Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dracena
  • 22.01.2017. 09:00

Dracena - ženski zmaj, biljka čistač zraka

Dracena je vrlo popularna među ljubiteljima sobnog zelenila. Nije zahtjevna za održavanje, a ubraja se u biljke čistače zraka, što je još jedna od njenih prednosti.

Foto: Maja Dumat, Gardening Solutions / Flickr
  • 71.498
  • 550
  • 0

Dracena je dekorativna biljka potpuno prilagodljiva životu u zatvorenom prostoru, što je čini jednom od najpopularnijih pri izboru za ukrašavanje enterijera. Uz malo pažnje i osnovno poznavanje njenih potreba, osigurat ćemo joj uvjete za pravilan rast i razvoj, a prostor u kome se ona nalazi bit će ljepši i zdraviji.

Dracena je poznata i kao ženski zmaj

Dracena vuče porijeklo sa afričkog kontinenta, sa Madagaskara, a njen naziv dolazi od grčke reči drakaina i znači ženski zmaj, pa je u nekim dijelovima svijeta poznata i kao Zmajevo drvo.

Rodu dracene pripada preko 40 vrsta biljaka, pretežno drvenastih i grmolikih, dok je kod nas najzastupljenija vrsta Dracena Marginata (lat. Dracaena Marginatta). To je manje drvo sporijeg rasta, godišnje naraste oko 10 cm, a tijekom svog životnog vijeka dosegne do nekoliko metara visine. Odlikuju je meki, špicasti i povijeni listovi, koji se razlikuju po boji, u ovisnosti o varijetetima. Kod nas se najčešće uzgajaju Dracena Marginata Bikolor i Dracena Marginata Trikolor.

Osnovni zahtjevi njege dracene

Dracena traži dosta svjetlosti, ali joj nikako ne doprinose direktne sunčeve zrake, jer mogu izazvati opekline na listovima i oštetiti biljku. Nedostatak svjetla će, sa druge strane, za posljedicu imati nezdravu boju listova, odnosno listovi će biti bljeđi od uobičajenih.

Za dracenu se uvjetno može reći da odlično podnosi suho tlo i neredovno zalijevanje, dok je stalno pisutna vlaga u tlu jedan od njenih najvećih neprijatelja i dovodi do truljenja korijena. Zbog toga je potrebno izbejgavati i česta i obimna orošavanja listova, kao i tuširanje, jer ako voda dospije u rozetu iz koje se lišće razvija i tu se zadrži, dolazi do oštećenja listova, čak i do propadanja biljke.

Iako ne podnosi vlažno tlo, draceni je neophodna veća vlažnost zraka. Suv zrak, posebno u zimskim mjesecima, u prostorijama sa centralnim grijanjem, TA pećima, štetit će biljci. Isto vrijedi i za propuh, nagle promjene temperature i često mijenjanje položaja. U takvim nepovoljnim uvjetima dracena reagira opadanjem lišća. Minimalne zimske temperature za pravilan rast i razvoj su od 15°C do 18°C, a ljeti od 23°C do 26 °C. Tijekom ljeta dracena biti vani, u umjerenoj hladovini.

Od štetnika i bolesti koje one mogu uzrokovati, dracenu najčešće napadaju štitaste uši i crveni pauk, protiv kojih bi se trebalo reagirati adekvatnim insekticidima.

Dracena se presađuje svake druge godine

Presađivanje i razmnožavanje dracene

Tijekom rasta, na vrhu stabla dracene formira se gusti sloj listova, dok stari listovi postupno opadaju pa je donji dio dracene potpuno ogoljen. Za pravilan razvoj stabla poželjno je osigurati da stabljike budu uspravne, a za postizanje željene forme dracena se orezuje.

Presađivanje se obavlja u proljeće, obično svake druge godine, za što je idealna duboka saksija, za broj veća od predhodne, sa dobrom drenažom. Također, proljeće je i period za razmnožavanje, koje se obavlja reznicama ili margotiranjem.

Efektivna protiv zagađenja

Dracena je uvrštena na popis biljaka najefikasnijih čistača zrakau zatvorenim prostorijama. Naime, znanastvenici su otklonili zabludu da sobno cvijeće oduzima kisik i da ga zato ne bi trebalo držati u prostorijama u kojima boravimo. Dokazano je da biljke ne samo da proizvode kisik, već oslobađaju i kapljice koje sakupljaju štetne tvari iz zraka i smanjuju količinu prašine čak do 20%.

Foto: Maja Dumat, Gardening Solutions / Flickr


Tagovi

Dracena Ženski zmaj Čistač zraka


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]