Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj i korištenje kadulje
  • 27.05.2014. 17:20

Kadulja - kraljica ljekovitog bilja

Jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu - kadulja ili žalfija, osim što ima antibakterijska, antivirusna i antifungicidna svojstva, često se koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i i farmaceutskoj industriji. Što ju čini tako posebnom?

Foto: depositphotos.com
  • 3.170
  • 216
  • 0

Ova neobična biljka pripada u najljekovitije biljke našeg planeta. Već 4.000 godina, ona je na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti, a kod nekih se naroda smatra i svetom biljkom. Jedan starorimski znanstvenik i pisac nazvao ju je Salvia što na latinskom znači „spasiti“. Po tome je i danas mnogi zovu žalfija. Inače, to je samonikla zeljasta biljka s kopljastim i ovalnim baršunastim listovima, prekrivenim gustim dlačicama s obje strane. Raste u kamenjarima Mediterana, u niskim grmovima. Ona smiruje živce, opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i pomaže kod otapanja masnog tkiva, reumatičnih oboljenja, pretilosti, celulita, zastoja krvotoka i artritisa. Kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifugicidno djelovanje. To znači da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica. Pomaže i kod raznih upala, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur, i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine,, grla i krajnika, kašlja, hunjavice, bronhitisa. Kod žena uravnotežava mjesečnicu i hormonalne tegobe, a blagi je i afrodizijak. Pomaže i kod depresije, regulator je znojenja, pomaže u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju. Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimerovu bolest. Koristi se i kod kožnih bolesti. Teško je opisati sva svojstva kadulje jer su ona doista mnogobrojna. Kod vanjske uporabe koristi se kao mast, ulje, dok se za ostale bolesti pripravlja čaj ili tinktura. Posebno je zdrav i vrlo koristan med od kadulje.

U mesnoj industriji upotrebljava se samljevena kadulja ili njeno eterično ulje kao dodatak mesnim prerađevinama zbog arome i njenih antioksidativnih sastojaka koji sprečavaju užeglost. U kozmetičkoj industriji njeno eterično ulje se dodaje zubnim pastama, vodicama za usta i sapunima.

Kadulja je biljka toplog podneblja, klija pri temperaturi od 12 do 15 ºC, može i pri temperaturi 6-8 ºC, ali nešto sporije. Početni razvoj je vrlo spor, rijetko cvate u prvoj godini, a u drugoj procvate vrlo rano. U uvjetima kontinentalne klime cvjetanje započinje početkom svibnja, a traje do kraja lipnja. Plodovi vrlo sporo sazrijevaju, tek u kolovozu, a berba je otežana zbog osipanja sjemena.

Visoke dnevne temperature pogoduju rastu i nagomilavanju eteričnog ulja u biljci. Zime bez snijega, uz jače golomrazice, mogu u kontinentalnim krajevima nanijeti veće štete mladom usjevu, pa se zato kadulja može preventivno zagrnuti nakon druge košnje. Dobro podnosi sušu, ali mlade biljke iz izravne sjetve za početni rast zahtijevaju prilično vlage. Nije osjetljiva na kvalitetu tla, a najbolje rezultate daje na toplim humusnim tlima s dobrim vodozračnim režimom. Eterično ulje se nalazi u cijelom nadzemnom dijelu biljke, a najviše u listovima. U osušenoj biljci ga ima od 1,6 do 2,7 posto. Životni vijek kadulje je pet do sedam godina, a ukoliko je loša tehnologija uzgoja, urod se može početi smanjivati već nakon četiri godine.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Kadulja Ljekovito bilje Mesna industrija Prehrambena industrija Med od kadulje Salvia Žalfija Antibakterijska svojstva Antivirusna svojstva Samonikla biljka Antifungicidno djelovanje Bolesti usne šupljine Kozmetička industrija Eterično ulje


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs