Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opuncija
  • 17.10.2016. 09:00

Indijska smokva - kaktus koji obećava

U dalmatinskom vrtu Krunoslava Tripala pored 200 biljaka raste i opuncija indijska smokva uvelike iskoristivih ukusnih plodova, i još nedovoljno poznata na kontinentu. Potječe iz porodice kaktusa pa je mnogi na Jadranu smatraju tek dekoracijom za vrt.

  • 15.179
  • 492
  • 1

Mravinac, primorski vrisak, rešetkastu mrežicu, majčinu dušicu, aroniju, žižule, mušmule ali i opunciju - indijsku smokvu, na svojem gospodarstvu broji Krunoslav Tripalo (39) iz mjestašca Krvavice općina Baška Voda. Osvjedočeni ljubitelj prirode u svojem rajskom vrtu ima oko 200-tinjak vrsta biljaka, a ljubav prema njima se produbila nakon što je stradao prije šest godina, pa je osim medicinske, provodio i rehabilitaciju uz pomoć prirode i psa Dina, sedmogodišnjeg bigla.

"Pas me uvelike pokrenuo pa danas s njim za osnaživanje tijela nakon nesreće, svakodnevno brojim nemalo kilometara", priča nam on. Već od 6 sati ujutro, uključuje ta šetnja okolnu prirodu, ali tek nakon prve jutarnje kave i "pregleda" kornjača te liječenja i hranjenja malenih mačića koje je kaže odbačene pronašao.

Biljna raznolikost i mirisi Biokova

Nezamjenjivu psihofizičku ulogu u njegovom životu kaže ima i Biokovo u kojem se odmara "uživajući u slikama, mirisima i biljnoj raznolikosti moćne planine". Biljnu raskoš ubire on i od pogleda s prozora u svoj rajski vrt, gdje se žute stabla grejpa i citrona, a upotpunjuju ih raskošne boje mandarina, naranči, mandarina - klementina, ali i opuncije indijske smokve (Opuntia ficus indica) višegodišje biljke iz porodice kaktusa Cactaceae. Ona je kaže tu "otkad zna za sebe", kao i ostale dvije vrste kaktusa koje ima : Opuntia bergeriana odnosno Opuntia ellisiana.

Plod indijske smokve

Okus indijske smokve poput kivija

Za razliku od potonje dvije, indijska smokva ima jestive plodove koji okusom podsjećaju na kivi. Biljka je to, kod našeg sugovornika pridošla s Hvara i u njegovom se domu kaže udomaćila, toliko da joj "ne smeta ni jugo, ni valovi mora nedaleko kuće". Podnosi ona posolicu, sunčane dane, ali i one ispod ništice, jer doznajemo, prošle je godine u Baškoj Vodi bilo čak minus pet, a opuncija se održala. Biljka je široka dva, a visine pola metra koju gospodin Tripalo svake godine podrezuje, a ona se rastući, formira (ot)puštajući svojevrsne grane, njih dvadesetak od čega su one jednogodišnje visine 25 centimetara, a širine 15.

Za razliku od hrvatskog, talijansko tržište Opuntia ficus indicu smatra egzotičnim plodom koji postiže visoku cijenu!

Indijska smokva ima bodlje koje nisu vidljive pa u radu s njom valja biti pažljiv i raditi u rukavicama. Voli sunce i to 24 sata, a sušu podnosi jer vodu crpi iz listova. Tlo u kojem raste doznajemo je glinasto, a sunce "dalmatinsko" što joj klimatski odgovara.

Po grmu kaktus daje šest kilograma ploda

Po grmu indijska smokva daje oko šest kilograma ploda koji su elipsastog oblika nalikom na jaja. U prosjeku su veličine 4 cm, a jedan plod broji i do stotinjak sjemenki.

Kada je o sjemenu riječ, ono je okruglo, zadebljano, veličine do 5 milimetara i boje bijele kave. Ima ga za kupiti po trgovačkim centrima, "poznatog je porijekla ali upitne kvalitete", kaže naš sugovornik. Dodaje kako se opuncija sadi cijelu godinu iz lisnih rezica odnosno sjemenom. On sjeme (po)sadi u malu posudu i ostavlja ga na mjestu gdje ima topline i stalne vlage, a kada izraste nekoliko centimetara sadi ga u zemlju.

Biokovo

Opuncija je lijepog, žutog cvijeta koji procvjeta iz svojevrsne mahune sa pupom. Nakon par dana cvijet otpada, a mahuna (po)prima ljubičastu boju, što traje otprilike dva mjeseca, nakon čega su plodovi indijske smokve spremni za branje. Pulpa je ploda tvrda sa svojevrsnim nitima, koje nisu brojne, ali su mekane, boje su šljive i vodenaste. Sredinu ploda indijske smokve inače bogate C vitaminom (ima ga više od limuna) okružuju sjemenke veličine do 6 milimetara.

Jedna je to od biljaka koja uvelike privlači pčele, a kada je o štetnicima riječ naš sugovornik kaže kako ih "još nije zamijetio". Biljka mu ne prima posebnu prihranu, već je samo redovito zalijeva kao i ostale u svojem vrtu. Ističe kako je indijska smokva još uvijek mnogima nepoznata dok je oni koji je (po)znaju, smatraju samo dekoracijom vrta. Zato bi na njenoj popularizaciji trebalo raditi jer je opuncija uvelike iskoristiva vrsta.

Uzgoj na kontinentu u plastenicima

Uzgoj na kontinentu ističe Tripalo ponajprije u Slavoniji i Zagorju, mogao bi se odvijati u plastenicima uz odgovarajuće uvjete dok joj je jug Hrvatske odličan za uzgoj. Duž obale, ficus indica je poznata i kao gospina pogača, žabica, ukrasni kaktus. Opuntia ficus indica potječe iz Meksika koji je i danas uzgaja plantažno, a u bližem nam susjedstvu egzotičnu smokvu vole Talijani gdje se kaže naš sugovornik broje stotine hektara njenih nasada.

Prinos po hektaru 20 tona, uz navodnjavanje i 30

Prinos po hektaru u prosjeku je 20 tona, a uz optimalni uzgoj i navodnjavanje biljka daje i 30 tona (u)roda. U trećoj godini rasta Opuntia može dati oko 10 kg ploda, a u petoj i do 35. Plodovi joj se kod nas rijetko mogu naći po trgovinama, dok se primjerice u Italiji indijska smokva prodaje kao egzotično voće uz visoke cijene. Postoji njenih više vrsta pa primjerice Sicilija broji sorte žutog, crvenog i bijelog mesa ficus indice, kaže naš sugovornik dodajući da se konzumira svježa (kora se u rukavicama uzdužno zareže i oguli kao kod smokve) ili prerađena (sok, marmelada, džem, sladoled). Plodovi sadrže oko 13% šećera, a biljka ima proteina, malo masti, vitamina A, B, C kao i minerala kalcija i željeza i dr.


Povezane biljne vrste

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Kivi

Kivi

Sinonim: Aktinidija | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada... Više [+]

Tagovi

Krunoslav Tripalo Indijska Smokva Krvavice Biokovo Kivi Vrt Kaktus Gospina Pogača Žabica Žuti Cvijet Mediteranka Italija Voće


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]