Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Igman
  • 26.05.2016. 12:00

Sve više stranih igrača na domaćem tržištu!

U zadnje vrijeme sve više stranih tvrtki je zainteresirano za kupnju zemlje u Hrvatskoj i za pokretanje proizvodnog ciklusa. Žele se udruživati ili otkupiti gospodarstva koje su u problemu.

  • 1.985
  • 195
  • 0

Tvrtka Igman osnovana je 2012. godine sa svrhom poslovnog savjetovanja poljoprivrednika. Surađuju s inozemnim tvrtkama, Njemačkom i Austrijom, a glavna joj je djelatnost spajanje domaćih poljoprivrednih proizvođača s inozemnim kupcima.

Mato Mrkalj, vlasnik tvrtke Igman, kaže kako tvrtka radi isključivo u sektoru poljoprivrede: "Nisam klasični trgovac. Pokušavam pronaći najkvalitetniju robu za klijente iz Njemačke, kao i najkvalitetnije kupce za naše poljoprivrednike iz županije, ali i šire".

U zadnje vrijeme sve više stranih tvrtki je zainteresirano za kupnju zemlje u Hrvatskoj, i za pokretanje proizvodnog ciklusa. Žele se udruživati ili otkupiti gospodarstva koje su u Hrvatskoj u problemu.

Sektorska udruživanja

"Kod nas najčešće poljoprivrednici traže da im nađem kanale za plasman robe, i to dosta uspješno radimo i sa Brodsko-posavskom županijom", ističe Mrkalj.

Njegova tvrtka ispisuje poslovni plan i izrađuje dokumentaciju, a Mrkalj poljoprivrednicima savjetuje - pomozite si sami, vodite brigu o svom knjigovodstvu. Poljoprivrednicima preporučuje sektorsko udruživanje u udruge i osnivanje proizvođačkih organizacija i strojnih prstena.

Najveći broj usluga traže ratari, ali pomoć traže i proizvođači rakija i likera.

Ističe kako postoji problem shvaćanja mjera ruralnog razvoja: "Ove mjere su naime, samo za zdrave i dobre obrte, koji nastoje napredovati i proširiti se, a ne za one koji traže spas".

Trebamo se okrenuti novim kulturama

Na području županije postoji interes poljoprivrednika za uslugama tvrtke, jer kaže da već ima stalne klijente i kupce, a primjećuje i porast poziva poduzeća iz inozemstva.

Plan objave natječaja ruralnog razvoja!

Napominje kako je objavljen plan natječaja za 2016. godinu za mjere ruralnog razvoja. Naglašava da je veliki nedostatak kapitala u hrvatskoj poljoprivredi.

"Budućnost poljoprivrede je u tome da se trebamo odmaknuti od standardnih kultura, koje su nekad naši djedovi sijali, i trebamo se uhvatiti novih kultura koje su u inozemstvu dobro plaćene. Treba tražiti spas u specijalizaciji proizvodnje", zaključuje Mrkalj.


Tagovi

Ingman Udruživanje Specijalizacija Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!