Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita domaćeg cvijeća
  • 29.05.2016. 13:30

I domaće je cvijeće bitno - baš kao hrana!

Jeftino uvozno cvijeće gotovo je uništilo američke uzgajivače cvijeća. Onda su se udružili.

Foto: evgenyb/Bigstockphoto
  • 2.266
  • 95
  • 0

Veleprodajni uzgajivački centar iz Seattlea neobičan je i to ne samo na lokalnoj razini. Dok domaće cvijeće čini tek oko 20% prodaje na razini SAD-a, svaka stabljika iz ovog centra potječe s obiteljskih farmi u Oregonu, Washingtonu, Kaliforniji ili s Aljaske.

Tržište preplavilo kolumbijsko cvijeće

Okupila ih je članica odbora Diane Szukovathy na svojoj farmi Jello Mold farm, u blizini Mount Vernona. Pokrenuto 2011. od strane desetak proizvođača, tvrtka u kooperativnom vlasništvu ima jedan cilj - vratiti američko cvijeće natrag na nacionalne stolove, piše Modern farmer.

Uzgajivači cvijeća nisu uvijek tako loše stajali na domaćem tržištu. Godine 1991., domaći uzgoj činio je 64% prodaje cvijeća na nacionalnoj razini. Te je godine, međutim, SAD ušao u Andski trgovinski sporazum (Andean Trade Preference Agreement - ATPA), kojim je ukinuta carina na niz proizvoda iz Bolivije, Kolumbije, Ekvadora i Perua.

Umjesto kokaina, okrenuli se cvijeću!

Dijelom kao rat protiv droge, sporazum je imao za cilj motivirati južnoameričke farmere da se okrenu uzgoju cvijeća, umjesto biljke koke (Erythoxylon coca) koja završi kao kokain.

Prije svih, Kolumbija je brzo preplavila američko tržište jeftinim rezanim cvijećem uništivši američku proizvodnju, posebice kalifornijsku, koja je dotad činila 75% proizvodnje u SAD-u. S nekadašnjih 500 uzgajivača cvijeća, Kalifornija ih danas ima 200.

Kolumbija sada izvozi 78% cvijeća za potrebe američkog tržišta. Dodatnih 15% dolazi iz Ekvadora, a tu je i cvijeće koje se uvozi iz Afrike, Kine i Europe.

Uspostavljen sustav identifikacije cvijeća

"Prodali su nas s tim sporazumom", kaže Szukovathy te dodaje da uvozno cvijeće ne mora zadovoljavati iste radne i ekološke standarde kao domaće. "Drugim riječima, buket cvijeća iz vašeg supermarketa, vjerojatno su nabrali potplaćeni radnici izloženi štetnim pesticidima, koji su ubrani danima ili tjednima prije, ali prskani raznim kemikalijama", kaže ona.

Ljudima je hrana bitna i stavljaju je "na postolje". Smatram da na tom postolju moramo napraviti mjesta i za cvijeće, kaže Debra Prinzing.

Godine 2013., grupa uzgajivača cvijeća predvođena s Kasey Cronquist, direktoricom Kalifornijske komisije za rezano cvijeće (California Cut Flower Commission), osnovala je operativnu grupu "Certificirani američki uzgoj" (Certified American Grown) i naručila anketu o cvjetnoj industriji.

Anketa je otkrila da 74% potrošača nema pojma otkud cvijeće dolazi te da većina anketiranih želi kupovati domaće cvijeće.

Godinu dana poslije, njezina grupa dogovorila je suradnju s "Made in USA Certified", nezavisnom agencijom koja provjerava izvor svih vrsta proizvoda kako bi uspostavila sustav identifikacije. Tako su se naljepnice certificiranog američkog uzgoja koje označavaju da su cvijeće, ali i lišće uzgojeni u SAD-u, počele 2014. pojavljivati na buketima. Ken Tirpak, direktor cvjetnog odjela u Oklahominom Raesor's Foodsu, rekao je da se prodaja popularnih buketa - nakon stavljanja loga, povećala za 30%.

"Naljepnica je način da se proizvođači razlikuju od konkurencije", kaže Debra Prinzing, autorica knjige "Buket od 50 milja": Sezonsko, domaće i održivo cvijeće.

