Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveni centar za obnovljive izvore energije
  • 24.02.2017. 10:30

Prva zelena industrijska zona u Hrvatskoj!

Industrijska zona Nemetin predstavlja prvu zelenu industrijsku zonu u Republici Hrvatskoj koja je namijenjena prvenstveno srednjim i velikim poduzetnicima.

Foto: radio.hr
  • 3.212
  • 444
  • 0

S obzirom na to da industrijska zona Nemetin predstavlja prvu zelenu industrijsku zonu u Republici Hrvatskoj koja je namijenjena prvenstveno srednjim i velikim poduzetnicima, uspješnim se projektom pod nazivom "Razvoj komunalne i poslovne infrastrukture u eko-industrijskoj zoni Nemetin" (financiranog 99% sredstvima Europske Unije), može podičiti Grad Osijek s partnerima.

Uspješno realiziran projekt težak 12 milijuna kn

Uzimajući u obzir da je razvoj poduzetništva jedna od ključnih odrednica gospodarske politike Osijeka, primarni je cilj ovog projekta teškog 12.513.900,91 HRK razvoj malih i srednjih poduzeća s kojima se potiču ekonomski razvoj i zapošljavanja u istočnoj Hrvatskoj.

Investitori u zoni Nemetin mogu ostvariti porezne povlastice

Prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi, industrijska se zona Nemetin nalazi na području Prve skupine područja posebne državne skrbi gdje investitori mogu ostvariti određene porezne povlastice na osnovi istog Zakona.

Hrvatsko-mađarska mreža obnovljivih izvora energije

U okviru projekta hrvatsko-mađarska mreža obnovljivih izvora energije - CHREN, Grad sa Sveučilištem, lokalnim i mađarskim partnerima, radi na izgradnji Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem na području Industrijske zone Nemetin. Namjera je proizvodnu energiju distribuirati bez naknade za potrebe grijanja i hlađenja industrijskih postrojenja, kako bi se dodatno olakšale poslovne aktivnosti unutar prve hrvatske zelene industrijske zone.

Privlačenje i otvaranje novih radnih mjesta na području Grada Osijeka

Grad Osijek nastoji investitorima na području gospodarskih zona osigurati zemljišta opremljena osnovnom infrastrukturom kako bi im putem Programa olakšica i poticaja pružio određene beneficije radi privlačenja ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta na području Grada Osijeka.

Energija iz bioplinskog postrojenja

U sklopu je projekta izgrađeno oko kilometar kolničkog traka, kompletna javna rasvjeta, te kompletni toplovod koji će bit unutar zone, a koji koji se ističe kao veliku prednost pošto će isti koristiti energiju iz bioplinskog postrojenja. Nastojat će se da navedeni energent bude što jeftiniji i što povoljniji za korisnike ove zone jer se dobivena toplinska energija smatra nus proizvodom u procesu proizvodnje bioplina. Energija neće ići vam te će se nalaziti isključivo unutar zone, zbog čega je, na kraju krajeva i izgrađen toplovod koji je prilikom izgradnje zone bio najveći trošak.

Svake godine po jedna spin off tvrtka koja doprinosi razvoju istočne Hrvatske

Krajnja ideja Grada Osijeka je da se svake godine, a u periodu od narednih petnaest godina, izbaci po jedna spin off tvrtka koja će doprinijeti razvoju istočne Hrvatske.

Znanstveno-tehnologijski park obnovljivih izvora energije osigurava 24 radna mjesta

Nastavljajući u tom ritmu, prof.dr.sc. Davor Kralik, direktor Centra za obnovljive izvore energije, teži znanstvenom centru koji će se baviti razvojem znanosti i tehnologije. Cilj je centra, tvrdi on, prerasti u znanstveno tehnologijski park sveučilišta s tematikom energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i otvaranja novih radnih mjesta.

Najvažniji i dugoročno najveći projekt na kojemu radi Centar je bioplinsko postrojenje 2x320 kWh kogeneracijske jedinice koje će biti pozicionirano na prostoru gradske Industrijske zone Nemetin. Na taj način, korištenjem alternativnih izvora, biti će omogućena proizvodnja električne energije kao i proizvodnja toplinske energije koja će bez naknade biti distribuirana korisnicima zone za potrebe grijanja odnosno hlađenja njihovih industrijskih postrojenja.

Počela gradnja Znanstvenog centra za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem!

"Počela je izgradnja samog centra kaji imati znanstveni i proizvodni dio gdje ćemo proizvoditi električnu energiju putem bioplinskih postrojenja. Ukupna vrijednost gradnje Centra iznosi 44.977.620 kuna, a započela je prva faza koja uključuje gradnju prometne i manipulativne površine (tucanička cesta), kolnog prilaza, parkirališta i ograde u vrijednosti 482.385 kuna s PDV-om. Znanstveno-istraživački centar služit će za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora, kao i transfer znanja u poduzetništvo, što će rezultirati višestrukom koristi za Sveučilište u Osijeku, Grad Osijek i okolno područje.

Može se očekivati kako će Znanstveni centar biti dovršen do kraja 2018. ili u prvom dijelu 2019. godine. Poljoprivrednu proizvodnju smo već pokrenuli, te do 2024. računamo na otvaranje 24 radnih mjesta. Inspiracija nam je Berlin koji želi postati zeleni grad kupujući pogone koji proizvode obnovljive izvore energije onoliko koliko troši kompletno stanovništvo. Naša je vizija zadovoljiti potrebe sveučilišta kroz pogone", poručio je prof.dr.sc.Davor Kralik.

Investitora se usmjerava na pravo i brzinu građenja gospodarskih objekata

Investitor koji s dokumentima dođe u Grad Osijek dobiti će pravo na potpis ugovora o pravu građenja. Isti će potpisati ugovor na 36 mjeseci te u tom periodu plaćati godišnju naknadu od 1 kn po kvadratnom metru.

Nakon isteka navedenog roka, poskupljuje pravo građenja te se plaća godišnja naknada od 20 kn. U slučaju da investitor koji je potpisao Ugovor izradi gospodarski objekt u roku od 24 mjeseca, dobiva 100%-tnu olakšicu od strane grada te u tom slučaju cijena (komunalno opremljenog) zemljišta iznosi 0 kn.

Nadalje, pri roku od 36 mjeseci, investitori dobivaju stopu olakšice od 75 %, a u slučaju gradnje u roku od četiri godine 50 %. Na isti se postotak može zbrajati mjera 1.3. (odnosno mjera umanjenja cijena zemljišta s obzirom na opravdane troškove otvaranja novih radnih mjesta, što znači da vam se, ako primjerice zaposlite četiri osobe koje vas koštaju 100. 000,00 kn, umanjuje cijena zemljišta za 20. 000,00 kn.

Oslobađanje plaćanja komunalne naknade i plaćanja poreza na tvrtku

U slučaju zaposlenja 5-9 njih, subvencija iznosi 40%, dok su slučaju 10-19 iznosi 70%. Na žalost, samo u slučaju otvaranja 20 radnih mjesta subvencija iznosi 100%. Bitno je istaknuti da se mjera odnosi na osobe koje imaju prebivalište na području grada Osijeka. Na kraju svega navedenog, a kako bi se što više potaknuo razvoj poduzetništva, radi se na oslobađanju plaćanja komunalne naknade i plaćanja poreza na tvrtku čije subvencije također ovise o brzini građenja.

Foto: radio.hr


Tagovi

Komunalna naknada Obnovljivi izvori energije Davor Kralik Poduzetništvo Industrijka zona Nemetin Zelena zona Roberta Kljenak


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/