Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 28.04.2016. 10:30

Pravima na plaćanja farmeri odsad mogu trgovati

Prava na plaćanja aktiviraju hektari, a njima se i trguje! Kako, gdje i zašto?

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com
  • 3.039
  • 154
  • 0

Pažljivo i točno popunjen jedinstveni zahtjev dostavljen na vrijeme Agenciji za plaćanja preduvjet je za isplatu izravnih potpora i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2016. godinu!

Podnošenje jedinstvenog zahtjeva za potporu ove godine počelo je 7. ožujka i traje do 16. svibnja 2016., kao i prijenos prava na plaćanja.

Program osnovnog plaćanja i prava na plaćanja

Program osnovnog plaćanja u sadašnjem programskog razdoblju EU (2014.-2020.) funkcionira temeljem prava na plaćanja. Pravo je neka vrsta dionice i nije ni na koji način vezano uz određenu katastarsku česticu (ARKOD česticu).

Ono ostaje u posjedu vlasnika koji njime može trgovati (prodavati, davati u zakup), darivati i dr. Prava se aktiviraju (koriste ili isplaćuju) s odgovarajućim brojem hektara koje poljoprivrednik obrađuje pojedine godine (jedno pravo aktivira se jednim prihvatljivim hektarom, tj. za njega se ostvaruju izravna plaćanja).

Kako nekome prenijeti prava na plaćanja?

1 prihvatljivi hektar = 1 pravo na plaćanja

Svim aktivnim poljoprivrednicima (upisanim u Upisnik poljoprivrednika Agencije za plaćanja, koji su podnijeli zahtjev za plaćanjem 2015.) prošle (referentne) godine dodijeljena su prava na plaćanja po principu jedan prihvatljivi hektar - jedno pravo na plaćanja pa od ove godine poljoprivrednici mogu ostvariti nova prava na plaćanja isključivo iz Nacionalne rezerve ili prijenosom prava od drugog poljoprivrednika.

Prava se aktiviraju (koriste ili isplaćuju) s odgovarajućim brojem hektara koje poljoprivrednik obrađuje pojedine godine!

Prava na plaćanja dodijeljena 2015. se aktiviraju ili koriste pomoću odgovarajućeg broja hektara koje obrađujete u 2016. godini.

Kako dobiti nova prava nakon 2015.?

Nakon osnovne dodjele prava u 2015. korisnici izravnih plaćanja mogu dobiti nova prava (za nove površine koje obrađujete) samo na dva (ograničena) načina:

  1. prijenosom prava od drugog poljoprivrednika (sa zemljom ili bez zemlje) (kupovina, zakup, darivanje, nasljeđivanje).
    ili
  2. iz nacionalne rezerve prava (posebne kategorije korisnika).

Prijenos prava je jednostavan postupak koji možete obaviti u nadležnom regionalnom uredu Agencije za plaćanja (bez dodatnih klauzula u ugovorima niti ovjere kod javnih bilježnika):

  1. korak: prijenos čestica u ARKOD-u;
  2. korak: prijenos prava u registru prava.

Kod prijenosa prava i čestice između bivšeg i sadašnjeg zakupca te između bivšeg zakupca i novog kupca zemljišta, nema gubitka vrijednosti prava (takav indirektan prijenos tretira se kao klasičan prijenos sa zemljom).

Ponuda i potražnja prava putem Agrokluba

Aktivni poljoprivrednici korisnici izravnih plaćanja, mogu razmijeniti informacije o ponudi i potražnji prava na plaćanja putem Agroklub Poljoprivrednog oglasnika: Prava na plaćanja i vrijednosni papiri.

Prijenos prava na plaćanja, putem prodaje, darovanja, nasljeđivanja ili zakupa poljoprivrednici moraju prijaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanja do 1. svibnja ove godine. Aktivni poljoprivrednici korisnici izravnih plaćanja, mogu razmijeniti informacije o ponudi i potražnji prava na plaćanja putem Agroklub Poljoprivrednog oglasnika, kategorija Prava na plaćanja i vrijednosni papiri.

Kako je pravo na plaćanje povezano s izravnim potporama?

Izravna plaćanja (osnovni oblik godišnje potpore poljoprivredi/po hektaru/grlu) se sastoje od proizvodno-nevezane potpore ili potpore po površini:

  • Program osnovnog plaćanja (prema pravima na plaćanja)
  • Zeleno plaćanje (vezano uz osnovno plaćanje)
  • Dodatno preraspodijeljeno plaćanje (za 20 hektara)
  • Dodatno plaćanje za nove mlade poljoprivrednike (za 50 ha)

te proizvodno-vezane potpore (nevezane uz osnovno plaćanje) u stočarstvu (mliječne krave, krave dojilje, tov goveda, ovce i koze) te u biljnoj proizvodnji (krmne proteinske kulture, šećerna repa, voće, povrće).

Pravo je vrsta dionice i nije ni na koji način vezano uz određenu katastarsku česticu (ARKOD česticu). Ono ostaje u posjedu vlasnika koji njime može trgovati (prodavati, davati u zakup), darivati i dr.

10 prava za 10 hektara

Ako je korisnik 2015. godine dobio 10 prava za 10 hektara koje obrađuje, svake godine nakon toga moći će ostvariti osnovno+zeleno+preraspodijeljeno plaćanje temeljem tih 10 prava ukoliko i dalje obrađuje 10 ha.

Ako isti korisnik 2016. godine obrađuje samo osam hektara, dobit će navedena plaćanja za osam hektara (ne za 10, koliko ima prava).

Ukoliko se prava ne aktiviraju odgovarajućim brojem hektara dvije godine zaredom, korisnik ih gubi (tj. prava odlaze u nacionalnu rezervu prava, kako bi mogla koristiti drugima).

Dakle, korisnik iz primjera će 2018. godine izgubiti dva prava (jer je 2016. i 2017. obrađivao osam, a ne 10 ha). Da bi spriječio gubitak prava, može ih prenijeti drugom poljoprivredniku (prodati, pokloniti, dati u zakup), npr. onome tko obrađuje njegovih dva hektara, ili ih (odmah) vratiti u nacionalnu rezervu prava.

Ukoliko se prava ne aktiviraju odgovarajućim brojem hektara dvije godine zaredom, korisnik ih gubi (tj. prava odlaze u nacionalnu rezervu prava, kako bi mogla koristiti drugima).

Tko može dobiti prava iz nacionalne rezerve?

Posebne kategorije korisnika koji mogu u razdoblju 2015.-2020. dobiti prava iz nacionalne rezerve su:

  • novi poljoprivrednici,
  • mladi novi poljoprivrednici (starost do 41 godine; nositelj gospodarstva u zadnjih 5 godina),
  • korisnici državnog poljoprivrednog zemljišta,
  • korisnici na područjima od posebne državne skrbi, otocima i brdsko-planinskim područjima,
  • korisnici na područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima u skladu s mjerom M 13 Programa ruralnog razvoja,
  • korisnici koji su priveli kulturi razminirano zemljište.

Prijenos prava sa zemljom i bez zemlje

Svi ostali poljoprivrednici koji povećavaju svoje površine, upisuju nove hektare poljoprivrednog zemljišta u ARKOD i žele za njih ostvarivati glavni dio izravnih plaćanja (osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje) trebaju vidjeti mogu li za svoje nove površine nabaviti prava od drugih poljoprivrednika:

  • od posjednika prava koji im prenosi poljoprivredno zemljište (prijenos sa zemljom) ili
  • od posjednika prava kojima ona više ne trebaju, npr. od poljoprivrednika kojima je istekao zakup zemljišta, koji smanjuju proizvodnju, prestaju se baviti poljoprivredom itd. (prijenos bez zemlje).

Izvor informacija: Mirjana Kovačić, voditeljica Odjela za izravna plaćanja u poljoprivredi,
Foto: Goodluz/bigstockphoto.com


Tagovi

Izravna plaćanja Proizvodno-vezane potpore Zeleno plaćanje Osnovno plaćanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]