Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 18.04.2016. 13:30

Kako prepoznati i suzbiti šimširovog moljca?

Važno je naglasiti da je najbolje suzbijati mlade gusjenice jer tada je učinkovitost insekticida najbolja, a ni štete nisu još prevelike.

Foto: Zerbor/
  • 2.143
  • 87
  • 0

Na šimširu se u zadnje tri godine javlja noviji štetnik pod imenom šimširov moljac (Cydalima perspectalis). Iz godine u godinu sve se više ljudi javlja s propadanjem šimšira uzrokovanim upravo ovim štetnikom. Ovaj moljac raširen je i u svim susjednim zemljama, a pretpostavlja se da je u Hrvatsku ušao zaraženim sadnim materijalom.

Golobrst kao prvi znak napada

Leptirić je bjelkaste boje, a jajašca odlaže na donju stranu lišća. Mlade gusjenice su zelenkaste boje i skrivene su u unutrašnjosti biljke gdje se hrane unutrašnjošću lista ostavljajući samo epidermu. Starije gusjenice su zelene boje s karakterističnom debelom crnom crtom i tankim bijelim prugama te crnim točkama na leđnoj strani, a proždiru čitave listove te od biljke ostaju samo grane obavijene paučinom.

Šimšir napadnut šimširovim moljcem

Kukulje su skrivene u kokonu sačinjenom od svilenih niti između listova i grančica šimšira. Dakle golobrst uz svilene niti koje zapredaju napadnute grančice šimšira prvi su znak pomoću kojeg možemo posumnjati da se radi o šimširovom moljcu. Štetnik ima dvije do tri generacije godišnje. Prezimi u stadiju gusjenice, a prva generacija se javlja u proljeće. Ovisno o vremenskim prilikama prisutan može biti do listopada. Štetnik za sada napada samo šimšir.

Najveći problem kod suzbijanja ovog štetnika je što se napad uočava kasno. Mlade se gusjenice zadržavaju skrivene u unutrašnjosti biljke dok napad počinje iznutra. Kada uočimo štetnike, štete su već poprilično velike što otežava njegovo suzbijanje. Naime veće su gusjenice otpornije na insekticide, a na jednoj biljci ih može biti po nekoliko stotina.

Gusjenice šimširovog molljca

Jedna od prvih mjera je redovito pregledavanje biljaka u okućnicama i vrtovima, pri čemu treba razmaknuti grane i pregledavati unutrašnjost biljaka. Što se direktnog suzbijanja tiče, ekološki najprihvatljivija mjera je odstranjivanje i uništavanje zapredaka u kojima gusjenica prezimljava. Također se u proljeće grmovi mogu dobro protresti ili oprati jakim mlazom vode (npr. pomoću miniwasha) pri čemu gusjenice padnu na tlo te ih je potom potrebno uništiti. Isto tako, sve izgrižene, suhe i zaražene dijelove treba odstraniti i spaliti. Ponekad je potreban drastičan rez, pri čemu se čitav gornji dio biljke odstrani, ostavi se samo niska stabljika i korijen. Biljka će, ukoliko je zdrava i dovoljno jaka, istjerati nove mladice.

Ekološki prihvatljiv način suzbijanja

Šimširov moljac

Za sada u Hrvatskoj nemamo insekticide koji su registrirani za spomenutog štetnika, no postoje insekticidi koji su dozvoljeni za suzbijanje nekih drugih štetnika na ukrasnom bilju. Najbolje je kombinirati nekemijske mjere i NeemAzal®TS. Insekticid NeemAzal® TS, osim u kategoriji profesionalne namjene, od travnja 2016. ima i dozvolu u amaterskoj primjeni i to u pakiranju od 100 mililitara i od 1 litre. To je vrlo poznat insekticid koji uspješno suzbija sve grizajuće i sisajuće insekte. Ne uzrokuje rezistentnost, uspješno suzbija otporne populacije. Borba protiv ovog štetnika može biti mukotrpna, jer se ponekad u usjevu mogu nalaziti svi razvojni stadiji gusjenica. Važno je naglasiti da je najbolje suzbijati mlade gusjenice, jer tada je učinkovitost insekticida najbolja, a ni štete nisu još prevelike.

Svilene niti napadnutnog šimšira

Početkom vegetacije, preporučljivo je biljkama dodavati aminokiseline. Aminokiseline su sastavni dio proteina i sastavni dio svake stanice. Bez obzira što ih biljka u normalnim okolnostima sintetizira u dovoljnoj količini, u razdobljima suša, visokih temperatura, tuča, prekomjerne vlage i preniskih temperatura, dodavanjem preparata s visokim sadržajem aminokiselina, biljci pomažemo bržem i lakšem oporavku od stresa. Aminovital kao vrhunski biostimulator s velikim udjelom aminokiselina (25% slobodnih) u kombinaciji sa Algovitalom® odlično djeluje na vitalnost biljaka.

Najčešće u prirodi postoji ravnoteža. Pravilnom njegom nasada biljke su u dobroj kondiciji i sposobne su se same oduprijeti nametnicima. Za sve nedoumice, probleme koje imate sa svojim biljkama slobodno se obratite u Proeco d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Zerbor/bigstockphoto.com


Tagovi

Pro-eco Šimširov moljac Gusjenice Paučina Insekticid NeemAzal® TS Aminokiseline Aminovital


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr