Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 29.11.2016. 09:00

Iđirot - insekticid koji poboljšava pamćenje

Iđirot, porijeklom iz Azije, u Europi je prisutan od 16. stoljeća. Odlikuju ga brojna ljekovita svojstva, ali se koristi i u prehrani i u pripremi piva i alkohola.

  • 11.553
  • 303
  • 0

Iđirot (Acorus calamus L.), posjeduje veliki broj narodnih imena, kao što su: babad, babji štapi, balad, čemin vodeni, kalmus, komuš, korien mirisni, kulmiš, mačic vodeni, šaš mirisavi, vodeni božur, sabljica vodena, zelje tatarsko.

Ova višegodišnja biljka, pripadnica je porodice Acoraceae. Porijeklom iz jugoistočne Azije, u Europu je došao preko Tatara, a polovicom 16. stoljeća zabilježena je njezina rasprostranjenost po Europi. U Hrvatskoj, iđirot je ugrožena biljna vrsta, ali joj ne prijeti izumiranje.

Kozmopolit koji podnosi niske temperature

Raširen je po plitkim vodenim bazenima - barama, gdje je uglavnom smješten na rubovima. Iako u stručnoj literaturi kozmopolit i široko rasprostranjen, njegovih staništa nema puno. Raste na tlima bogatima s dušikom, a iznimno na umjerenim ili siromašnim staništima. Preferira glinasta, te slabo kisela do slabo bazična tla. Uspijeva na srednje vlažnim i vlažnim tipovima tla na sunčanom položaju ili u polusjeni. Može podnijeti temperature do -25°C. Potrebna godišnja količina padalina je oko 70 do 250 cm.

Debelog je podanka, puže u mulju. Može narasti do duljine od 60 do 120 cm. Podanak je jakog mirisa i gorkoga okusa. Razmnožavanje je vegetativno, podankom. U liječenju se koristi podanak koji se vadi u proljeće ili jesen nakon cvjetanja, kad lišće počne venuti. Stabljika je uspravna, trobridasta. Listovi su uspravni, slični maču, ravni dvoredni, vrlo često valovitog ruba. Žuto zeleni su boje, pri vrhu zašiljeni, duljine su 90 do 120 cm. Cvat je u obliku klipa, a čine ga gusti zelenožuti cvjetovi. Cvatu u lipnju i srpnju.

Podanci za uzgoj

Za uzgoj iđirota, uzimaju se podanci. Oni se režu na manje komade i sade. Isklijali podanci sad se na razmak 30 x 30 cm i na dubinu od 4 cm, u srpnju i kolovozu. Najidealnije vrijeme za sadnju je druga polovica lipnja. Rast iđirota je vrlo brz, klice se mogu primijetiti već drugi dan nakon sadnje. Idealno mjesto za rast je rijeka ili riječni kanal gdje je tlo zasićeno vodom. Na 1 ha dodaje se 15 t stajskog gnoja ili komposta. Navodnjavanje nije potrebno, osim ako se pojavi suša.

U podanku iđirota od kemijskih tvari pronađena su: eterična ulja, gorka tvar akorin, smolasti akoretin, kalamin-holin, glikozidi, alkaloidi, flavanoidi, gume, sluzi, saponini, šećeri. Tijekom sušenja podanka iđirota stvaraju se manje količine tanina.

Ljekovitost i otrovnost iđirota

U farmakološkim studijama dokazuju da uz brojna povoljna, iđirot sadrži i otrovna svojstva. Rizomi iđirota posjeduju diuretsko, reumatsko, afrodizijsko, antihelmetičko (sredstvo protiv glista i trakavica), protuupalno, antioksidacijsko djelovanje. Koristi se za liječenje, grčeva, nervoze, kašlja, bronhitisa, glavobolje, nadimanja i bolnih zglobova. Poboljšava učenje i pamćenje.

Biljka iđirota ne posjeduje samo antiproliferativno (sprječava širenje stanica, posebice malignih) i imunomodulacijsko (utječe na imunitet) djelovanje, nego i antikancerogena svojstva. Može se primjenjivati i eksterno (preko kože) za liječenje ekcema, reumatskih bolova i neurolagija. Alkoholni pripravci rizoma iđirota sadrže analgetsko i sedativno djelovanje, te pomaže pri snižavanju krvnog tlaka. Eterično ulje se u narodnoj medicini koristilo u pripremi likera, parfema i za poboljšanje okusa kod hrane.

Pripravci od iđirota

Pripravci iđirota pojavljuju se kao ulje i tinktura. Podanak iđirota pomaže u liječenju dugotrajnih želučanih slabosti, katara crijeva, pomanjkanja teka te za pojačavanje apetita. U manjoj dozi smanjuje želučanu kiselost, dok u većoj količini povećava njegove sekrecije, što dovodi do povraćanja. Potiče izlučivanje mokraće, otklanja nakupljanje plinova i uspostavlja normalan rad žuči i gušterače. Za liječenje ovih bolesti, treba uzeti 20 do 30 kapi tinkture ili 3 do 5 g praška korijena, a uzima se tri puta dnevno.

Podanku se ne guli kora jer guljenjem hlapi. Ako se priprema sa šećerom, onda ga je potrebno guliti. Kuhanjem s povrćem, poboljšava okus hrani. Žvakanjem osušenog korijena, pušačima stvara lakši podražaj na povraćanje, a ponavljanim korištenjem može dovesti i do odvikavanja od pušenja. Sušeni i mljeveni rizom ima ljutkast okus i može se koristiti kao zamjena za đumbir, cimet i muškatni oraščić. Sušeni korijen izgubi oko 70% od svoje težine, ali je boljeg okusa i mirisa. Predugim čuvanjem se može pokvariti. Svježi mladi listovi mogu se jesti kuhani. Listovi sadrže malu količinu oksalne kiseline. Mogu se koristiti za spremanje slatkih umaka, slično kao mahuna vanilije.

Insekticid i repelent

Eterično ulje može s koristiti kao repelent za insekte i kao insekticid. Učinkovit je protiv kućne muhe. Svi dijelovi biljke mogu se sušiti i koristi za odbijanje insekata, te može ih se staviti u ormar s posteljinom.

Svježi korijen može biti otrovan i potrebno je pripaziti pri dnevnom doziranju. Iako po nekim istraživanjima, indijski varijateti iđirota sadrže kancerogenu tvar β-asaron. Rizomi europskog iđirota sadrže vrlo malu količinu asarona, ali ta količina nije dovoljna za pojavu raka. Također, nema zabilježenih znanstvenih dokaza da su se pojavile neke štetne posljedice nakon konzumacije iđirota. Kod korištenja eteričnog ulja, treba također biti oprezan jer u prevelikim količinama može izazvati halucinacije. Trudnice ne bi trebale koristiti iđirot jer može dovesti do pobačaja.


Tagovi

Iđirot Insekticid Repelent Reuma Glavobolja Eterična ulja


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije