Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gel aloe vere
  • 08.05.2014. 10:30

Aloe vera – kraljica među ljekovitim biljakama!

Ljekovita svojstva ove čudesne biljke poznata su od davnina, a gel aloe vere možete napraviti i sami kod kuće

Foto: freepik.com
  • 29.008
  • 1.555
  • 0

Mesnata, za uzgoj nimalo zahtjevna biljka iz porodice ljiljana, unutar svojih listova skriva gel ljekovitih svojstava pa se, zbog mogućnosti da isti odmah koristimo, mnogi odlučuju aloe veri pronaći mjesto na svom prozoru ili u vrtu. Iako u osnovi nije sukulent, mnogi je svrstavaju u tu skupinu budući da podsjeća na njih svojim debelim lišćem s bodljicama, ali zahtijeva istovjetne uzgojne uvjete. S obzirom da u lišću skriva čak 95 posto vode, zbog opasnosti od smrzavanja, vani može uspijevati tek u toplim, suhim klimama. Iako, možete ju uzgojiti u lončanici, pa za vrijeme zimskih mjeseci unositi u kuću.

Jolanda Pajković iz Mednjana kod Bala, uzgajivačica i kolekcionarka aloe vere, čudotvorne ljekovite biljke i u nas još uvijek rijetke, tvrdi da se o mnogobrojnim, iznimno korisnim utjecajima ove biljke na čovjekovo zdravlje, i ne zna previše. Ona je kolekcionar aloe vere već 30 godina, a ova iskusna uzgajivačica kaže da se o aloama mora znati da ih ima 250 vrsta, a da ih je ljekovito samo pet.

Kućna izrada gela od aloe vere

Ljekovita svojstva ove čudesne biljke poznata su od davnina, a gel Aloe vere možemo napraviti i sami kod kuće. Gel je bezbojan i želatinozne strukture, a nalazi se u unutarnjem dijelu lista ove ljekovite biljke. Prije nego što krenete u pripremu, dobro operite ruke kako biste osigurali da u gel ne dospiju nikakve prljavštine ni bakterije. Trebat će vam nekoliko svježih listova aloe starije od dvije godine. Tek će tada gel imati sva svoja ljekovita svojstva. Odrežite nekoliko vanjskih listova s biljke, a zatim ostavite lišće u uspravnom položaju nekoliko minuta da se tamnija smola isprazni. Operite listove i nožem oljuštite kožu lista ispod koje ćete ugledati gel. Iscijedite gel, dodajte nekoliko kapi ekstrakta koštica grejpa, ulje s vitaminom E ili neko drugo esencijalno ulje kako biste gel sačuvali što duže. Promiješajte sastojke i dobiveni gel pretočite u čiste tamne staklenke i čuvajte u hladnjaku.

Gel snižava krvni tlak i uništava stanice tumora

Gel možemo uzimati oralno i na taj će način potaknuti probavu, neutralizirati pojačanu želučanu kiselinu, normalizirati pH stolice, a pomaže i patite li od opstipacija. S obzirom na to da je u većim dozama jak laksativ, konzultirajte se s liječnikom o oralnoj primjeni. Čisti jetra od toksina i pomaže regeneraciji tog organa, a preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetara, akutnog i kroničnog hepatitisa. Gel će pomoći i osobama s dijabetesom jer regulira i snižava razinu šećera u krvi i smanjuje oscilacije šećera. Jača srčani mišić, snižava razinu kolesterola u krvi, snižava krvni tlak, uništava stanice tumora, jača imunološki sustav i umanjuje nuspojave kemoterapije.

Oralnom primjenom gel od aloje ublažava akutne i kronične upale, ali djeluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike kao što je Escherichia Colli. Pomaže i kod akutnih i kroničnih upala respiratornih organa poput upale sinusa, grla, glasnica, pluća. Široki spektar ljekovitog djelovanja aloe na naš organizam ni tu ne prestaje. Za njom rado posežu opečeni na prejakom suncu, ali i oni koji imaju nekakvih problema s kožom ili ožiljcima. Ova biljka pomoći će i u uklanjanju staračkih pjega s ruku. Istraživanjima je utvrđeno da gel ove biljke sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka. Kako je proljeće pravo vrijeme za sijanje i sadnju mladog bilja, sada je prava prigoda da učinite sve pripreme i okušate se u sadnji ove kraljice među ljekovitim biljem, jer dobro nam je svima znano da se svi lijekovi koji su čovjeku potrebni nalaze isključivo u prirodi.

Foto: freepik.com


Tagovi

Aloe vera Jolanda Pajković Ljekovito bilje Mexico mali Mednjan Gel aloe vere Melem Tumor Tlak Dijabetes


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.