Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 28.10.2016. 15:00

Pravda za OPG-ove slavonskih županija!

"Nadamo se da će hrvatska Vlada osigurati pravednu dohodovnost svima koji žive u našim krajevima te da će financijska sredstva završiti i na OPG-ima s područja pet slavonskih županija gdje je poljoprivreda temeljna gospodarska grana", priča dr.sc.Željko Kraljičak.

  • 3.607
  • 434
  • 0

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije, dr.sc. Željko Kraljičak prokomentirao je nacrt novog Pravilnika za mjeru M04 podmjeru 4.1. u kojoj je predviđeno da se intenzitet javne potpore može uvećati za dodatnih 20 postotnih bodova kod ulaganja u planinska područja (GPP) i područja s posebnim ograničenjima (PPO).

Naime, uvećanje intenziteta javne potpore za 20 postotnih bodova nije predviđeno za područja sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO), iako je Osječko-baranjska županija prilikom izrade nacrta navedenog Pravilnika predlagala da se uvećanje odnosi i na područja sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO).

Nadamo se da će Hrvatska Vlada osigurati pravednu dohodovnost

"Žalosti nas što se u Hrvatskoj vodi politika na temelju koje sva financijska sredstva namijenjena razvoju turizma u pravilu završe u drugim županijama, dok Slavonija, Baranja i Srijem bilježe deficit financijskih potpora potrebitih za razvoj regije, promoviranja kontinentalnog turizma i stvaranja uvjeta za nova radna mjesta. Nadamo se da će hrvatska Vlada osigurati pravednu dohodovnost svima koji žive u našim krajevima te da će također, financijska sredstva završiti i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja pet slavonskih županija gdje je poljoprivreda temeljna gospodarska grana", priča dr.sc. Željko Kraljičak.

10 jedinica s područja OBŽ ne smiju biti zakinute za bodove!

Prema Pravilniku o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima (Narodne novine broj 34/15., 65/15. i 91/15.) samo 10 jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije pripadaju području s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima. Svrstane su u podurčja sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO) i to su: Bizovac, Đurđenovac, Ernestinovo, Koška, Levanjska Varoš, Petrijevci, Podgorač, Strizivojna, Šodolovci i Trnava.

"Prijedlogom nacrta novog Pravilnika smanjen je intenzitet potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom s područja jedinica lokalne samouprave koje imaju status pripadnosti područjima sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO) te će biti u neravnopravnom položaju prilikom prijave na Natječaj za provedbu podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, odnosno ostvariti će znatno manju potporu, a već sama činjenica da poljoprivrednu proizvodnju obavljaju na području s prirodnim ili ostalim ograničenjima smanjuje njihovu proizvodnju i konkurentnost na zajedničkom tržištu Europske Unije.

Poštovani gospodine ministre, obzirom na navedeno tražimo da se u novi Pravilnik uvrsti da i područja sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO) mogu ostvariti uvećanje intenziteta potpore za 20 postotnih bodova te da ćete u cilju stvaranja potrebnih uvjeta za razvoj poljoprivrede na ovim prostorima prihvatiti traženo", piše Osječko-baranjski župan, prof.dr.sc. Vladimir Šišljagić.

Mali broj velikih subjekata ne smije povući glavninu sredstava!

U odnosu na trenutno važeći Pravilnik za provedbu 4.1., prijedlog novog Pravilnika (nacrta) sadrži niz novih i izmijenjenih odredbi, a cilj Ministarstva poljoprivrede je pravednije i transparentnije povlačenje sredstava i ispunjenje ciljeva Programa ruralnog razvoja. Pri tome se želi postići rast i razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstva i jačanje njihove uloge u lancu hrane, jer nije u skladu s ciljevima Programa da mali broj velikih subjekata povuče glavninu sredstava.

Pregled predloženih izmjena u novom Pravilniku možete pronaći ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Osječko - baranjska županija Javni poziv Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva Dodana vrijednost Željko Kraljičak


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.