Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićni kaktus
  • 24.12.2015. 13:50

I Božić ima svoj kaktus

Ova biljka brazilskog podrijetla, odavno je dio božićnog dekora naših domova.

Foto: pixabay.com
  • 902
  • 36
  • 0

Mnogima od nas, domove u ovo blagdansko vrijeme krasi božićni kaktus (Schlumbergera truncata). Biljka je podrijetkom iz Brazila, gdje raste na planinama, pod krošnjama drveća i nikada nije izravno izložena suncu. No, svjetlost odnosno mrak vrlo su važni za ovu vrstu kaktusa, jer da bi se pojavili cvjetovi, biljci treba 13, a ponekad i više sati neprekidnog mraka.

U toj fazi, temperatura u prostoriji gdje je držimo, trebala bi biti između 13 i 21 stupnja. Upravo u razdoblju pupanja i cvatnje, božićni kaktus je najosjetljiviji i ne smije se premiještati, jer je vrlo vjerojatno da će mu svi pupovi i cvjetovi jednostavno otpasti.

Stoga, ne brinite, ako ste kupili ili dobili na dar ovu biljku punu pupova, a oni ubrzo ispadnu, jer će božićni kaktus slijedeće godine ponovno procvjetati. U fazi formiranja pupova biljku treba redovito zalijevati i prihranjivati gnojivima koja sadrže fosfor i kalij, jer će imati više cvjetova i bit će krupniji. Nakon završetka cvatnje, počinje mirovati i to razdoblje traje oko šest tjedana.

Prihranjivanje više nije potrebno, a i zalijevanje svedite na minimun. Želite li je presaditi, napravite to upravo tada. A na proljeće, kad dođu topliji dani, iznesite je i držite vani, no pazite da ne bude direktno izložena suncu.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Božićni kaktus Schlumbergera truncata Brazil Pupovi Cvjetovi Fosfor Kalij Presađivanje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]