Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FLORA+
  • 31.08.2015. 20:00

Cvjećarstvo jedna od najprofitabilnijih grana!

U Županijskoj palači u Varaždinu održano je predstavljanje projekta Inovativni kurikulum Cvjećara u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+.

  • 748
  • 28
  • 0

U Županijskoj palači u Varaždinu održano je predstavljanje projekta Inovativni kurikulum Cvjećara u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+ koji provode Srednja škola Arboretum Opeka iz Marčana u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina i Srednjom školom Petrinja.

Radi se o projektu vrijednosti od 1.649.762,12 kuna koji je odobren u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., Prioritet 3. Unapređenje ljudskog kapitala u obrazovanju, istraživanju i razvoju.

Interes za struku mladih cvjećara

Projekt je predstavio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je tom prilikom čestitao prisutnima na dobivanju ovog projekta na kojem je bilo puno konkurencije. Interes za upise u obrazovne programe cvjećara, ali i poljoprivrednih smjerova općenito sve je manji, stoga je važno intenzivno raditi na moderniziranju spomenutih obrazovnih programa kako bi interes učenika bio znatno veći.

"Sadašnji kurikulum ne daje dovoljno stručnih znanja za zanimanje cvjećar, pa je bilo potrebno uvesti novi, onaj u skladu s Europskom Unijom koji će povećati konkurenciju i interes za struku naših mladih cvjećara", istaknuo je zamjenik Kišić.

Suvremena praktična nastava

Na predstavljanju projekta također je naglašeno kako Varaždinska županija ima velik potencijal za razvoj cvjećarstva, no nažalost interes je premali pa svakako treba raditi na promociji cvjećarstva kao jednoj od najprofitabilnijih grana u poljoprivredi.

Pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek osvrnuo se općenito na projekte koje je Županija uspješno do sada provela. Radi se o ukupno 87 realiziranih projekata vrijednosti preko 50 milijuna kuna, a u tijeku je pet novih projekata.

Ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana Rajka Tršinski ukratko je predstavila školu koja uspješno djeluje još od 1958. godine. Također, naglasila je kako se radi o školi koja je suvremeno opremljena za izvođenje praktične nastave, a između ostalog 2002. godine dobila je i priznanje za najljepši školski okoliš u Hrvatskoj.

Konkurentnost na tržištu rada

Inače, konkretni ciljevi projekta uvođenja inovativnog kurikuluma Cvjećara jesu potaknuti uvođenje inovativnijih sadržaja i metoda rada temeljenih na ishodima učenja u praktičnoj nastavi i stručnoj praksi u zanimanju cvjećar u skladu s europskim mehanizmima osiguranja kvalitete, a drugi cilj je unaprijediti kompetencije nastavnika zanimanja cvjećar uvođenjem inovativnih načina usavršavanja te pristupa modernim i inovativnim tehnologijama u nastavnom procesu čijim će se usvajanjem povećati konkurentnost učenika na tržištu rada.

Projekt je u 100%-tnom iznosu financirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se od 20. svibnja 2015. do 19. svibnja 2016. godine. Predstavljanju projekta nazočili su i predstavnici škola partnera projekta i Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Izvor: Varaždinska županija


Tagovi

Konkurencija Alen Kišić FLORA+ Inovativni kurikulum Cvjećara Razvoj ljudskih potencijala Obrazovni programi Miroslav Huđek Rajka Tršinski Stručna praksa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]