Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvarkuća
  • 07.02.2014. 08:00

Bolje čuvarkuća na kući nego dva psa pred njom

Utvrđena su joj antibakterijska, protuupalna i antikancerogena svojstva, a od davnina se smatra narodnim lijekom

Foto: deposiphotos.com, myslitel
  • 6.137
  • 698
  • 0

Sempervirum tectorum, poznatija kao čuvarkuća, biljka je koja je i u našim krajevima našla dobro stanište, porijeklom je iz Južne Europe. Radi lijepih odebljalih manjih listova podsjeća na kaktus. Najčešće se nalazi na krovovima pa postoji tvrdnja da čuva kuću od gromova. Veoma je širokog spektra ljekovitih svojstava pa je u raznim krajevima naše Domovine dobila više imena - Gromovka, Zečji kupus, Uhovnik, Vazdaživ, Divlje smilje, Rosa u zlu dobra i dr.

Iz svježih listova cijedi se sok i kod smetnji u ušima ukapa se nekoliko kapi koje veoma dobro liječe infekcije (antibakterijsko djelovanje). Zdrobljeni listovi stavljaju se kao oblog kod uboda raznih insekata (komaraca, pčela, osa i dr.). Vrlo dobro podnosi niske i visoke temperature. Otporna je na sušu, jer je unutrašnjost njenih listića ispunjena rezervama vode. Ova biljka može rasti gotovo svuda - između kamenja, na stijenama, na različitim tipovima zemljišta. Nije rijetkost da se čuvarkuća zasadi i na terasi.

Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta, a cvjetovi se javljaju na vrhu i najčešće su crvene boje. Ukoliko se pitate šta je to što je ljekovito u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina. Ova biljka je svoju primjenu pronašla u narodnoj medicini, a suvremena istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje djelovanje na imunološki sistem, kao i liječenje kanceroznih oboljenja.

Grci i Rimljani su je sadili pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni saditi na njivama i u bašćama, bude i čuvarkuća.

Sok se koristi i za liječenje hemeroida, glista, pojačane mjesečnice, kamena u mjehuru. Biljka je višegodišnja i sama se razmnožava. Cvjetna stabljika naraste i do 40 centimetara sa veoma lijepim cvjetovima. U mom vrtu raste nekoliko godina, ali tek je ove godine procvala i njeni cvjetovi izazivaju veliku pozornost.

Kako se nalazimo u vremenu kada pojedine lijekove vrlo skupo plaćamo, bez garancije da će pomoći u liječenju, naš narod sve više koristi prirodne lijekove. Nismo niti svjesni koliko nas biljaka okružuje, a nikada nismo razmišljali o njihovom ljekovitom svojstvu. Čuvarkuća je jedna od takvih biljaka čija je dobrotvornost raznolika i veoma učinkovita. Gdje god je to moguće, treba je njegovati jer njena korist je mnogostruka i neprocjenjiva. To i ne iziskuje poseban trud jer je samonikla. Za nju i u ovim modernim vremenima vrijedi izreka, "Bolje čuvarkuća na kući, nego dva psa pred kućom".

Foto: deposiphotos.com, myslitel


Tagovi

Čuvarkuća Antibakterijska svojstva Imunitet Ljekovita svojstva Antikancerogena svojstva Sempervirum tectorum Mravlja kiselina Jabučna kiselina Polisaharidi


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.