestitke i markere za knjige s cvjetnim motivima. Svaki od posjetitelja tijekom prezentacije u plastenicima mogao je ubrati cvijeće. U sklopu manifestacije je Zajednica voćara i vinara iz Rovišća organizirala prve Dane jagoda u Kovačevcu, koje su gosti također posjetili.


Tagovi

Dani božura u Kovačevcu Željko Ledinski Trojačka ruža Župan Damir Bajs Coral sunset Sarah Bernard Luka Modrić


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.