Podizanje svijesti o domaćem uzgoju

Prinzing je 2014. osnovala i slowflowers.com, stranicu koja povezuje potrošače s proizvođačima, cvjećarima te trgovinama koje nude domaći uzgoj. "S obzirom na stroge radne i ekološke uvjete uzgoja u SAD-u, domaći cvjećari ne mogu se sami natjecati s cijenama uvoznog cvijeća", kaže Prinzing.

Mnogi uzgajivači, zajedno s veletrgovcima i cvjećarima, traže i dodatni način kako podići svijest o domaćem uzgoju, ali i kako vratiti dio tržišta. U Wisconsinu je tako osam uzgajivača osnovalo udruženje Fair Field Flowers koje u regiji Madison kamionom dostavlja cvijeće naručeno online.

Od polja do vaze

Prošle je godine Certficirani američki uzgoj i slowflowers.com održao niz večera "od polja do vaze" na farmama cvijeća diljem zemlje. "Ljudima je hrana bitna i stavljaju je na postolje. Smatram da na tom postolju moramo napraviti mjesta i za cvijeće", objašnjava Prinzing.

Na svakoj večeri, cvjećar aranžira buket, a kuhar priprema jela spajajući tako hranu i cvijeće s lokalnih farmi. Čak 150 takvih večera održano je u stakleniku kalifornijskog Pajarosa Farm's, jedne od posljednjih američkih farmi ruža. Gosti su na večeri doznali da je 1991. većina prodanih ruža bila iz domaćeg uzgoja, dok danas čini jedva 2% ukupne prodaje ruža. U 2014. je uvezeno 1,6 milijardi ruža, najviše od svog rezanog cvijeća.

Upoznaj svog uzgajivača, upoznaj svoje cvijeće

I Savezna Vlada je počela shvaćati da je cvijeće bitno. Zamjenica ministra poljoprivrede Kathleen Merrigan, koja je pokrenula program "Upoznaj svog farmera, upoznaj svoju hranu" (Know Your Farmer, Know Your Food), najavila je na kraju mandata i pokretanje programa "Know Your Farmer, Know Your Flowers" (upoznaj svog uzgajivača, upoznaj svoje cvijeće).

I prva dama Michelle Obama shvatila je potrebu za domaćim cvijećem te za događaje u Bijeloj kući nabavlja cvijeće iz američkog uzgoja. Potrošači su također postali svjesniji posljedica uvoza cvijeća. Prošle je godine tržište u Seattleu udvostručilo prodaju u odnosu na prvu godinu rada. Prodano je cvijeća u vrijednosti od gotovo milijun dolara. Kalifornijski odjel za poljoprivredu izvijestio je da je hortikultura jedna od najprofitabilnijih grana za farme s 10 hektara zemlje ili manje.

"Rezano cvijeće postiže visoku cijenu zbog svoje relativne rijetkosti i luksuza", slaže se Molly Culver, urbana vrtlarica i dizajnerica cvijeća iz Brooklyna. Prije četiri godine, počela je uzgajati cvijeće kao dodatni proizvod na svojoj The Youth farmi. Bila je jedna od prvih u zemlji koja je nudila cvijeće i povrće. "Posljednjih 4-5 godina, povrtlari se prebacuju na uzgoj cvijeća. Shvaćaju da je popularniji, ali i profitabilniji", kaže Culver.

Pokazuju to i brojke. Prodaja rezanog cvijeća, prema podacima Saveznog ministarstva poljoprivrede, porasla je za 20% od 2007. do 2012. godine. Culver vjeruje da je tome pridonijelo podizanje svijesti, ali i medijski natpisi da je i domaće cvijeće jednako važno kao i domaća hrana. U samo 12 mjeseci utrostručili su se zahtjevi za cvijećem s njezine farme.

I Prinzing je primijetila nove trendove. "Doživljavamo renesansu cvjetnih farmi, malih i velikih, diljem SAD-a", ponosna zaključuje.

Foto: evgenyb/Bigstockphoto


Tagovi

Domaće cvijeće Uzgoj ruža


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]