Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živice
  • 01.12.2016. 18:00

Jesenska sadnja ukrasnih grmova

Ukrasno grmlje i stabla imaju puno veći značaj u svakome vrtu te ne iziskuju puno utrošenog vremena. Taj bitan element u oblikovanju svakoga vrta, čuva i ističe njegovu dušu.

Foto: pixabay.com
  • 5.810
  • 241
  • 0

Stabla i grmlje čine važnu okosnicu svakoga vrta. Oni dijele prostor, naglašavaju detalje i sudjeluju u očuvanju trajnosti i postojanosti cvjetnih vrsta kratkog vijeka.

Pri odabiru ukrasnog bilja treba biti posebno oprezan jer se mora voditi računa s usklađivanjem bilja i veličine vrta, klime i prilikama u vrtu. Prilikom sadnje grmlja, mora se razmišljati o kasnijim dimenzijama odraslog grma kako bi grm imao dovoljno mjesta kada se razviju grane.

Tlo pripremiti zelenom gnojidbom

Tlo za sadnju grmova mora biti pravovremeno pripremljeno. Preporučuje se tlo pripremiti zelenom gnojidbom. Ukrasno bilje ne zahtijeva intenzivnu gnojidbu. Kod kupnje bilja u rasadniku treba razlikovati grmlje s golim korijenjem i ono koje ima korijenske grude ili je omotano u tkaninu (sadnja je jednostavnija, ali je skuplja cijena).

Najbolje vrijeme za sadnju listopadnog drveća i grmlja je u jesen, čim otpadne lišće. To može biti u listopadu, ali uz lijepo vrijeme to može potrajati i u studenom. Igličasto i zimzeleno bilje za sadnju je spremno još od rujna.

Idealno mjesto za sadnju trebalo bi biti s puno svjetla. Ako se sadi na mjestu koje je siromašno suncem, obavezan je izbor drvenastih biljaka kojima pogoduju takvi uvjeti. Vrlo mali broj grmova i stabala voli sjenu. Polusjenovita mjesta pogoduju zimzelenim drvenastim biljkama (rododendron i lovorvišnja) ili igličastim grmovima (tisa). No, ako se ne može omogućiti ni minumum svjetlosti, bolje je umjesto žive ograde postaviti pravu ogradu interesantne konstrukcije.

Sadnja na južnim položajima

Za vruće južne položaje treba vrlo promišljen odabir bilja. Veličina lista ukazuje na to koliko je biljka sposobna podnijeti vrućinu. Kod uskolistnih drvenastih biljaka (vučji trn) vrućina se podnosi lakše nego kod velikolisnih vrsta. Sposobnost podnošenja vrućine je u direktnoj interakciji s vlažnosti tla. Izrazito sunčani položaji mogu se do određene granice regulirati s obilnijim zalijevanjem.

Prije sadnje izuzetno je važno ukloniti sve korijenaste korove i njihove rizome iz tla. Najuspješnije će se to izvesti vilama za kopanje jer vrhovi posve izvlače korijenje iz vlažna tla. Na iscrpljenim tlima dobro je primjeniti zelenu gnojidbu, koja je posebno isplativa za dugogodišnje grmove. Pomoći će pri poboljšanju tla kod postranijih pojasa sadnje, povisuje udio humusa i plodnost tla. Najbolje sredstvo za poboljšanje tla je unošenje zrelog i uravnoteženo sastavljenog vrtnog komposta.

Prije sadnje namočiti korijenje

Grmlje i drveće se u jesen mora dobro zakorijeniti jer procesi izmjene tvari neće prestati tijekom zime. Ako je korijenski sustav funkcionalan, nastavit će se apsorpcija hranjivih tvari i zaštita od isparavanja. Za to je potrebno iskopati dovoljno duboku rupu kako bi korijenje imalo dovoljno prostora. Pri sadnji je potrebno ukloniti tkaninu. Prije sadnje, golo korijenje treba skratiti oštrim nožem. Površina reza bi trebala gledati prema dolje. Sukladno time, skraćuje se i nadzemni dio biljke, grane na otprilike jednu trećinu do polovice. Ovim postupkom je ponovno uspostavljena ravnoteža. Prije sadnje, korijenje biljke treba uroniti na sat vremena u vodu. Na taj način biljka može nadoknaditi nedostatak vlage. Grm mora biti posađen na istu dubinu na kojoj je bio u rasadniku te ga se ne bi trebalo zagrnuti više od korijenovog vrata.

Biljke saditi za oblačnog vremena

Kod sadnje biljaka u kontejnerima ili s balom korijena, nije potrebna rezidba. Tuji i čempresu se preporučuje rezanje najgornjeg izdanka zbog brzog rasta. Biljnom asortimanu u visini od 80 do 100 cm bez bale, treba odrezati oko 20 cm najvišeg izdanka. Time se poboljšava rast i gustoća izdanaka, te se izbjegava rast poput stupa. Prije sadnje, bale sa zemljom treba uroniti u vodu na 30 sekundi kako bi se korijen zasitio vodom. Nikako se ne bi trebalo saditi suhe bale, čak ni za vrijeme kiše. Sadnice iz kontejnera se također mogu na isti način uroniti u vodu.

Biljke treba saditi za oblačnog vremena. Korijenje se nikako ne bi smjelo sušiti na zraku. Tlo pomiješati s kompostom ponovno staviti u jamu i oprezno pritisnuti. Time će nastati bolji kontakt između korijenja tla. Iza toga, potrebno je dobro zaliti.

Prva rezidba tijekom sljedeće godine

Prva rezidba slijedi tijekom sljedeće godine, a ona, ovisno o vrsti drveća može biti različita. Uglavnom, ako je grm na povoljnom položaju i ima dovoljno prostora za rast, njegov je rast zajamčen. Rezidba za oblikovanje većinom se obavlja u rasadniku.

Ako se pojave osušene grane koje rastu prema unutra ili one koje se križaju, treba ih odrezati u proljeće. Grm mora u cjelosti imati dobru strukturu. Starije grane koje smetaju mogu se ukloniti piljenjem neposredno iznad tla, a prepoznaju se po tamnijoj boji kore.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Ukrasno grmlje Sadnja Jesen Rezidba


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]