Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kurkumin
  • 14.03.2014. 08:55

Indijski šafran – biljka drevne ljekovitosti

Obožavaju je i preporučuju alternativci i ayurvedski terapeuti. Konzumiranje čak i manjih količina kurkume tijekom duljeg vremena pomaže protoku žuči kroz jetru. To je osobito važno jer je od velike pomoći u probavljanju masnoća

Foto: depositphotos, MSPhotographic
  • 6.394
  • 263
  • 0

Poznato je da se sve što je našem tijelu potrebno da bismo ga održali zdravim, nalazi u prirodi. Kurkuma, u narodu poznata i kao kurkumin, indijski šafran ili turmerik, pripada u porodicu biljaka čija su ljekovita svojstva poznata od davnina, a slovi za jednog od najmoćnijih prirodnih lijekova. Ova uistinu čudesna biljka, vjerojatno je jedan od najkorisnijih začina koje možete dodavati hrani ili pak konzumirati na neki drugi način.

Kurkuma - Curcuma longa, je gomoljast korijen južnoazijske biljke trajnice iz porodice đumbira. Postiže visinu od 2 do 2,5 metra. Tisućama godina, kurkuma se koristila kao začin i lijek. Neka od imena koja su ljudi kroz povijest davali ovoj čudesnoj biljci sama za sebe govore o beskrajnom poštovanju koje su gajili prema njoj:

  • Nisha - lijepa kao noć punog mjeseca
  • Kanchi - poput zlata
  • Gauri - ona koja daje žutu boju

Danas se kurkuma pretežno uzgaja u Indiji, Kini, Indoneziji i drugim tropskim krajevima. Njezin blagi miris podsjeća na đumbir i naranču, dok joj je okus blago gorkast i smolast. U cijeloj jugoistočnoj Aziji, kurkuma je neizostavan dio prehrane. U Indiji se uvelike koristi za proizvodnju začina, primjerice curry prah ne bi imao žutu boju da ne sadrži toliku količinu kurkume. Upravo je ona njegov ključni sastojak. Osim za bojenje hrane, koristi se još za bojenje tkanine. Ako ste primjerice kupili majicu žutih nijansi s oznakom "Made in India", najvjerojatnije je bojana kurkumom.

Kurkuma se koristi za prevenciju i suzbijanje brojnih bolesti

I konačno, dolazimo do onog najbitnijeg, ljekovitosti kurkume. U posljednje vrijeme, sve se više razmatra mogućnost korištenja kurkume kod liječenja ili prevencije određenih bolesti. Sadrži bitne minerale kao što su: kalij, željezo, mangan, vitamin B6 i vitamin C. Međutim, vjerojatno glavni razlog ovim razmatranjima je njezin aktivni sastojak - kurkumin. Osim žutog pigmenta, kurkumin je najviše zaslužan za ljekovita svojstva kurkume. Ustanovljeno je da kurkumin sadrži veliki raspon terapijskih učinaka. Odavno se već zna da djeluje antiupalno, ali u posljednje vrijeme se pokazalo da djeluje povoljno na cijeli niz zdravstvenih poremećaja. Lista blagotvornih učinaka kurkumina za koje se do sada pokazalo da djeluju poprilično je dugačka te svakim danom postaje sve duža.

Kurkuma pomaže oporavku tkiva i probavljanju masti

Vjeruje se da može obnoviti stanice mozga te popraviti štetu nakon moždanog udara. U začinu kurkume pronađena je do sada nepoznata molekula nazvana CNB-001. Svojim djelovanjem ova molekula može pomoći u oporavku tkiva, koji je narušen slabim dotokom krvi i kisika u mozak. Također se vjeruje da izvrsno djeluje u prevenciji Alzheimerove bolesti budući da čuva živčani sustav. Izvrsno djeluje na detoksikaciju jetre. Može biti korisna kod bolesti kao što su hepatitis, žutica i ciroza. Smanjuje nabrekle jetrene kanale te stimulira proizvodnju žuči, kao i njeno izlučivanje kroz žučni mjehur. Poboljšava sposobnost tijela da probavlja masti.

Važnost u prevenciji karcinoma

Smatra se da je vrlo djelotvorna kod nadimanja te uklanja umor nakon obroka. Djeluje povoljno na zdravlje kostiju te zbog svoje sposobnosti da smanji bol, vrlo je učinkovita kod osteoartritisa. U područjima jugoistočne Azije ustanovljen je vrlo malen postotak oboljenja od raka debelog crijeva te se vjeruje da je česta uporaba curry začina, čiji je glavni sastojak kurkuma, razlog tome. Prema nekim kliničkim ispitivanjima otkrilo se da može obuzdati rast različitih vrsta raka te da je koristan kod raka jetre, pluća, kože, prostate, maternice ili debelog crijeva. Koristi se i kod liječenja raka kože, a pokazala se djelotvornom i kod zaustavljanja metastaza. Snižava razinu kolesterola i inhibira oksidaciju lošeg kolesterola (LDL). Također sprečava nakupljanje trombocita na stijenkama ozlijeđenih krvnih žila. Kurkuma povoljno djeluje kao vanjski antibiotik kod prevencije infekcije rana na tijelu. Pomaže i kod raznih kožnih bolesti, psorijaze, akni, dermatitisa i ekcema.

Zbog svojih protuupalnih svojstava, vjeruje se da djeluje povoljno u liječenju niza autoimunih bolesti kao što su: Chronova i Parkinsonova bolest, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, iritabilni kolon. Smanjuje upalu želuca, crijeva, grla, pluća. Kurkumu u prahu možete kupiti u trgovinama zdrave hrane. Prilikom izravnog izlaganja svijetlu kurkumin gubi oštrinu i boju, pa jednom kad je kupite bilo bi je dobro držati u staklenoj posudi daleko od svijetla.

Foto: depositphotos, MSPhotographic


Tagovi

Začin Ljekovitost Kurkuma Metastaze Rak Đumbir Indijski šafran Curry Detoksikacija Osteoartritis LDL Antibiotik Bojenje tkanine Gomoljast korijen Curcuma longa Ayurveda


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]