Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breza
  • 08.11.2013. 19:41

Čarobno ljekovito stablo

Breza (Betula alba L.), poznata je od davnina kao čarobno stablo ne samo u liječenju već i u prehrani. Talijanski liječnik Mattiola već je u 16. stoljeću njome uspješno liječio kamence u bubrezima, ali i u mjehuru. Na Kamčatki u Rusiji ljudi je koriste u prehrani, te jedu usitnjenu koru breze zajedno s kavijarom

  • 3.975
  • 151
  • 0

Listopadno je drvo visine do 30 metara s glatkom bijelom ispucanom kožicom kore, te vitkim i tankim obješenim grančicama. Listovi su joj trokutasto zaobljeni i dvostruko pilastog ruba. Cvjetovi su jednodomni, žućkastosmeđe boje, razvijaju se u proljeće zajedno s listovima. Pupoljci su joj jako ljepljivi kao i mladi listovi. U jesen se formiraju duge do desetak centimetara muške rese, obično na kraju grane, a u proljeće ženske rese koje su manje od 2 cm te stoje uspravno pojedinačno. Vrijeme cvatnje je od travnja do svibnja.

Raste pojedinačno i do 1.900 metara nad morem, najviše na otvorenim prostorima poput ravnica, brežuljaka i planina (tu raste i u skupinama stabala). Može rasti kao ukrasno drvo u parkovima ili vrtovima. Otporna je na niske temperature, pa je najraširenija u sjevernim krajevima.

Branje i prerada breze

Pupoljci se sakupljaju potkraj zime i u rano proljeće sve dok se ne počnu otvarati, suše se u sjeni na prozračnom hladnom mjestu. Listovi se sakupljaju od svibnja do srpnja, suše se u sjeni na toplom i prozračnom mjestu. Kora se sakuplja na početku proljeća ili krajem jeseni, suši se na toplom i prozračnom mjestu, suha kora može se usitniti ili samljeti u brašno. Sok od breze sakuplja se u proljeće, u vrijeme najvećeg kolanja sokova. Urezuje se kora većih stabala, dok se sok hvata u podmetnute posude. Iz jednog stabla može se sakupiti od jedne do pet litara soka, ovisno o vremenskim prilikama i temperaturi. Poslije sakupljanja soka iz breze ozljeda na drvu zamaže se smolom za cijepljenje, da što prije zaraste. Smola se sakuplja u rano proljeće, a katran se dobiva suhom destilacijom drveta. Iz drveta breze dobiva se ulje brezove smole.

U listovima breze glavne ljekovite tvari su flavonoidi, ali i eterična ulja, gorke tvari, saponini, vitamin C. Sok breze sadrži invertne šećere, organske kiseline, soli, bjelančevine, biljne hormone rasta. U brezovoj kori ima mnogo betulina (brezovog kamfora), tanina, gorkih tvari, eteričnih ulja, smola, fitosterina. List breze jedan je od jačih biljnih diuretika koji poboljšava izlučivanje mokraće pet do šest puta više od prosjeka. To je posebno znakovito kod bolesti poput nakupljanja vode u trbušnoj šupljini koja se javlja kod ciroze jetra, kod bolesti žuči, kod jako otečenih nogu i bolnih zglobova, kod vode u plućima i osrčju, kod kroničnog katara mjehura, kod kamenaca i pijeska u bubrezima, kod groznice, kod parazita-nametnika u crijevima. Oblozi od mladih listova breze stavljaju se na bolna mjesta kod reume i gihta, oteklih i bolnih zglobova. Kupke od brezovog lišća preporučuju se kod kožnih bolesti (vlažnih i suhih lišajeva, svraba, peruti). Svježi sok breze koristi se u liječenju bolesti: krvi, jetra, osipa, za jačanje cijelog organizma, mokraćnih kanala, skorbuta, raznih kožnih nečistoća. Kora se u vidu kupki koristi za liječenje raznih kožnih nečistoća, znojenja nogu, osipa, čireva. Čajni uvarak pripremljen od kore koristi se za pranje i ispiranje raznih kožnih nečistoća, vlasišta kose, prhuti, a za unutarnju uporabu kod kroničnih bolesti kože, pluća, vodene bolesti i gihta.

Čaj od lišća - jedna čajna žlica usitnjenog suhog lišća prelije se s 2 dl kipuće vode. Čaj se poklopi i pusti odstajati pola sata te se procijedi. Uzima se dnevno dvije do četiri šalice tako pripravljenog čaja.

Čaj od kore - 30 g kore moči se 12 sati u mješavini 2,5 dl vina i 2,5 dl vode. Poslije močenja ovako pripravljen čaj kuha se petnaestak minuta i procijedi se. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno, svakih sat vremena pije se po jedna jušna žlica čaja.

Sok (ne onaj koji vrije) - pije se po jedna šalica dnevno i to ujutro natašte. Može se izmiješati pet do šest žlica svježeg soka breze sa kozjim mlijekom i medom ili s malo vina u svrhu proljetnog čišćenja organizma, bubrega od pijeska, kožnih osipa. No svježi sok može se koristiti i za trljanje vlasišta kod jačeg ispadanja kose ili za jačanje korijena i vlasišta kose te odstranjivanja peruti. U kozmetici se pak koristi kao tonik za čišćenje lica i protiv sunčanih pjega.

Tinktura - 20 g listova ili pupoljaka namače se pet dana u 1 dl 60-postotnog alkohola. Tako pripravljena tinktura, uzima se tako što se jedna jušna žlica tinkture stavi u čaj, pije se dva do tri puta dnevno kod određenih bolesti.

Katran breze - koristi se za izradu sumporne masti kojom se liječi svrab kože te razne nečistoće na koži.

Kontraindikacije - čaj od listova breze ne izaziva nikakve štetne posljedice za organizam. Pijenje nerazrijeđenog soka se ne preporučuje, a pripravci od brezova katrana mogu djelovati nadražujuće na kožu.

Autor: Vesna Pleše, Hrvatske šume


Tagovi

Breza Čaj Katran Sok Branje Ljekovitost Prehrana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.