Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zatvorska proizvodnja hrane
  • 16.11.2016. 07:30

Za agrarne poticaje konkuriraju i kaznionice

U sklopu kaznionica i zatvora u Hrvatskoj, od 2004. godine provodi se projekt proizvodnje hrane za vlastite potrebe. Riječ je o raznovrsnoj poljoprivrednoj djelatnosti od povrtlarstva, voćarstva do stočarstva.

Foto: bigstockphoto.com, zenpix
  • 2.674
  • 314
  • 0

Na natječaj za Mjere M04 Podmjera 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine, prijavile su se i kaznionice koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (upisane su u Upisnik poljoprivrednog gospodarstava i ostvaruju poticaje).

To više jer se u zatvorskom sustavu od lipnja 2004. godine provodi projekt "organizirane proizvodnje hrane za vlastite potrebe". S tim u vezi u Kaznionici u Lepoglavi, Kaznionici u Lipovici-Popovači, Kaznionici u Turopolju, Kaznionici u Valturi i Kaznionici i zatvoru u Požegi ustrojeni su odjeli za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika.

U zatvorskom sustavu organizirana proizvodnja hrane

Riječ je o raznovrsnoj poljoprivrednoj proizvodnji (ratarstvo, stočarstvo), a organizirana je u sklopu odsjeka poljoprivredne radionice i gospodarenja otpadom te je namijenjena "za vlastite potrebe zatvorskog sustava".

U poljoprivrednim radionicama kažu u Ministarstvu pravosuđa, prošle je godine radom zatvorenika, proizvedeno i isporučeno za potrebe prehrane zatvorenika 317.275 kg povrća, 38.165 kg voća i 238.880 kg svježeg mesa.

Ukupne površine 67 hektara

U svim navedenim kaznionicama na ukupnim površinama od oko 67 hektara zasađeni su krumpir, mrkva, cikla, kupus, salata, kelj, brokula, paprika, rajčica, mahune, grah.

Cilj samoodrživo gospodarstvo

Sve se kaznionice bave i svinjogojstvom, a kako se nastoji postići i samoodrživo gospodarstvo (za prehranu stoke) u kaznionicama su zasađeni kukuruz, ječam ozimi, trirkal, zob, ječam jari. Kaznionica u Lipovici - Popovači primjerice ima voćnjak (jabuke i kruške), ona u Lepoglavi vinograd - dok Kaznionica u Valturi ima muzne krave. Pojedine se kaznionice bave i uzgojem janjadi namijenjene tržištu. Zatvorenike se na poslove unutar kaznionice odnosno zatvora raspoređuje, a za rad kažu u ministarstvu "dobivaju i naknadu", prema Pravilniku o radu i strukovnoj izobrazbi, popisu i opisu radnih mjesta zatvorenika te naknadi za rad i nagradi, uz nadzor strukovnog učitelja.

Foto: bigstockphoto.com, zenpix


Tagovi

Zatvor Sustav Poljoprivreda Poticaji Uzgoj Krave Povrće Voće Ratarstvo Mjere Odgoj Zatvorenici Kaznionice


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.