Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trnina
  • 06.11.2015. 09:35

Kako uzgajati trninu?

Svi dijelovi trnine su ljekoviti - korijen, kora, cvijet, listovi i plod. Uzgaja se kao živa ograda, pojedinačni grmovi, stabla, ili kao ukrasna biljka, ali i zbog svog bujnog korijena i stvaranja mnoštva izdanaka radi sprečavanja erozije.

  • 4.256
  • 181
  • 0

Trnina je biljka čiju ljekovitost narodna medicina poznaje od davnina. U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi trnjine: korijen, kora, cvijet, listovi i plodovi. Postoje dokazi da se koristila u prehrani još u kamenom dobu, a bila je redovna na trpezama stare Grčke i starog Rima.

Gdje možemo pronaći trninu?

Poznata je i pod nazivima trnjina, trnula, trnavka, trn, crni trn, divlja šljiva mačja šljiva. Prema botaničkoj nomenklaturi pripada porodici ruža Rosaceae, rodu šljiva Prunus. Široko je rasprostranjena u Europi, sjevernoj Africi i Maloj Aziji. Raste kao samonikli grm po pašnjacima, sunčanim brežuljcima, rubovima šuma, krčevinama. Uzgaja se kao živa ograda, pojedinačni grmovi, stabla, ili kao ukrasna biljka, ali i zbog svog bujnog korijena i stvaranja mnoštva izdanaka radi sprečavanja erozije. Koristi se i kao podloga u rasadničarskoj proizvodnji voća.

Kao grm, trnina naraste do 3 m visine, a kao pojedinačno drvo 5 m i više. Ima raširene trnovite grane. Listovi su manjih dimenzija, od 2 do 4 cm i na rubovima malo nazubljeni. Trnina prvo cvjeta, a zatim lista. Cvjetovi su sitni do 1,5 cm promjera sa pet latica pojedinačni ili po dva do tri zajedno i prekrivaju cijele grančice. Cvjetovi ugodnog mirisa, cvjetaju od ožujka do kraja travnja pa i tokom svibnja, što ovisi od vremenskih prilika i lokacije.

Karakteristike ploda trnine

Plod trnine je koštunica tamnoplave boje sa pepeljkom, promjera od 1 do 1,5 cm, iznutra mesnat i zelenkasto obojen, trpka i kiselog okusa. Sadrži 5 do 8% šećera, organskih materija 1,5 do 3%, pektina 1,5%, vitamina C 8 do 26%, jabučne kiseline 1,7%, vitamina P do 4000 mg, što je više od aronije, tanina do 1% bojene materije, arome. U 100 g ploda nalazi se 200 mg vitamina C.

Počinje sazrijevati tokom rujna, ali se zbog trpkog okusa konzumira tek nakon mraza. Može se brati i ranije, ali je tada potrebno prethodno zamrznuti da bi se izgubio trpak okus. Tada se mogu koristiti i u svježem stanju. Od takvih plodova mogu se praviti sirupi, džemovi, miješane marmalade, likeri. Poboljšava okus voćnih kompota i povećava njihovu ljekovitost. Koristi se u gastronomiji kao začin jelima od divljači. Listovi trnine sadrže vitamine C i E, antocijane, flavonoide. Prosječan prinos po grmu je 12 do 14 kg. Važno je još spomenuti da sjeme sadrži otrovni glikozid.

Cvjetovi se beru u travnju, kora sa korijena i plodovi se sakupljaju u listopadu i studenom. U narodnoj medicini trnina se koristi za liječenje kašlja, grčeva, pročišćavanje krvi, za jačanje želuca pa i mršavljenje.

Trnina - voćka iz davnina

Sjeme se koristi za razmnožavanje, a treba dva do tri mjeseca biti izloženo hladnoći. Preporučuje se sjeme staviti u vreću sa vlažnim pijeskom i držati u frižideru. Klijanje sjemena je vrlo sporo, zbog čega se trnina najčešće razmnožava izdancima iz korijena. Prije sadnje, kopaju se rupe dimenzija 0,8x0,4 m i u njih doda gnojivo. Nakon sadnje vrši se prikraćivanje izdanaka na visinu od 15 cm, što će u proljeće rezultirati bujnim razgranjenjem jer trnjina stvara veliki broj izdanaka. U narednim godinama treba redovno uklanjati suvišne izdanke, polomljene i oštećene grane.

Potrebno je gnojiti svake godine da bi ova biljka dala bogat urod. U vrtu se sadi na razmak 2,5 do 3 m između sadnica. Veoma je pogodna za formiranje žive ograde. Može se zasaditi jedan niz sa razmakom između biljaka od 0,5 do 0,7 m ili dvostruki niz u cik cak formi sa razmakom od 0,8 do 1 m. Sadnice se postavljaju pod kutem od 45 stupnjeva. Životni vijek grma trnine je oko 40 godina. Važno je stanište divljih životinja i ptica. Naseljavaju je i mnogi insekti. Može poslužiti i kao ograda za stoku jer svojim dugim trnjem brani prolaz životinjama. Važna je medonosna biljka jer cvjeta u rano proljeće.

Čaj od cvijeta trnine

Ovaj čaj jača i čisti krv, posebno u slučajevima kožnih bolesti, bolesti pluća i dišnih organa. Čaj se priprema tako što se jedna velika žica osušenog ili sedam velikih žlica svježeg cvijeta prelije sa 2,5 dl vrele vode i prokuha 1 minutu. Ostavi se da stoji poklopljeno oko 10 minuta. Dnevno se pije po jedna šalica tokom tri do četiri dana i to po gutljaj svaki sat. Ako ovaj procijeđeni čaj ponovo prokuhamo sa jednom velikom žlicom meda, blagotvorno djeluje kod upale pluća i bronhija, omekšava sluz i olakšava iskašljavanje. Dnevno se piju dvije do tri šalice svakih pola sata po jedna velika žlica.

Liker od trnine

Plodovi trnine, bez peteljki, se stave u teglu (400 g ploda trnine), pospu sa 200 g šećera ili preliju sa 2 dl meda i 5 dl lozovače ili šljivovice. Ako je tegla na suncu bit će potrebno oko tri tjedns da se med ili šećer otope. Ukoliko je tegla u tamnoj prostoriji, povremeno ju je potrebno protresti. Bit će potrebno oko šest tjedana da voće pusti sok. Ovaj liker je intenzivnijeg okusa i boje.


Tagovi

Tnina Uzgoj trnine Sprečavanje erozije Ljekovitost Čaj od trnine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.